Més de 4.100 alumnes començaran dilluns 13 de setembre el nou curs escolar a Caldes de Montbui

Dilluns, 6 de setembre de 2021 a les 12:00

L’Ajuntament ha reforçat les mesures contra la Covid i les accions per pal·liar l’impacte econòmic a les famílies. També es posarà en marxa un pla contra l’absentisme escolar i l’assetjament escolar

El dilluns 13 de setembre comença oficialment el nou curs escolar 2021-2022, i ho fa amb tots els centres educatius oberts, el 100% de presencialitat i l’us de la mascareta obligatòria a les aules als alumnes a partir dels 6 anys. Des del punt de vista de la gestió de la pandèmia, des de l’Ajuntament s’han dut a terme un seguit d’actuacions per fer encara més segurs els centres educatius. Ho ha explicat el regidor d’Educació, Josep Busquets, que ha recordat que, a grans trets, s’han reforçat bona part de les accions que ja es van dur a terme per l’inici del curs 20-21.

Curs 2021-2022

Més de 4.100 alumnes començaran aquest curs escolar a Caldes de Montbui. Són, aproximadament, una cinquantena més que el curs anterior. L’any passat hi va haver 4.058 alumnes matriculats en els diversos nivells educatius que hi ha al municipi. Segons les dades, encara provisionals, hi haurà uns 3.470 alumnes entre les escoles bressol, el segon cicle d’educació infantil, la primària i la secundària. A aquests, caldrà afegir uns 800 alumnes més de l’escola d’adults, l’escola de música i el taller d’art.  

El Pla d’Actuació del curs 21-22 manté alguns dels aspectes organitzatius i mesures higièniques desplegades durant el curs 20-21, però s’introdueixen alguns canvis. El curs serà 100% presencial. La mascareta continua sent obligatòria a partir dels 6 anys. Al pati es poden trobar diferents grups bombolla amb mascareta tot i que si només surt el grup estable, no caldrà dur-la.

En termes organitzatius, les entrades i sortides continuen fent-se de manera esglaonada a criteri de cada centre. Les reunions amb les famílies es faran preferentment per via telemàtica. Però sí que es permet a un familiar acompanyar l’infant a l’aula en la fase d’integració d’educació infantil. També es poden fer activitats extraescolars (amb un màxim d’entre 10 i 15 alumnes) i colònies, d’acord amb els protocols establerts.

Una de les novetats més significatives és que els alumnes vacunats amb pauta completa o que hagin passat la COVID-19 no han de fer quarantena en cas que es confirmi un positiu en el grup. En aquest sentit, en cas d’un contacte estret, el protocol marca que es farà prova diagnòstica a tots els membres del grup de convivència estable. A partir d’aquí, a les persones amb la pauta completa de vacunació es farà un test d’antígens a les farmàcies entre els dies 0 i 1 des de la detecció del positiu en el grup. Per ales persones no vacunades o amb la pauta incompleta, es farà una prova PCR entre els dies 4 i 6 i s’haurà de fer una quarantena obligatòria de 10 dies.

Impacte de la Covid en el curs 20-21

El retorn de les classes presencials durant el curs 2020-2021 no es va traduir amb un increment descontrolat del nombre d’infeccions en l’àmbit educatiu. En concret, el curs passat es van registrar 200 casos positius als centres educatius de Caldes de Montbui, entre alumnes, personal docent i personal extern dels centres educatius. Això representa el 0,2 % dels 85.666 casos positius registrats el curs a Catalunya. Aquests casos van acabar comportant el confinament d’un centenar de grups i de més de 2.000 persones, entre alumnes, professors i personal extern del centres.

Mesures preses fins ara en context Covid

En concret, s’han adequat i senyalitzat els accessos, s’ha fet un manteniment més acurat dels accessos i dels seus entorns i s’han instal·lat piques per rentar les mans. Entre les mesures de prevenció, també es va posar en pràctica una reducció excepcional de les ràtios a les escoles bressol municipals. A més, s’ha fet una aportació extraordinària de material relacionat amb la higiene (mascaretes, paper industrial, desinfectant de superfícies, dosificadors de gel hidroalcohòlic, senyalització adhesiva, etc) i també s’han col·locat contenidors marítims per emmagatzemar material i mobiliari dels centres per poder alliberar més espai.

Paral·lelament, s’han dut a terme diverses actuacions extraordinàries per pal·liar els efectes de la Covid en el terreny educatiu. Per exemple, es va fer una aportació econòmica de 15.000 euros a través d’un conveni de col·laboració amb l’Escola Bressol Peixets per tal de poder mantenir l’oferta educativa del centre. També es ven dedicar els recursos necessaris per dotar de suport tecnològic a l’alumnat calderí.

De la mateixa manera, des de la regidoria d’Educació també s’han articulat diverses mesures per mitigar l’impacte econòmic de la pandèmia a les famílies. Per això, en cas de confinament d’algun grup escolar dels centres educatius municipals, les quotes escolars corresponents a aquests dies s’han descomptat de la facturació mensual. D’altra banda, des de l’Ajuntament s’han assumit les quotes del servei d’escola bressol municipal durant els mesos de tancament dels centres educatius.

Principals projectes i actuacions dutes a terme el curs 20-21

Tot i la pandèmia, el curs 20-21 ha permès dur a terme diverses actuacions en l’àmbit educatiu. Entre d’altres, des de la regidoria d’Educació s’ha avançat, entre d’altres, en el projecte del nou Institut escola El Calderí-Pic del Vent, s’ha elaborat l’informe de planificació educativa de la Comissió de mapa escolar, el conveni amb el CDIAP, s’han continuat els programes de psicologia i natació escolar, la programació de teatre a les escoles i el Festival Cantània, així com amb el suport als projectes de servei comunitari i amb el programa de vetlladors/es per als alumnes amb necessitats educatives especials.

També s’han dut a terme accions molts concretes de millores de les instal·lacions en els centres educatius. Per exemple, a l’escola Montbui s’ha instal·lat un tendal per fer ombra al pati i s’ha reparat una part de la teulada que havia quedat malmesa per un temporal. També s’ha repintat la façana de l’escola El Farell i dos edificis més, s’han instal·lat jardineres i tanques en diversos centres educatius, i també s’han fet diverses actuacions de manteniment a les escoles bressol municipals.

Principals projectes pel curs 21-22

Aquest curs ha de ser el definitiu per la culminació del projecte del nou Institut escola El Calderí-Pic del Vent. Segons el calendari previst, abans de l’estiu vinent podrien començar ja les obres de construcció del nou edifici.

Durant aquest curs es posarà en marxa dos plans municipals: el de Prevenció de l’Absentisme escolar i el de Prevenció de l’Assetjament Escolar.

Aquest curs també es durà a terme un programa de formació en Primers Auxilis en col·laboració amb Creu Roja.

Darrera actualització: 07.09.2021 | 08:58