Rebuda institucional a infants sahrauís

Dimecres, 10 de juliol de 2019 a les 15:00

Infants sahrauís que passen unes setmanes a Caldes, acollits per famílies calderines, en el marc del programa Vacances en Pau, són rebuts per l’alcalde i membres del govern calderí

Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui

   Hamdi, infant sahrauí acollit a Caldes

Montse Oller i Pere Abada, familia acollidora de l'Hamdi

El poble Sahrauí viu en una difícil situació en condició de refugiats des de fa més de 40 anys. Per aquest motiu des de la Regidoria de Cooperació, s’han emprès diverses accions d’ajut. Una nova edició de Vacances en Pau i una aportació pel projecte de Manteniment del laboratori i de la producció local de medicaments essencials als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf són les dues accions en que es treballa aquest 2019. Per altra banda, s’ha renovat el compromís anual amb la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS).

En total, durant aquest 2019, l’Ajuntament de Caldes aportarà 4.703€ adreçats a la causa del poble sahrauí.

Vacances en Pau 2019

En total, Catalunya acull un total de 450 infants sahrauís que tenen la possibilitat de passar les vacances en un entorn diferent en el que viuen la resta de l’any en els campaments de refugiats de Tindouf. L’objectiu del programa Vacances en Pau és que els infants puguin sortir a l’estiu dels camps de refugiats que estan a altres temperatures, facilitar-los l’accés a una atenció sanitària general i se’ls pugui proveir d’una millor alimentació. L’acollida per part de famílies catalanes, també, ajudarà a fer conèixer la realitat del poble sahrauí, fomentant i impulsant l’apropament entre els dos pobles.

L’entitat Caldes Solidària és la responsable de coordinar el projecte d’acollida a Caldes de Montbui, conjuntament amb el Front Polisari, l’entitat que el promou. L’Ajuntament de Caldes de Montbui col·labora assumint despeses derivades de l’acollida, com ara els bitllets d’avió dels infants, les ulleres i altres costos que es generen fruit de les revisions mèdiques. Enguany l’ajuntament calderí ha aportat 2.080 € per cobrir les despeses del viatge dels 4 infants sahrauís que han vingut al municipi a passar els mesos d’estiu

Caldes compta aquest estiu amb quatre famílies acollidores que acullen quatre infants: en Hamdi, que serà el seu tercer any a Caldes, en Ahmed i en Sidahmed que per tos dos serà el seu segon any, i en Lehbib que és repetidor del programa Vacances en Pau, però serà el seu primer any a Caldes.

Des del 23 de juny fins el 5 de juliol han anat arribant els infants per passar aquí els mesos d’estiu fins tornar als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf, una tornada que es produirà entre el 26 d’agost i el 3 de setembre del 2019.

Aquest dimarts 9 de juliol a la tarda l’alcalde Isidre Pineda, amb la regidora de Cooperació Àngeles Llive, el regidor de Serveis Socials, Pep Busquets, i el regidor d’Urbanisme, Jordi Martín, han ofert una rebuda institucional als quatre infants i a les famílies calderines que els acullen.

Projecte de Manteniment del laboratori i de la producció local de medicaments essencials als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf

De la mà del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament del que l’Ajuntament de Caldes de Montbui n’és soci, es va aprovar una aportació de 2.500€ al projecte de Manteniment del laboratori i de la producció local de medicaments essencials als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf. Aquest projecte dóna continuïtat al treball de desenvolupament iniciat el 1992 per Medicusmundi Catalunya als campaments de refugiats sahrauís. Recordem que des de l’any 1975, i com a conseqüència de la invasió dels territoris del Sàhara Occidental per part del Marroc i Mauritània en l’anomenada Marxa Verda, al voltant de 180.000 sahrauís es van refugiar a l’oest d’Algèria, a les proximitats de la ciutat de Tindouf.

L’entitat va començar a treballar en aquests campaments amb un projecte d’assistència farmacèutica que incloïa, a la fase final, la construcció d’un Laboratori de Producció de Medicaments, per minimitzar la dependència de l’exterior. El Laboratori va ser finalment una realitat el1996.

En aquests 22 anys de funcionament del Laboratori s’han assolit tasques i reptes importants, funcionant de forma efectiva. Cal seguir apostant, però, en aquest projecte de llarg recorregut, amb la finalitat que els productes fabricats continuïn arribant a la població amb la quantitat i qualitat que requereixen. Per això, des de la regidoria de Cooperació del consistori calderí, es continua donant suport a aquest projecte.

 

 

Darrera actualització: 10.07.2019 | 15:05