La CEL, la Comunitat Energètica Local, agafa velocitat de creuer

Dilluns, 27 de desembre de 2021 a les 14:35

El Ple de l’Ajuntament de Caldes de Montbui aprova la formalització del servei energètic, La CEL, que començarà a estar operatiu el mes de març de l’any vinent.

Aquelles persones interessades en participar de la transició energètica a Caldes ja poden conèixer les diferents modalitats i taxes.

El Ple de l’Ajuntament de Caldes va aprovar, el dia  23 de desembre, la formalització del servei energètic  La CEL de Caldes, la Comunitat Energètica Local que neix per impulsar l’energia fotovoltaica al municipi dins de la transició energètica cap a un nou model en el qual l’energia es produeix localment i, per tant, es guanya independència respecte les grans plantes de generació.

El Consistori va aprovar les bases per a la posada en marxa del projecte per la Modalitat A que fa referència a l’autoconsum col·lectiu i l’aprovació inicial de la taxa corresponent. A  banda de l’aprovació definitiva del servei energètic, també es va votar l’aprovació de les bases reguladores de subvencions per als propietaris d’instal·lacions d’energia renovable per l’autoconsum sota la modalitat d’excedents amb acollida a compensació (Modalitat B).

A més, per acabar de formalitzar la creació de La CEL en els propers dies s’aprovarà el preu públic per la participació en la Modalitat B, i s’obrirà la licitació del servei per a la contractació de la Gestora de La CEL de Caldes responsable del manteniment de les instal·lacions FV municipals i de la monitorització de totes les instal·lacions. Amb tot, està previst que La CEL comenci a estar operativa el mes de març de l’any vinent.

La iniciativa està oberta a tota la ciutadania calderina i per formar-ne part no cal canviar d’empresa comercialitzadora. L’autoconsum amb excedents permet que l’energia generada per la instal·lació (pública o privada) es descompti del consum, a cost 0, i l’energia que no es consumeixi es converteix en excedents.

Modalitats de participació i taxes

Totes aquelles persones interessades en formar part de La CEL de Caldes disposen de dues modalitats de participació:

Modalitat A: Aquesta modalitat està plantejada per aquelles famílies que tinguin dificultats d’accedir a l’energia fotovoltaica per la tipologia dels seus habitatges (per exemple, habitatges de lloguer en edificis plurifamiliars). L’Ajuntament posarà a disposició de la ciutadania la cessió d’una part de les plaques fotovoltaiques dels equipaments públics (1kWp per família). Caldrà viure dins el radi de 500 metres d’una instal·lació pública i ser elegible després d’un procés de concurs públic.

El cost de participació és de 50€/any i l’estalvi aproximat es calcula que serà entre 150 i 250€ a l’any.

Modalitat B: Aquesta segona modalitat s’adreça a la ciutadania i empreses que ja disposin o vulguin disposar d’instal·lacions per a la captació d’energia solar, per tant, fomentar la generació d’energia FV en instal·lacions privades. La participació en aquesta modalitat permet accedir a la monitorització i a la subvenció municipal.

El cost de participació és de 10€/any i l’estalvi per a aquesta modalitat, amb una instal·lació de 2-3kWp, pot arribar a ser de 400 a 700€ a l’any.

Més informació a l’Oficina d’Acció Climàtica (pl. De la Fon del Lleó, 11 – Tel: 93 519 00 05 – accioclimatica@caldesdemontbui.cat. Atenció presencial amb cita prèvia.

Darrera actualització: 07.03.2022 | 11:19