7 de maig: XXVI Trobada Nacional dels Tres Tombs

Dimarts, 25 d'abril de 2023 a les 09:00

Caldes de Montbui, Capital Catalana dels Tres Tombs 2023, acull la XXVI Trobada Nacional el proper 7 de maig. Durant el matí, carruatges de tot el territori desfilaran pels carres de la vila. 

La proclamació de Caldes de Montbui com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya es va fer el passat gener, en el marc de la presentació de les festes gremials dels 150 anys de la Facultat de Sant Antoni Abat de Caldes i agafant el relleu a la població d’Igualada.

Poc després, Caldes de Montbui descobria un document que certifica els 356 anys d’existència de la festa a la vila gràcies a la investigació feta per la Dra. Laia Soler Moreno, comissària de l’exposició que el Museu Thermalia ha dedicat a Sant Antoni Abat.

La Trobada Nacional té lloc cada any, des del 1998, en un dels pobles associats i té com a objectiu ser l’acte central en el que hi participen la majoria de les associacions que han fet les passades dels Tres Tombs a Catalunya.

Com una gran Festa Major dels Tres Tombs, la Trobada Nacional reuneix en una sola jornada els millors traginers i tragineres, carruatges, cavalls, egües, bous i mules del nostre país en una demostració històrica de la festa, de les tradicions i de la realitat traginera i des de l’any 2020 és la cloenda dels actes de la Capitalitat Catalana dels Tres Tombs.

Són organitzadors de la Trobada l’Ajuntament de Caldes de Montbui, la Facultat de Sant Antoni i la Federació Catalana dels Tres Tombs, amb les col·laboracions de la Diputació de Barcelona i el departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya.

 

Els carrers de Caldes, escenaris de la celebració

El municipi preveu rebre més de 40 poblacions i uns 60 carruatges convidats als Tres Tombs que tindran lloc pels carrers calderins. El punt de trobada i inici del recorregut serà el carrer de Maria Aurèlia Capmany i espais adjacents a la zona comercial El Tint.

Els següents carrers i avingudes dibuixen el traçat dels Tres Tombs: Mossèn Cinto Verdaguer, Sant Pau, Font i Boet, pl. de l’Església, Asensi Vega, Pi i Margall, Pare Poch, Fontcuberta, Avel·lí Xalabarder i Homs.

L’Ajuntament ha elaborat un plànol que dibuixa el recorregut i marca la zona on la mobilitat en vehicle es veurà afectada, per tal que la població pugui tenir en compte les afectacions a entrades i sortides de guals i els carrers tallats al trànsit.

 

Informació important de servei

Des de les 10.30 h a les 14 h del diumenge 7 de maig:

  • L’entrada sud (pel polígon comercial el Tint) estarà tallada.
  • Cal utilitzar les entrades nord i centre per accedir a la vila i a les zones esportives
  • Es recomana fer servir els aparcaments dels carrers de Bigues i de Pau Casals i del Polígon Industrial La Borda, atès que els aparcaments del centre quedaran afectats per les restriccions al trànsit. 
  • Els carrers de l’eixample tindran restriccions importants al trànsit (consulteu el plànol)
  • Les parades de transport urbà i interurbà també tindran afectacions
  • Tancament de terrasses de bars i restaurants des de les 11 h fins les 14 h, a l’avinguda de Pi i Margall i a la pl. de l’Església

 

Visiteu l’exposició de Thermalia dedicada a Sant Antoni Abat

Us recordem que el Museu Thermalia acull l’exposicio “Història de la festa de Sant Antoni Abat a Caldes de Montbui: 1667-2023, 356 anys documentats”, comissariada per la calderina i doctora en Història de l’Art, Laia Soler Moreno.

A l’entrada de l’exposició, una vitrina exhibeix el Llibra de Antradas y de Exidas y Apocas de la Confraria de St Antoni de lo any 1667, el document inèdit, de gran valor històric i patrimonial, que es conserva a l'arxiu de l'església de Santa Maria de Caldes de Montbui i que s’ha convertit en al font que confirma els 356 anys de la festa calderina.

 

Etiquetes i perfils d’interès

#caldescapital3tombs #santantonicaldes #3tombs

@AjCaldesMontbui @caldescultura @federacio3tombs @sant.antoni @diba @cultura_cat @museuthermalia

www.visiteucaldes.cat https://trestombs.cat/

 

Darrera actualització: 28.04.2023 | 13:59