​​​​​​​Caldes de Montbui denuncia la vulneració de drets de les persones refugiades amb la campanya “Siguem refugi”

Dimecres, 8 de juny de 2022 a les 11:00

El municipi se suma a la campanya “Siguem refugi” impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb un acte al carrer dedicat al camp de refugiats del Sàhara, el 20 de juny a les 18 h, a la pl. Neus Català

En el marc d’aquesta campanya, Caldes fa una crida a la població per trobar-se el 20 de juny a les 18 h a l'Espai Jove El Toc, on s’instal·larà una exposició dedicada al camp de refugiats del Sàhara i es farà la lectura del manifest proposat pel Fons.

El municipi ha triat aquest camp per la seva vinculació amb el poble sahrauí a través de programes com “Vacances en pau”, impulsat per Caldes Solidaria i que aquest any es reactiva, i projectes de cooperació impulsats per l’Ajuntament, com ara el de manteniment del laboratori de producció local de medicaments genèrics.

Amb aquest acte solidari i de denúncia el municipi reitera el seu posicionament al costat de la causa sahrauí.

Municipis catalans són refugi

Caldes de Montbui s’uneix a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps”, que comença el 8 de juny, per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi. La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen. La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya, i es tracta d’una campanya de llarga durada que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). El seu objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny.

La campanya consta de quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa online i offline, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts. A més, a la pàgina web www.siguemrefugi.org, es podrà consultar tota la informació referent a la campanya i  es podran veure els continguts de les exposicions i un banc de recursos addicional per ampliar informació.

La resposta del municipalisme en matèria de refugi

Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.

Els projectes finançats pels diferents municipis de Catalunya formen part de diversos sectors, com el suport jurídic a persones sol·licitants d’asil, l’accés a mitjans de vida i alimentació, el rescat marítim o el suport psicològic de les persones en trànsit. Aquestes iniciatives són possibles gràcies a la tasca que desenvolupen entitats sobre el terreny com el Lesbos Legal Center (Grècia), KlikAckiv (corredor dels Balcans a Sèrbia), l’associació Atlas, Ca-minando Fronteras, Solidary Wheels o No Name Kitchen (a la frontera Occidental euroafricana), Ponts per la Pau (Afganistan), o Un Ponte Per (al Kurdistan i al Líban).   

#SiguemRefugi #vieslegalsisegures #20J #MónSenseCamps #DiaMundialPersonesRefugiades

Etiqueta: @FonsCatala

Darrera actualització: 14.06.2022 | 14:56