“Siguem Refugi” més enllà del Dia de les Persones Refugiades
Caldes de Montbui se suma un any més a la campanya “Siguem Refugi” amb la lectura del Manifest, l’espectacle “Runa” i una exposició sobre els camps de refugiats de Canàries i del Sàhara (Tindouf) que estarà tota la setmana al pati del TOC
El Dia Mundial de les Persones Refugiades arriba aquest any amb la fatal coincidència del naufragi que es produïa fa menys d’una setmana, el passat dimecres, a la costa de Pilos, al mar Jònic, amb un vaixell procedent de Libia, amb més de 500 persones migrades (adultes, joves i infants) a bord procedents d’Afganistan i Pakistan, i de les quals en un primer moment se’n va poder rescatar poc més d’una centena vius i més de 80 de morts. Centenars de persones han mort en aquest nou naufragi i els seus cossos sense vida continuen engruixint el nombre de cadàvers ofegats al Mediterrani.
Per donar més visibilitat a les crisis, les migracions i les necessitats que sovint queden oblidades o soterrades pels neguits diaris, amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, aquest 20 de juny (20J) el Fons Català, del qual forma part Caldes de Montbui, ha activat un any més la campanya de sensibilització “Siguem Refugi”, que compta amb la participació d’una vintena de municipis i que se centra a mostrar la realitat de la vida als camps formals i informals de les persones refugiades que aconsegueixen salvar la vida
Segons l’organització Caminando Fronteras, el 2022 van morir 2.390 persones intentant arribar a l’Estat espanyol, on la ruta canària és la més mortífera, amb 1.784 víctimes. De totes aquestes víctimes, els cossos del 91% no s’han pogut recuperar.
La manca de vies legals i segures obliga a les persones migrants a prendre rutes arriscades i perilloses que massa sovint acaben amb naufragis mortals com el de la setmana passada davant les costes de Grècia, tot i que en aigües internacionals.
Caldes reitera el seu posicionament al costat de les persones refugiades en el marc de la campanya “Siguem Refugi”
Per fer més visible la realitat de les persones refugiades i ajudar a conscienciar-ne tot recordant que el refugi és un dret i l’acollida digna una obligació, l’Ajuntament, amb la col·laboració de Caldes Solidària, ha organitzat aquest diumenge 18 un acte sentit a la plaça de l’U d’Octubre, que ha començat amb la lectura del Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades d’aquest any 2023, i ha continuat amb l’espectacle Runa d’Amer Kabbani (cia 104º).
La lectura del Manifest ha anat a càrrec d’Ignasi Altimir, coordinador del programa “Vacances en Pau” de Caldes Solidària que ha recordat que l’acollida d’infants sahrauís durant l’estiu és també una manera de “ser refugi” i facilitar que aquests infants i joves surtin durant els mesos de més calor dels camps de refugiats on viuen.
L’espectacle “Runa”, del català d’origen sirià Amer Kabbani, explora amb tècnica acrobàtica el gènere de l'autoficció presentant-se com a testimoni d’un procés de reconstrucció personal i col·lectiva a partir de notes anònimes de persones escrites amb l’esperança que algú les trobi, entre la runa, i continuï les tasques de rescat.
Amb una posta en escena interactiva, Amer Kabbani arriba al cor i a la consciència del públic a través del circ, la música, els cants, els cops, les pedres, i algunes paraules.
L’exposició sobre els camps de refugiats del Sàhara (Tindouf) i de Canàries, que la plaça de l’U d’Octubre va acollir també diumenge acompanyant l’espectacle i la lectura del Manifest, va quedar exposada al pati del TOC on es podrà visitar durant tota aquesta setmana.
Aquest acte solidari i de denúncia Caldes reitera el seu posicionament al costat de es persones refugiades en el marc de la campanya “Siguem Refugi”
Municipis catalans que són refugi
La campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps” del Fons Català de Cooperació, va començar el 8 de juny del 2022 amb l’objectiu de denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps de refugiats, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.
La crisi d’Ucraïna ha posat de manifest que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política. Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen.
La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i que compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya és de llarga durada i tot i que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny) pretén anar més enllà d’aquesta data i generar un debat sobre la realitat migratòria a la societat.
Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades.
Més informació sobre la campanya www.siguemrefugi.org