Una seixantena de persones celebren el Dia de l’Horticultor/ora visitant els horts domèstics municipals de la Torre Marimon

Dilluns, 17 de maig de 2021 a les 15:00

61 persones han participat a les visites guiades als horts domèstics municipals organitzades per l’Ajuntament i l’Associació d’Hortolans dels Horts Domèstics per celebrar el Dia de l’Horticultor/ora

Aquest diumenge 16 de maig, 61 veïns i veïnes de Caldes de Montbui han celebrat el Dia Internacional de l’Horticultura participant a les visites guiades als horts domèstics municipals que hi ha a la Torre Marimon. En concret, 33 adults i 28 infants han pogut fer una visita guiada durant el matí de diumenge a les instal·lacions. La UNESCO ha declarat el 17 de maig com a Dia Internacional de l’horticultor/ora.

La visita ha permès als assistents conèixer les característiques dels horts domèstics, tràmits que s’han de realitzar per sol·licitar-los, cultius i bones pràctiques d’horticultura domèstica ecològica per a l’autoconsum. Però també ha servit per explicar com reconèixer les hortalisses i veure exemples d’algunes de les plantes que hi ha als horts. Al final de la visita, els participants han pogut realitzar una experiència pràctica plantant un planter per endur-se a casa i poder veure com creix. Els nens també han pogut plantar una planta en una de les parcel·les, a la que li han posat el nom, i que podran anar a cuidar durant les properes setmanes per veure com creix i dóna els fruits. S’han plantat tomaqueres, pebroteres, albergínies, apis, carbasseres, carbassoneres, meloneres, alfàbregues o mongeteres.

La regidora d’Agricultura, Ramaderia i Horts Domèstics, Núria Carné, juntament amb membres de l’Associació d’Hortolans dels Horts Domèstics de Caldes de Montbui, han participat de l’activitat, que també ha comptat amb la visita de l’Alcalde, Isidre Pineda, i altres regidors.

La jornada va comptar amb la col·laboració dels agents de Protecció Civil, que van realitzar tasques de control d’accés, i acollida de les persones visitants, validació de les persones inscrites amb cita prèvia i suport durant el desenvolupament de la jornada.

Com disposar d’una parcel·la als horts domèstics?

Les parcel·les tenen una dimensió de 150 m2 i 75 m2. En l’actualitat n’hi ha 50 de grans i 14 de petites, amb una ocupació del 72%. Per poder obtenir una parcel·la d’hort domèstic municipal s’ha de complir uns requisits mínims, dipositar una fiança de 100 euros que es retorna en deixar la parcel·la i pagar una quota anual de 50 euros per col·laborar en el manteniment de tot l’espai. Entre les parcel·les, també n’hi ha de destinades a activitats educatives que poden fer servir els centres educatius del municipi.

Els horts domèstics es van inaugurar l’any 2012, desprès de signar un conveni de col·laboració amb l’IRTA, que actualment gestiona els terrenys de la Diputació de Barcelona de la Torre Marimon. Durant aquests anys, l’Ajuntament ha fet diverses actuacions per millorar les instal·lacions. Entre d’altres, ha dut a terme la instal·lació del sistema de reg per fer arribar l’aigua a cada parcel·la, ha instal·lat coberts de fusta, un dipòsit de reserva d’aigua, un sanitari químic i taules pícnic. Aquest any s’ha renovat i ampliat la retolació i s’ha condicionat la zona d’accessos i aparcament.

Darrera actualització: 18.05.2021 | 10:50