S’inaugura l’exposició “Més enllà dels tatuatges. Les maras al Salvador, Honduras i Guatemala” a l’espai juvenil El Toc

Dimarts, 21 de setembre de 2021 a les 14:55

Amb motiu del Dia Internacional de la Pau, l’alcalde i la regidora de Cooperació i Solidaritat inauguren l’exposició “Més enllà dels tatuatges. Les maras al Salvador, Honduras i Guatemala”

El 21 de setembre és el Dia Internacional de la Pau, una jornada destinada a commemorar i enfortir els ideals de pau per una món amb absència de guerra i violència. Per això, l’alcalde Isidre Pineda i la regidora de Joventut, Cooperació i Solidaritat Laia Cuscó, han inaugurat aquest migdia l’exposició “Més enllà dels tatuatges. Les maras al Salvador, Honduras i Guatemala” que es pot visitar fins el 15 d’octubre al vestíbul de l’Espai Jove El Toc.

La mostra s’articula en tres blocs temàtics, Violències, Joventut i Desplaçaments forçosos, aspectes claus dels països centreamericans i contra els que l’Ajuntament contribueix a lluitar a través de l'acompanyament al cooperant calderí Arnau Baulenas a El Salvador.

L’exposició “Més enllà dels tatuatges. Les maras al Salvador, Honduras i Guatemala” proposa una reflexió sobre la violència provocada per les maras en els tres països de centreamerica

En el marc del Dia Internacional de la Pau, Caldes de Montbui entre el 17 de setembre i el 15 d’octubre l’exposició: “Més enllà dels tatuatges. Les maras al Salvador, Hondures i Guatemala” impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

La mostra, que inclou un recull de testimonis del Salvador, Guatemala i Hondures, està dissenyada i maquetada per l’Andrés Pino Bueno (Conjunto Vacío), i presenta els tatuatges com a fil conductor, una metàfora de l’estigmatització i els prejudicis que marquen el jovent centreamericà. L’exposició, que convida a reflexionar sobre la violència provocada per les maras en els tres països del triangle nord de centreamericà, ha estat escollida per Caldes precisament per la relació que té amb la feina que fa a El Salvador el cooperant calderí Arnau Baulenas.

Cooperació de Caldes a El Salvador

Des del 2015 l’Ajuntament concedeix ajuts en matèria de cooperació als projectes que, coordinats des de Catalunya per Caldes Solidària i des d’El Salvador per l’Arnau Baulenas es porten a terme en aquest país centreamericà on la violència generalitzada, les violacions de drets humans, les amenaces, les extorsions i els assassinats són a l'ordre del dia i milers de famílies, en particular infants i adolescents, viuen sota l'amenaça de les maras, però també sota la forta repressió de les forces de seguretat i de l'exèrcit.

En aquest context, el projecte de Caldes Solidària, subvencionat per l’Ajuntament a través de la convocatòria de projectes de cooperació del 2019 i en el que hi participa activament Arnau Baulenas, vol donar el suport necessari a aquests col·lectius per començar una nova vida en pau, lluny d'aquests cercles de violència. Per això s’ofereix ajuda humanitària, suport jurídic, psicològic i logístic per tal de poder garantir una via de sortida segura de les persones que es veuen forçades a abandonar casa seva.

 

Darrera actualització: 21.09.2021 | 16:22