Trobada de la Taula de Cooperació

Divendres, 26 de febrer de 2021 a les 16:10

La Taula de Cooperació resol subvencionar una nova fase del Centre Kalasanz de Mampatim i la construcció de 73 xemeneies pel programa de “Cuines sense fum” d’Awasuka, al Nepal

La Taula de Cooperació, Solidaritat i Drets Humans es va reunir telemàticament el dia 24 de febrer en una nova sessió.

A banda de l’aprovació de l’acta anterior, a la trobada es va donar a conèixer la resolució dels projectes de cooperació al desenvolupament que compten amb el suport de l’Ajuntament i Caldes Solidària per aquest any 2021. Per una banda, el Centre Kalasanz de Mampatim, al Senegal, que va obrir les portes aquest desembre, comptarà amb el suport per la pavimentació de les pistes de handbol i bàsquet. L’aportació d’enguany sera de 44.700 €, inclosos a la subvenció total del projecte del centre, que compta amb un import de 111.720 € per dur-lo a terme durant 3 anys. 

L’altre projecte que es subvencionarà amb un import de 5.300 € serà la construcció de 73 xemeneies del programa d’Awasuka, “Cuines sense fum”, al Nepal. Es tracta d’una necessitat de salut ja que les cases tenen la cuina incorporada sense sortida de fums, problemàtica que crea intoxicacions, sobretot a dones i nens.

L’estat de comptes va ser un altre dels punts que es van tocar a la sessió, dades que, amb el compromís de transparència, es poden consultar a l’acta de la reunió publicada a la pàgina de l’entitat

Durant la sessió es van valorar, també, els resultats de l’enquesta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament sobre “La percepció de la població de Catalunya envers la cooperació internacional en el context de crisi actual”. L’enquesta determina, entre d’altres, que 3 de cada 4 catalans i catalanes creuen que la Covid-19 afecta més els països més econòmicament empobrits que nosaltres, que el 84% creuen que la resposta que s’ha de donar a la pandèmia ha de ser global, i que la majoria de catalans i catalanes estan d’acord que tant el seu ajuntament com la Generalitat de Catalunya destinin recursos a la cooperació fins arribar al 0,7%.

Un altre tema de la sessió va ser la situació actual del Sàhara Occidental, decidint sumar-se al manifest per la commemoració del 27 de febrer, en que es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica- RASD. Per donar més visibilitat a la celebració, es proposà penjar la bandera sahrauí a 5 espais del poble a més a més de la façana de l’ajuntament. A la plaça de la República, la plaça de l’U d’Octubre, la plaça de Lluís Companys, la plaça de Catalunya i la cruïlla de l’Avinguda de Pi i Margall i el carrer d’Homs.

Un altre punt a tocar va ser com adaptar a les mesures de control de la Covid-19 el pla d’actuació de les activitats de sensibilització de Ciutats Defensores dels Drets Humans. Van sortir propostes però es va  instar a fer una nova trobada per dissenyar-les i calendaritzar-les.

En la mateixa línia, es van presentar alternatives a les ajudes a joves solidaris que fins ara es desplaçaven a altres països per participar en projectes de cooperació. La idea d’enguany, davant la dificultat de mobilitat internacional, és fer ús d’aquesta subvenció per animar al jovent dels beneficis que aporta viure aquestes experiències per quan les mesures de mobilitat es restableixin, i participar en els propers ajuts de cara al 2022. La proposta és que professionals de la cooperació facin visites als instituts i fer exposicions informatives.

La jornada va cloure amb el torn obert de paraules.

Darrera actualització: 01.03.2021 | 10:01