Thermalia exposa l'obra de Joan Capella

Divendres, 11 de juliol de 2008 a les 09:50

Divendres a la tarda el Museu Thermalia va celebrar la inauguració de l'exposició "El dibuix i Joan Capella", una mostra organitzada per la Fundació Joan Capella que presenta un recorregut per l'obra d'aquest artista a través de 50 dibuixos que suposen alhora el recorregut per gairebé 50 anys de la carrera del pintor de Montcada i Reixac.

 

L'acte va comptar amb la presència de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, Amèlia Morral; el crític d'art i membre de la Fundació Joan Capella, Josep M. Cadena; l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé; i el regidor de Cultura de Caldes, Pep Gaspar.

 

Així doncs, la inauguració va iniciar amb el parlament de Gaspar que va agrair la predisposició mostrada per la Fundació Joan Capella i per l'Ajuntament de Montcada i Reixac i va destacar que "a través de la col•laboració entre ajuntaments podem oferir exposicions de qualitat i tenir un intercanvi d'art i artistes". Dit això, el regidor va cedir la paraula a la seva homòloga que va destacar la figura de Capella com a artista però també com a persona i la seva implicació en la ciutat de Montcada. Morral va parlar també de la Fundació fundada a partir de la donació de més de 1.400 obres que l'artista va fer a l'Ajuntament de Montcada i Reixac l'any 2002, "una fundació que tot just comença a caminar però amb moltes ganes de difondre l'obra del Joan".

 

Justament el periodista i reconegut crític d'art Josep M. Cadena és un dels membres d'aquesta fundació. Cadena va afirmar en la seva intervenció que "respecto molt la persona de Joan Capella com a ciutadà de Montcada i Reixac i el seu sentit com a artista aglutinador d'una població". Per altra banda, l'alcalde de Caldes de Montbui va voler destacar "la importància que els ajuntaments promoguem la localitat dels nostres artistes i com a govern municipal tenim l'obligació de promoure i publicitar els artistes locals". Solé va fer també referència a la col•laboració entre ajuntaments dient que "és important que entre nosaltres tinguem una bona sintonia per fer un treball conjunt de promoció recíproca".

 

Un cop acabats ens parlaments el crític Josep M. Cadena va oferir als presents una visita guiada a aquesta exposició que, comissariada per José Corredor-Matheos, presenta un total de 50 dibuixos de Joan Capella des d'autoretrats fins a paisatges, passant també per natures mortes o marines fets a llapis, bolígraf o tinta. Pel que fa a la temàtica d'aquestes obres sobre paper és del tot variada ja que aquestes 50 peces són només una petita part del fons d'art de la Fundació.

 

La mostra restarà Thermalia fins el proper 15 de setembre. Caldes és la tercera població on es presenta l'obra de Capella des de la creació de la fundació que porta el nom de l'artista.

 

Joan Capella i Arenas
Joan Capella, pintor, va néixer el 27 de octubre de 1927 a Montcada i Reixac, i ja des de molt jove va assistir a classes de dibuix amb reconeguts mestres de l'època. L'any 1945 va ser un dels membres fundadors de Tertúlia, un grup que fins al 1957 va dinamitzar la vida cultural a Montcada i Reixac i rodalies.

 

El 1955 va participar a la III Biennal Hispanoamericana d'Art que es va celebrar a Barcelona i el 1957 va exposar la seva obra a l'Ateneu Barcelonès, juntament amb l'Antoni Mas i en Simón Bussom. Als anys 50 i 60 va començar a exposar a diferents països d'Europa i Amèrica i a arreu d'Espanya.

 

La seva trajectòria va tenir influències diverses com: Cézanne, Rouault, Ortega Muñoz, Zabaleta, Benjamín Palencia, Bores, Picasso o Braque. A partir de tots aquests referents, Capella va aconseguir un estil propi caracteritzat pel tractament precís del color i la composició equilibrada de formes.

 

Joan Capella va morir el 31 d'octubre de 2005, quan acabava de complir 78 anys. L'any 2002 l'artista va donar a la seva ciutat un fons d'art amb part de la seva obra i l'Ajuntament de Montcada i Reixac es va comprometre a mantenir-ne la seva unitat i la seva conservació, exhibició i promoció. Amb aquestes finalitats principals, però també amb l'objectiu de fomentar l'educació, la cultura i l'art entre la ciutadania, a principis de 2006 va néixer la Fundació Joan Capella.

Darrera actualització: 05.03.2013 | 11:28