S’amplia de nou el termini per registrar l’ADN dels gossos

Divendres, 21 de desembre de 2018 a les 15:00

Les persones propietàries d’aquells gossos que no tinguin el registre d’ADN tenen encara fins el 28 de febrer del 2019 per registrar les dades genètiques dels animals de forma gratuïta

El mes de febrer d’aquest any es feia pública la modificació de l’Ordenança municipal de control i tinença d’animals que estableix i regula les condicions i requisits per a la tinença d’animals de companyia a Caldes de Montbui.

Després de l’entrada en vigor d’aquesta modificació que busca garantir una convivència més cívica entre la ciutadania i els animals de companyia i mantenir les condicions òptimes d’higiene de la via pública, mantenint-la lliure d’excrements, les persones propietàries de gossos, a més de censar-los tenen també l’obligació de facilitar les dades genètiques dels animals i inscriure’ls al cens genètic caní, una base de dades creada a partir de la identificació de l’ADN de tots els gossos de municipi.

Per facilitar la creació del cens i facilitar la gestió, l’Ajuntament va engegar una campanya gratuïta de recollida de dades genètiques que, després de dues pròrrogues, finalitza definitivament el 28 de febrer del 2019. El registre es pot fer a les cinc clíniques veterinàries de Caldes de Montbui. Els gossos inscrits en aquest cens obtenen una xapa cívica que, a través d’un codi QR, permet obtenir la informació essencial relacionada amb l’animal (dades de contacte del propietari, al·lèrgies, vacunes, tractaments, fotografia, etc).

Fins a finals de desembre s’han recollit 1493 mostres de sang o saliva.

Censar el gos és ràpid i gratuït fins al 28 de febrer del 2019

El procés de censat és senzill: només cal que un centre veterinari faci una extracció de sang al gos, i, en el mateix moment, faciliti al propietari la xapa cívica (que inclou el número de xip segons el cens i altres dades que permeten la identificació de l’animal en cas de pèrdua o robatori, com ara el contacte del propietari, al·lèrgies, vacunes, tractaments, fotografia, etc)

Per facilitar la creació del cens i facilitar aquesta gestió a veïns i veïnes, les cinc clíniques veterinàries de Caldes de Montbui, en conveni amb l’Ajuntament, estan fent la recollida de dades genètiques.

A continuació, trobareu un llistat amb les Clíniques veterinàries de Caldes

ARCA VETERINÀRIA «Ca la Teresa» C. Avel·lí Xalabarder, 20. Tel. 93 855 22 30

CAL VETERINARI. C. Llorens i Artigues, 15. Tel. 93 862 75 29

CLÍNICA VETERINÀRIA NATURA. C. Salvador Espriu, 36. Tel. 93 865 41 16

CLÍNICS CALDES. C. Buenos Aires, 48. Tel. 93 865 36 67

GRUP VETERINÀRIA. C. Major, 76. Tel. 93 865 19 86

Fins al 28 de febrer la campanya de recollida de dades genètiques és gratuïta, i a partir del 2019 serà de pagament.

Avantatges del Cens Genètic Caní

 

A banda de la identificació dels animals en cas d’actituds incíviques per part de propietaris, per no recollir les deposicions, un altre avantatge que ofereix el Cens Genètic Caní és que permet la identificació de l’animal en cas de pèrdua o robatori.

Campanyes d’identificació canina

Al llarg de l’any es porten a terme campanyes de control de cens, xip i ADN pels carrers del municipi. Agents de la Policia Local poden sol·licitar a les persones que passegen amb gossos que els mostrin la xapa cívica del collar. En el cas que que l’animal no estigui identificat adequadament, l’amo tindrà 15 dies per justificar que el registre s’ha fet.

Les campanyes de detecció de femta a la via pública es duran a terme, també, en els sectors més crítics del municipi per part d’agents dels serveis de neteja viària, que són els que activaran el mecanisme alertant a la Policia Local que farà l‘acte de la presa d’ADN de forma presencial.

Per la no identificació dels gossos o per no recollir les seves deposicions, l’Ordenança estableix sancions amb multes de fins a 400 €.

El cens d’animals domèstics

Actualment, el cens d’animals domèstics de Caldes inclou 2717 animals, entre gossos, gats i fures. D’aquests, 2558 són gossos i, d'aquests, 122 són gossos considerats potencialment perillosos

Més informació: sterritorials@caldesdemontbui.cat – T. 93 862 70 23

Darrera actualització: 21.12.2018 | 15:24