Caldes reivindica el Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+

Divendres, 23 de juny de 2023 a les 00:00

El Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+ o Dia Internacional de l'Alliberament LGBTIQ+ es celebra a Caldes el 28J amb activitats per a la sensibilització, la lectura del Manifest i una tarda festiva el 30J

Encara avui l’orientació sexual i la identitat de gènere condicionen la vida de les persones en una societat que sovint exclou la diversitat sexual i de gènere i vulnera els drets de les persones LGBTI+. Per això, el 28 de juny es reivindica el dret de les persones a ser com vulguin ser i a poder viure la seva identitat amb plenitud en totes les etapes de la vida, sense haver de patir desigualtats, discriminacions o violències.
Caldes de Montbui celebra un any més aquesta diada reivindicativa amb un programa d’activitats sensibilitzadores i festives, el dimecres 28J i el divendres 30 de juny.
 
28J:
11 h – 13 h: Paradeta de Sensibilització LGBTI+ i personalització de xapes a la plaça de la Font del Lleó, a càrrec de Sida Studio
12 h: Lectura del Manifest
 
30J: 
19 h: Show Drag Queen ‘L’espectacle Drag que ens farà bullir d’orgull!’, a la plaça de la Font del Lleó, a càrrec de Daphne Monroe i La Escándalo.
20 h – 23 h: Puntxa Discos. A càrrec de Pd Petxines. 
 
També amb motiu d’aquesta diada, la Biblioteca Municipal de Caldes recorda que disposa d’un Fons Bibliogràfic LGTBIQ+ obert a la ciutadania per a la seva consulta i préstec.
 
Origen de la Diada
 
El 28 de juny de 1969, hi va haver una revolta al bar Stonewall Inn, ubicat al número 53 del carrer Christopher de Nova York, als Estats Units, quan la policia va fer una batuda en aquest bar gai del barri de Greenwich Village. 
 
"Stonewall", que és com sovint es fa referència als aldarulls que es van generar, es considera el punt d'inflexió per als moderns moviments pro drets dels homosexuals arreu del món ja que va ser el primer cop que un nombre significatiu d'homosexuals s'oposaven a ser arrestats. Per això s’atribueix als fet de l’Stonewall el naixement del moviment d'alliberament gai, lèsbic, transsexual, bisexual i intersexual.
 
S'explica que, en el moment de la revolta, sonava la cançó “Over the rainbow” (Més enllà de l'arc de Sant Martí) i, per això, els colors de l'arc de Sant Martí componen la bandera multicolor que representa la diversitat i llibertat sexual.
 
El 1985, els successos de Stonewall es van convertir en un símbol durant una conferència internacional, on es va decidir triar el dia 28 de juny com a Dia de l'Orgull Gay, una diada que, amb el temps, ha anat sumant el reconeixement, la visibilització i la reivindicació d'altres sexualitats diverses: lesbianes, transsexuals, transgènere, bisexuals i intersexuals.
 
Darrera actualització: 23.06.2023 | 09:00