Contra la vulneració de Drets Humans, Caldes rep defensores de Xile, Israel, Sàhara i Afganistan

Dimarts, 2 d'abril de 2024 a les 14:05

Caldes acull la presentació de la gira de primavera 2024 del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà lloc el 8 d’abril a les 17.30h, a la Sala Noble de l’Espai Can Rius

Aquesta XIV edició abordarà, a través de les veus dels activistes, algunes de les reivindicacions més rellevants a escala mundial, des de la lluita pel dret a la pau a Palestina fins als drets dels pobles indígenes al Mèxic.

Del 8 al 17 d’abril, amb motiu de la gira de primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, set defensors i defensores dels drets humans procedents de Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visitaran els municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.

Durant aquesta deu dies s'organitzaran activitats de sensibilització i tallers a les escoles, trobades amb els mitjans locals, xerrades a centre cívics obertes a la ciutadania i reunions institucionals d’incidència política, amb l’objectiu de visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen.

Per tal d’oficiar el començament de la gira, l’Ajuntament de Caldes de Montbui organitza un acte inaugural que tindrà lloc el dia 8 d’abril a les 17.30 h a la Sala Noble de Can Rius. L'acte estarà presidit per l’alcalde, Isidre Pineda Moncusí, i serà conduït i moderat per Núria Carné i Navarro, 1a tinenta d'alcaldia i regidora Cooperació al Desenvolupament.

Durant l’acte es donarà la benvinguda institucional als i les defensores convidades, que compartiran breument la seva història i rol com a activistes: Catalina Salazar, de Xile, Karima Shujazada, de l’Afganistan, Bisharo Ali, de Kenya, Sara López, de Mèxic, Yslem hijo del desierto, del Sàhara occidental, Mai Shanin de Palestina i Iris Gur d’Israel.

A més, comptarem amb unes intervencions de Sara López, sobre drets indígenes i ambientals i la seva lluita actual, i de Bisharo Ali, sobre drets i benestar de les nenes i les dones polítiques de gènere i salut. Aquestes dues activistes participen en la  gira de primavera però no a la gira calderina, per això és d’interès poder-les escoltar durant l’acte d’obertura que acull el municipi.

L’acte inclourà les actuacions musicals de Berta Miron i Martina Ortiz, joves del municipi.

Ciutats Defensores del Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi amb la participació de 30 municipis i 8 institucions i entitats catalanes.

Els municipis catalans que formen part de la XIV edició són Barberà del Vallès, Begues, Caldes de Montbui, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues, Gavà, Girona, Granollers, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpetua de Mogoda, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts, Reus, Rubí, Terrassa, Tarragona, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Contra la vulneració de Drets Humans, Caldes rep defensores de Xile, Israel i Palestina, Sàhara i Afganistan

La gira de primavera 2024 del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans comença a partir del dimarts 9 d’abril, just després de la presentació a Caldes de Montbui, en tots les municipis participants.

Defensores de cinc països protagonitzaran la gira calderina, amb trobades amb estudiants dels centres de secundària del municipi. En aquesta ocasió, explicaran les seves experiències en diverses xerrades amb alumnes de secundària de l’institut Pic del Vent i l’Escola Pia i amb professionals locals de l’àmbit de Serveis Personals de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

Les veus de la gira de primavera 2024 a Caldes de Montbui 

Mai Shanin i Iris Gur (Combatants for peace)
(Palestina - Israel)

En gira per Caldes de Montbui, el dimarts 9 d’abril, amb uns 60 alumnes de primer de Batxillerat de l’Escola Pia.

Iris Gur és una activista israeliana per la pau i a favor dels drets humans. Mai Shanin és terapeuta i activista per la pau originària d’Al Eizariya, a Cisjordània

Karima Shujazada
(Afganistan)

En gira per Caldes de Montbui, el dimecres 10 d’abril, amb uns 60 alumnes de 4r d’ESO de l’Institut Pic del Vent

Periodista afganesa actualment refugiada a Barcelona.

Yslem Hijo del Desierto
(Sàhara)

En gira per Caldes de Montbui, el dijous 11 d’abril, amb uns 60 alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Pic del Vent.

Raper sahrauí nascut en els campaments de Tinduf, a Algèria. Actualment viu a Alborea (Albacete). Va arribar a Espanya com ho fan molts nens i nenes sahrauís, gràcies als campaments d’estiu de Vacances en pau

Catalina Salazar
(Xile)

En gira per Caldes de Montbui, el dilluns 15 d’abril, amb uns 100 alumnes de 4r d’ESO de l’Institut Manolo Hugué.

Activista en drets per la pau i l’educació i contra el canvi climàtic.

 

Aquesta acció s’emmarca en l’eix 7 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació www.caldesdemontbui.cat/pam

 

Darrera actualització: 05.04.2024 | 13:27