Escaldàrium 2022: tenim programa!

Dilluns, 20 de juny de 2022 a les 00:00

L’Escaldàrium presenta el programa d’activitats 2022, amb propostes que tindran lloc de l’1 al 9 de juliol a les 12 de la nit, moment en què la pl. de la Font del Lleó rebrà de nou la gran festa calderina del foc i l’aigua

El parc de Can Rius es converteix en l’escenari de les activitats que complementen la festa, durant els dies 8 i 9 de juliol, amb propostes gastronòmiques, populars i musicals

L’Escaldàrium 2022 serà el dissabte 9 de juliol, serà a la plaça de la Font del Lleó, serà a les 00 h (l’hora de les bruixes) i serà una de les activitats més sonades de les agendes d’estiu del territori.

Així ho vaticina la Comissió Escaldàrium, que aquest dilluns ha presentat un programa de 9 dies d’activitats que culminaran amb la invasió de la plaça a mans de l’aigua, el foc i la música.

Els responsables de tot plegat tornen a ser tres entitats calderines (Ball de Diables, Associació La Forca, Bombers Voluntaris), amb la regidoria d’Escaldàrium de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Ara bé, cal tenir present que aquesta festa forma part de l’ADN de la vila termal i que l’encanteri acaba tocant multitud d’espais, com entitats locals, comerços, escoles i museus, entre altres.

De l’1 al 9 de juliol poseu els peus als carrers de Caldes de Montbui i sereu tocats per l’univers Escaldàrium.

Realment coneixeu la festa?

Aquest any, la Comissió Escaldàrium desafia la població calderina i, de retruc, als visitants d’arreu i els pregunta: “Realment coneixeu la festa?” I és que enguany s’ha publicat el nou web www.escaldarium.com on s’explica de manera explícita el funcionament de cada dansa i, sobretot, com ha d’actuar el públic per ajudar a explicar la llegenda i gaudir i aprofitar al màxim cada un dels 60 minuts.

Els escenaris i les activitats paral·leles a Can Rius

L’Escaldàrium i el centre històric calderí es fonen per acollir la festa del foc i l’aigua i tot l’univers que l’envolta.

Aquest any destaca la consolidació del parc de Can Rius com centre de les activitats gastronòmiques, populars i musicals que tenen lloc a l’entorn de l’Escaldàrium, els dies 8 i 9 de juliol.

A més entre el parc i la plaça de l’1 d’Octubre (de sud a nord del centre històric) s’afegeixen una desena d’espais diferents, la majoria exteriors, per acollir les activitats del programa.

Trobareu exposicions, concerts, tallers, activitats familiars, descobertes històriques i patrimonials, actuacions de colles tradicionals i alguna proposta més solidària o gastronòmica.

Destaca de tot plegat:

En primer lloc la consolidació del Concertàrium (2 de juliol), una evolució del que fins ara era l’Escaldàrium de Cambra en què s’explica la llegenda de la festa amb la seva música en directe i textos dramatitzats. 

En segon lloc el “El judici. Si en pengen una ens pengen a totes” (8 de juliol) la gran performance feminista i reivindicativa protagonitzada per La Forca en què es recorden i es condemnen cada any les caceres contra dones calderines acusades de bruixeria al segle XVII.

I en tercer lloc el naixement del Templàrium (2 de juliol), una activitat de foc i aigua pensada per als infants que resol l’entusiasme amb que la vila busca un espai de l’Escaldàrium per gaudir amb els més petits.

Consulteu: https://www.escaldarium.com/programa

Màscares noves per a les bruixes

L’artista creador i restaurador d’imatgeria festiva, Pau Reig, ha estat l’encarregat de construir les 13 noves màscares de les bruixes de l’Escaldàrium inspirades en trets calderins: les flames de foc i aigua de la festa, les escames de la Godra, les banyes del Mascle Cabró, les ales del ratpenat de la Font del Lleó o les paneroles que viuen en l’escalfor termal.

Aquestes màscares s’havien de crear i estrenar per a l’edició de l’any 2020 i la pandèmia ha endarrerit la seva presentació dos anys, amb la qual cosa serà un dels elements nous més esperats de l’Escaldàrium 2022.

En 28 edicions de festa, les bruixes han viscut tres renovacions de màscares.

Escaldàrium i més

En paral·lel a les activitats programades, l’organització recorda aspectes que trobareu a www.escaldarium.com, com ara:

  • Oferiment d’un espai per veure la festa per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Acreditació per a fotògrafs que gaudiran de privilegis de moviment per captar l’essència de la festa i la feina dels quals es traslladarà a l’exposició de fotografies de l’any 2023 (amb la col·laboració de Thermalia)
  • Taller de fotografia de correfocs per aquells fotògrafs que es vulguin iniciar en aquesta disciplina i gaudir de la pràctica als assajos.

Trobareu informació sobre com sol·licitar l’accés a aquests tres oferiments a www.escaldarium.com/noticies.

 

Àudios de la roda de premsa de presentació de l'Escaldàrium 2022 

Darrera actualització: 21.06.2022 | 13:47