Torna el Juntabruixes, les jornades dedicades a la difusió de la història de la bruixeria a Caldes de Montbui

Dimarts, 8 de novembre de 2022 a les 00:00

El 19 i 20 de novembre se celebra la segona edició del Juntabruixes, un cap de setmana per a la divulgació de la història de la bruixeria al municipi amb xerrades, tast d’aiguardents i rutes pels entorns

Nova edició del Juntabruixes, les jornades dedicades a la difusió de la història de la bruixeria a Caldes de Montbui. El cap de setmana del 19 i 20 de novembre es durà a terme la segona edició d’aquesta iniciativa que té com a objectiu explicar, des d’una perspectiva històrica, el fenomen de la bruixeria i els processos contra les bruixes que es van fer el segle XVII. Precisament, s’han escollit aquestes dates perquè va ser el novembre de 1621 el moment en què, segons documents històrics, es va “tancar” oficialment la cacera de bruixes a Caldes de Montbui.

En aquesta segona edició s’han programat diverses activitats per desmuntar mites i apropar la realitat sobre el fenomen de la bruixeria a tots els públics. L’objectiu del Juntabruixes és poder parlar del que va significar la bruixeria a Caldes des del rigor històric però tenint present el màxim possible de públics. Per això, s’han previst xerrades, rutes pels espais relacionats amb la bruixeria o un tast d’aiguardents

La primera edició del Juntabruixes es va dur a terme el 2021, organitzat conjuntament entre el Museu Thermalia i Cooltur, l’entitat responsable de la recerca històrica sobre la bruixeria a Caldes. Aquestes jornades van néixer amb una doble perspectiva: d’una banda, una mirada històrica per explicar què va suposar la bruixeria a Caldes; però d’altra banda, des d'una perspectiva científica basada en la recerca que permet donar a conèixer noves dades i informacions sobre els processos que es van fer a Caldes contra les bruixes.

 

Dissabte 19 de novembre (matí)

Sortida des de la Plaça de la Font del Lleó

12:00 Ruta històrica narrada per Cooltur i teatralitzada per Projecte Lilith que ens traslladarà als fets històrics de la Caça de Bruixes a Caldes de Montbui, amb algunes sorpreses durant el camí.

 

Dissabte 19 de novembre (tarda)

Sala de Cuines de l’Espai Can Rius

17:00 Contacontes a càrrec de la Lídia Clua: històries sobre bruixes diferents i contes amb aquestes dones de protagonistes.

18:30 Xerrada a càrrec de:

  • Carmen Xam-mar, doctora en Història per la Universidad de Cantabria i membre de l’Institut d’Estudis Urgellencs, especialitzada en la bruixeria del Pirineu concretament en els casos del segle XVI i XVII jutjats a la Seu d’Urgell i pobles de la comarca.
  • Pau Castell, doctor de la Universitat de Barcelona, màxima autoritat de l’estudi de la caça de bruixes a casa nostra, torna a Caldes a fer la presentació del llibre 'La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020)' on recull la historiografia catalana sobre bruixes.

Xerrada de Cooltur per exposar les darreres novetats en els casos de bruixeria del municipi.

Tast d’aiguardents tradicionals catalans d’arrel medieval, que a la època barroca comencen la seva comercialització, fet que els durà a Holanda, Gran Bretanya i, posteriorment a les colònies americanes. Les característiques d’aquests aiguardents seran explorades pel sommelier Roger Riera.

 

Diumenge 20 de novembre (matí)

Camí de Foment

Sortida de les herbes a càrrec de El senyor de les Plantes per aprofundir els coneixements de les herbes remeieres tradicionals, aquells coneixements que van condemnar a la forca a moltes dones dels segles precedents.

 

Darrera actualització: 08.11.2022 | 13:56