Repàs a la trajectòria de Josep Artigas, cooperant al Senegal

Divendres, 1 d'octubre de 2021 a les 00:00

En un acte celebrat aquest dimecres a l’espai juvenil El Toc, el cooperant al Senegal Josep Artigàs va fer un repàs a la tasca de cooperació que fa al Senegal des de fa més de 40 anys

L’acte, que va obrir l’alcalde Isidre Pineda i va tancar la regidora de Cooperació Laia Cuscó, va aplegar majoritàriament persones vinculades a la tasca de cooperació i a l’entitat Caldes Solidària i va suposar tot un viatge per la trajectòria vital del cooperant escolapi Josep Artigas al Senegal, des de la regió d’Ossuye fins a Kolda on es troba actualment, passant per Sokone i Dakar.

Artigas treballa actualment a Mampatim, ciutat de Kolda que té uns 17.000 habitants distribuïts en 14 poblats i on la religió majoritària és la musulmana i l’ètnia Peul és la majoritària a la zona. Artigas va explicar que es tracta de la zona on més li ha costat desenvolupar la seva tasca per les característiques dels seus habitants, els Peul que són persones més tancades.

A Mampatim Artigas tenia l’encàrrec inicial de crear una escola de formació professional, un projecte que va canviar de rumb. Després de viure i veure la situació de la zona. En Josep va canviar les expectatives i el procés ha estat més lent per donar l’espai, el temps i l’oxigen per la maduració de la societat que havia d’acollir el projecte i a la que anava destinat, a l’hora que el projecte incorporava les necessitats de la zona. Per això, s’ha començat amb la construcció d’una sala polivalent i unes pistes esportives amb l’objectiu d’iniciar una dinamització comunitària i sociocultural en les persones joves per tal que aquestes vulguin viure la vida i la vulguin viure allà.

En Josep defineix la seva tasca en tres eixos: treballar amb les persones d’allà, ajudar a desvetllar-les i implicar-les en el projecte. Una tasca que s’adreça a la població en general, però especialment a les persones joves per tal que vagin desenvolupant allà la seva vida de forma independent i que el dia que en Josep marxi, tot el que s’està fent quedi i continui funcionant.

Guillaume Diouf i Arnau Baulenas, dues visites inesperades que van carregar d’emoció la trobada amb Josep Artigas

Per una banda ens va acompanyar Guillaume Diouf amb la seva família. Aquest senegalès, que va conèixer en Josep Artigas amb només 2 anys a Sokone i ha compartir amb ell la seva infantesa i joventut, va dedicar unes paraules al cooperant escolapi que van fer que l’acte agafés un to molt emotiu. La complicitat entre Diouf I Artigas també va quedar palesa durant la xerrada.

Per altra banda, al final de l’acte va arribar un altre cooperant calderí, Arnau Baulenas, que desenvolupa la seva tasca a El Salvador i que, tot i que havien compartit trobades virtuals, no es coneixien personalment. Després de l’emoció que també va comportar aquesta trobada, els dos cooperants calderins que per primera vegada compartien un mateix espai físic, van intercanviar experiències.


 

Darrera actualització: 01.10.2021 | 15:08