El pressupost del 2023 frega els 26 milions i inclou projectes com la remodelació del Carme i l’ampliació del Cementiri

Divendres, 23 de desembre de 2022 a les 11:00

El 2023 Caldes disposarà d’un pressupost de 25,8 milions d’euros. És un dels més elevats de la història i combina la inversió amb la contenció de la despesa que provoca la inflació

Els comptes recullen l’arribada extraordinària de subvencions com els fons europeus Next Generation. Es destinen 4,6 milions a inversions com la remodelació del Carme o l’ampliació del Cementiri

El pressupost del 2023 de Caldes de Montbui és d’aproximadament 26 milions d’euros. En concret, els comptes aprovats pel Ple de desembre sumen 25.808.961,97 €. Es tracta d’un dels pressupostos més alts de la història com a conseqüència de l’arribada extraordinària de diners procedents dels fons europeus Next Generation. A banda d’això, el pressupost per l’any que ve suposa un esforç de l’Ajuntament per fer possible la inversió i, a la vegada, contenir la despesa creixent que ha provocat la inflació. En aquest sentit, els comptes són una plasmació realista de la situació econòmica actual. Per això, s’ha dut a terme un ajust quirúrgic d’algunes partides a partir de la idea de mantenir i, en alguns casos augmentar, la despesa destinada als aspectes socials.

L'alcalde, Isidre Pineda, i el regidor d'Hisenda, David Través, han explicat en roda de premsa el contingut del projecte de Pressupost pel 2023.

A grans trets, pel que fa al capítol d’ingressos, els comptes contemplen una lleugera disminució dels impostos directes (uns 300.000 €) com a conseqüència, bàsicament, de la disminució d'ingressos de la plusvàlua arrel del canvi normatiu.

Pel que fa a la despesa, el pressupost preveu una inversió real de 4,6 milions d’euros. D’aquests, 1.396.647,20 € són fons propis i 3.226.987,82 € provenen de diferents subvencions que s’han gestionat i concedit. Això fa que l’esforç pressupostari en inversions amb fons propis és tan sols d’una tercera part del total.

El pressupost del 2023 també contempla un increment significatiu de les despeses de personal per l’actualització salarial marcada per l’executiu espanyol per tal de compensar la pèrdua de poder adquisitiu que ha provocat l’escalada inflacionària dels últims mesos. En aquest sentit, el comptes municipals també noten la inflació, la pujada del preu del diner o l’augment dels costos com qualsevol família. Tot i això, s’ha pogut rebaixar la despesa corrent municipal en uns 300.000 € gràcies també, en part, a l’estalvi en les factures elèctriques dels equipaments municipals que suposa la posada en marxa de la CEL.

Una inversió que va més enllà del col·legi del Carme

L’arribada dels aproximadament 3 milions d’euros procedents dels fons Next Generation permeten tirar endavant el projecte de remodelació de l’antic col·legi del Carme. Aquesta és, sense dubte, la principal inversió prevista per l’any que ve al municipi. En aquest sentit però, dels 3,2 milions d’euros que està previst que costi l’obra, l’Ajuntament només hi dedica uns 600.000 € de fons propis.

Més enllà d’aquest projecte, el 2023 a Caldes de Montbui es duran a terme altres actuacions significatives. Per exemple, les obres d’ampliació del Cementiri Municipal amb una partida de 75.000 € o bé, els aproximadament 160.000 € que es destinaran a actuacions de millora d’equipaments i d’eficiència energètica dels edificis municipals En aquest sentit, també es preveu una inversió de 43.000 € en la millora de l’enllumenat públic.

A més, en la línia de l’aposta per la transició energètica, per l’any vinent es duplica la partida destinada a subvencionar la instal·lació de plaques fotovoltaiques dels veïns i veïnes de Caldes de Montbui, que passa de 30.000 a 60.000 €.

El 2023 continuarà la campanya d’asfaltats per seguir millorant els carrers de Caldes. L’any que ve està previst destinar 200.000 € a aquesta actuació. Paral·lelament, es destinaran també 20.000 € a dur a terme millores en el clavegueram.

Altres partides significatives del capítol d’inversions pel 2023 són els 40.000 € que es destinaran a la millora dels equipaments educatius del municipi, els 50.000 € per a la recuperació de la memòria local i a l’actualització del nomenclàtor o els 8.000 € que s’invertiran en les obres de millora i adequació de l’skate park que hi ha al parc del Bugarai.

Un pressupost per estar al costat de les persones

La incertesa econòmica ha obligat a dissenyar un pressupost que situa les persones i l’atenció social com un dels eixos principals. Per això, es mantenen i s’amplien algunes de les ajudes a la ciutadania. En aquest sentit, es destinen gairebé 755.000 € específicament a partides de benestar social per ajudar les persones i les famílies que en temps difícils més ho necessiten.

A aquestes partides, cal sumar els 254.000 € que es destinaran a la gent gran de Caldes de Montbui. Uns diners que permeten oferir serveis i activitats específiques per a la gent gran i pel nou casal d’avis de les Cases dels Mestres.

En el capítol de la solidaritat i la cooperació, el 2023 es destinaran 92.100 € a aquestes accions. Una xifra que compleix amb el compromís de dedicar el 0,7 % del pressupost a aquest àmbit.

A banda d’això, es mantenen els 1,5 milions d’euros que es destinen als convenis amb entitats i associacions culturals, socials i esportives del municipi. Es tracta d’un capítol que no s’ha retallat i que, en alguns casos, fins i tot s’ha ampliat per donar resposta a les necessitats creixents d’algunes de les entitats beneficiades.

Contenció de les taxes municipals

Pel que fa a la part dels ingressos, l’Ajuntament ha optat per congelar la majoria de les taxes municipals. En aquest sentit, totes es mantenen igual que l’any passat amb una única excepció: la taxa de recollida de residus. En aquest sentit, pel 2023 s’ha hagut d’aplicar un increment del 8,76 % per tal d’assumir una part de l’increment dels costos del servei que gestiona el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. De fet, amb aquest increment de la taxa només es cobreix una part de l’augment del cost, la resta l’assumeix directament l’Ajuntament. La resta d’ordenances fiscals, tal com es va aprovar al ple extraordinari del 13 d’octubre, es congelen i pel 2023 es mantenen exactament igual que el 2022.

Darrera actualització: 20.01.2023 | 13:35