Caldes talla els accessos al medi natural pel risc d’incendi i per l’onada de calor

Dijous, 12 d'agost de 2021 a les 00:00

Fins el final de l'onada de calor, Caldes talla als accessos al medi natural i fa control d’accés restrictiu al veïnat del Farell a la carretera nova de la muntanya per garantir el compliment de les mesures

Caldes de Montbui activa de nou el nivell 3 del Pla Alfa per l’episodi d’onada de calor que es preveu a gran part del país. L’activació d’aquest nivell, que es produeix per segona vegada en pocs dies després que el passat 22 de juliol ja s’activés essent la primera vegada que s’activava a Caldes, suposa la suspensió de totes les activitats que puguin generar un risc d’incendi forestal i el control restrictiu dels accessos que no es puguin tallar.

Caldes de Montbui és un dels 279 municipis afectats per l’activació del Pla Alfa en nivells alts (3 I 4) i per la Resolució del departament d’Interior pel que fa a les mesures restrictives establertes per la simultaneïtat del Pla Alfa, del Pla de protecció civil i del Pla especial d’emergències per incendis forestals. La vigència de la majoria de mesures contingudes en la Resolució és des d’aquest dijous 12 i fins les 00:00 hores del dimarts 17 d’agost de 2021.

Es talla la carretera vella del Farell i els accessos al medi natural

Per a garantir el compliment de les mesures restrictives sobre l’accés al medi natural, l’Ajuntament activa avui controls d’accés especials que afecten sobretot la muntanya d’El Farell. En aquest sentit es permetrà el pas de vehicles al Farell només al veïnat i per la carretera nova.

Pel que fa a passos i camins s’han tallat els accessos al Gorg d’en Pèlags, la Torre Nova, camí de Les Elies a Torre Nova amb talls als dos accessos, el Turó de Ferles, el Roure Gros, el Turó del Pascol, el camí del Turó de Tres Pins a la Font de les Escales, camí de Serra Llisa i alguns camins d’accés al nucli de Sant Sebastià de Montmajor.

La carretera vella del Farell també es troba tallada per evitar-hi el pas de vehicles, així com els  accessos i camins que es troben tallats amb cadenes.

Agents de la Policia Local, de Protecció Civil i de Vigilància Forestal de la Diputació de Barcelona treballen en els controls i pel compliment de les mesures

Per garantir el compliment de les mesures activades per l’onada de calor i el risc d’incendi, s’ha intensificat el control i la vigilància en tot el perímetre de la muntanya del Farell, per impedir el pas de vehicles al medi natural i es permet només la circulació pels accessos principals.

Es suspenen algunes activitats agrícoles durant el dia

La Resolució del govern també inclou la suspensió de l’activitat agrícola. excepte la recollida de fruita, que comporti l’ús de maquinària en la franja horària d’entre les 10h i les 20h, i la suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals.

La Resolució també comporta la restricció de les activitats esportives, educatives i d’oci vinculades a casals i cases de colònies i la suspensió d’activitats d’acampada. Unes mesures que, en aquest cas entren en vigor a les 12h del divendres 13 d’agost i s’allargaran fins les 00:00 del dimarts 17 d’agost. 

L’Ajuntament demana prudència i responsabilitat a la població

Des de l’Ajuntament es demana prudència i responsabilitat per evitar qualsevol activitat que pugui suposar un risc d’incendi durant tot l’estiu, però sobretot  i en especial durant l’actual episodi  d’onada de calor.

Es preveu un episodi d’onada de calor que persistirà com a mínim fins diumenge 15 d’agost. Consulteu els consells a Protecció Civil

Consells bàsics per evitar els problemes causats per la calor:

A casa, controleu la temperatura:

 • Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
 • A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
 • Estigueu-vos a les habitacions més fresques.
 • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
 • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
 • Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
 • Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer, eviteu el sol directe:

 • Porteu una gorra o un barret
 • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada
 • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats
 • Porteu aigua i beveu-ne sovint
 • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba
 • Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe:

 • Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
 • No deixeu mai els nens ni les persones especialment vulnerables a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
 • Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
 • Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.¡

Ajudeu els altres

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola:

 • Mireu de visitar-los un cop al dia
 • Ajudeu-los a seguir aquests consells
 • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar

Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació

 • Aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112.
 • Traslladeu-la a un indret més fresc.
 • Doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, fins que arribin els professionals de la salut

Per a més informació en aquest enllaç

Avís d’onada de calor. Pla d’actuació per prevenir-la

Darrera actualització: 12.08.2021 | 13:45

Imatges

Els accessos al medi natural es troben tallats Els accessos al medi natural es troben tallats Els accessos al medi natural es troben tallats