L’Ajuntament s’il·lumina de blau i rosa per sumar-se a la celebració del Dia del record de la mort gestacional i perinatal

Divendres, 15 d'octubre de 2021 a les 10:00

Caldes s’adhereix a la iniciativa d’il·luminar de blau i rosa un lloc emblemàtic del municipi per conscienciar i trencar tabús socials sobre la mort gestacional i neonatal.

La façana de l’Ajuntament de Caldes de Montbui quedarà il·luminada aquest divendres de color blau i rosa com a mostra de suport a les famílies que han hagut de patir la mort perinatal. El 15 d’octubre se celebra el Dia del record per aquells bebès que han mort abans de néixer, en el moment del part o en els primers 28 dies de vida. L’acció pretén conscienciar a la societat i trencar el tabú social que encara hi ha al voltant d’aquestes morts. Alhora, és una forma de donar suport a les famílies afectades. La iniciativa  d’il·luminar espais emblemàtics del municipi amb aquests colors és de l’associació Anhel, Associació de famílies en Dol del Vallès, una entitat que des del 2017 treballa amb famílies que han patit un dol relacionat amb la maternitat o la paternitat.

Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment posterior del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 22 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida. Segons les dades oficials del Departament de Salut, l’any 2019 a Catalunya van morir 159 menors d’un any, dels quals 81 van morir les primeres hores i 36 abans d’un mes de vida. A aquestes dades, cal sumar-hi els 298 casos de mort perinatal.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha iniciat els tràmits per fer efectiva la moció que es va aprovar per unanimitat al ple del maig del 2021 en què, entre d’altres, s’instava a dur a terme diverses accions en suport d’aquestes famílies. Per això, s’han dut a terme converses per donar el suport necessari a les associacions que acompanyen les famílies en el dol perinatal, gestacional o neonatal i, a la vegada, acompanyar els progenitors que es trobin en aquestes situacions oferint assessorament jurídic, entre d’altres. També s’han fet els primers passos per dotar el municipi d’un espai al cementiri municipal de suport i confort per a aquelles persones que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal, així com també crear un banc de llibres sobre aquest tema a la Biblioteca municipal.

Darrera actualització: 15.10.2021 | 09:49