S’ha presentat la nova edició del Campus Ítaca en què hi participen 5 alumnes del l’Institut Manolo Hugué

Divendres, 14 de maig de 2021 a les 13:00

Cinc joves de l’Institut Manolo Hugué participen a la 18ena edició del Campus Ítaca. Les dades demostren l’efectivitat del programa que, des de l’inici, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament

Aquest dijous s’ha presentat oficialment la 18ena edició del Campus Ítaca a les famílies dels alumnes seleccionats. Aquest any hi participaran 5 joves de Caldes de Montbui que han estat escollits a través d’una comissió mixta entre representants de l’Institut i de l’Ajuntament. A la presentació hi ha participat el regidor d’Educació, Pep Busquets, i els responsables de l’Institut Manolo Hugué. De fet, un dels elements fonamentals per a la realització del programa és la col·laboració dels instituts en la selecció i seguiment dels alumnes durant la seva estada i en anys posteriors, ja que faciliten dades sobre el seu rendiment i itinerari acadèmic a la UAB per a la valoració dels resultats obtinguts.

L’edició d’aquest 2021 tira endavant amb condicions organitzatives similar a les de l’any 2020 però recuperant els 7 dies de Campus. Els dos torns en què es durà a terme seran: del 28 de juny al 6 de juliol, i del 8 al 16 de juliol. Els alumnes de Caldes participaran al segon torn.

El Campus Ítaca, una eina per incentivar els joves a continuar amb els estudis

El Campus Ítaca és un programa socioeducatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a estudiants de secundària. El programa va adreçat a nois i noies de 15 anys que han acabat 3r d’ESO i que durant el proper curs hauran d’optar entre accedir al món laboral, cursar algun mòdul professional de grau mitjà o fer batxillerat. La finalitat del programa és aconseguir que un major nombre d’estudiants continuï a la secundària postobligatòria per poder cursar, més endavant, cicles formatius de grau superior o estudis universitaris. Alhora, el Campus Ítaca vol ser un espai de convivència entre nois i noies d’entorns socials diversos i potenciar l’ús del català com a llengua vehicular de comunicació.

El Campus Ítaca va començar l’any 2004 i aquest 2021 serà la 18ena edició. L’any passat, com a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19, es va haver de reestructurar el programa per complir amb les recomanacions de les autoritats sanitàries. Entre altres mesures, es va reduir el nombre de joves participants, els dies i les hores del campus. Finalment, a l’edició de 2020 hi van participat 280 alumnes procedents de 60 centres de secundària de titularitat pública de 20 municipis del Vallès Occidental i Oriental.

El programa és  gratuït i consisteix  en una estada diürna de set dies laborables al campus de la UAB durant la qual els joves fan activitats acadèmiques, lúdiques i de suport a l’estudi. Els participants s’organitzen en grups heterogenis. Cada grup té almenys una tutora o un tutor que fa l‘acompanyament i l’orientació en totes les activitats que faran durant la seva estada a la Universitat. Les activitats es fan en grups de treball cooperatiu i són activitats acadèmiques i lúdiques com tallers, debats o la realització d’un projecte i activitats especials.

Les dades demostren l’efectivitat del programa

Segons les últimes dades de resultats dels que disposa la regidoria d’Educació, dels 48 alumnes de l’Institut Manolo Hugué que han participat al Camps Ítaca des de l’any 2007 fins al 2012, tots menys un havien continuat estudiant. I, en concret, 45 joves (93,75%) havien accedit a estudis superiors reglats.

A aquests cal afegir els 16 participants a les edicions del 2013 i 2014 que, segons les últimes dades disponibles, en 11 casos estaven fent o havien acabat Batxillerat (68,75%) mentre que 2 dels joves estan cursant un Cicle Formatiu de Grau Mitjà (12,5%).

Aquestes dades, que confirmen que la majoria del alumnes que participen al Campus Ítaca continuen els seus estudis un cop finalitzada l’ESO, fan que l’Ajuntament de Caldes de Montbui valori molt positivament el fet de continuar participant en aquesta iniciativa.

L’Ajuntament col·labora en el finançament del Campus Ítaca

L’Ajuntament de Caldes de Montbui ha apostat per aquesta iniciativa des de l’inici. L’any 2007 es va signar conveni de col·laboració i, durant les 14 edicions que s’han dut a terme, hi han participat 96 alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Manolo Hugué.

Aquest 2021, l’aportació de l’Ajuntament és de 775 € (uns 155 €/alumne) amb el que es finança bàsicament el transport i el material dels 5 alumnes de l’Institut Manolo Hugué que participen al Campus Ítaca. La manutenció va a càrrec dels joves. La resta del projecte està finançat per la mateixa UAB i pel Grup Santander, com a principal patrocinador.

Darrera actualització: 14.05.2021 | 12:22