Programa d'actes de la Diada

Dimarts, 9 de setembre de 2014

La commemoració de la Diada a Caldes arrenca amb l'acte d'inauguració del nou pont de les Cremades, que es farà damunt del Pont Romànic, aquest dimecres a les 19,30 h.

Inauguració del nou pont de les Cremades
El dimecres 10 de setembre a les 19,30 h tindrà lloc l'acte institucional d'inauguració del nou pont, a càrrec de l'alcalde de la vila, Jordi Solé acompanyat del diputat adjunt d'Espais Naturals de la diputació de Barcelona, Andreu Carreras, el coordinador de l'àrea de territori i sostenibilitat, Reca Vidiella i el regidor d'Obra Pública Vicenç Personat.

Durant l'acte, l'enginyer Manuel Reventós explicarà el concepte i les principals característiques de l'obra. També hi participarà el Cor de caminades de l'Esplai interpretant algunes de les seves cançons.

El nou pont, uns 25 m aigües amunt del “Pont Romànic”, creua la riera de Caldes des del carrer Major fins el carrer de Torre Roja, té quaranta metres de llarg i deu d’ample, voreres i dos carrils de circulació per millorar la comunicació del nucli urbà amb la zona esportiva de les Cremades i l'escola El Farell, i la seguretat dels vianants. L’obra ha tingut en compte la vessant estètica plantejant un pont senzill, integrat en l’entorn i discret, per tal de conservar la rellevància del paisatge de la Riera de Caldes i del vell pont romànic.

El mateix dimecres 10 de setembre es farà la Marxa de torxes, organitzada per l'ANC Caldes de Montbui. S'iniciarà a les 21.30 h. A la plaça de Catalunya amb el recorregut següent: Plaça de Catalunya, Av. de Pi i Margall, Pl. de l'Àngel, Pl. de l'Església, C. del Forn i Pl. de la Font del Lleó.

L’Onze de Setembre a Caldes de Montbui
A Caldes de Montbui és tradició celebrar la Diada a la plaça de l’11 de Setembre. L'acte institucional començarà a les 11 h del matí amb el Pilar de la Senyera, a càrrec dels Castellers de Caldes.
Aquest any, després dels parlaments i l'ofrena floral institucional, es lliurarà a l'alcalde els fulls del Compromís Ciutadà pel 9 de novembre, amb l'assistència de les entitats signants del Pacte Local pel Dret a Decidir,
L'acte institucional clou amb la interpretació del Cant dels Segadors a càrrec de les corals del Centre i Guisla; per donar pas a les ofrenes florals i parlaments de les diferents entitats calderines.
Les activitats institucionals de l'11 de setembre es faran al matí per tal de permetre la participació a les activitats d'àmbit nacional. Enguany i des de les 14.15 fins a les 15 h, a l'estació d'autobusos sortiran els autocars cap a la V de Barcelona, amb la coordinació de l'Assemblea Nacional Catalana

El programa d’actes continua
Per arrodonir la commemoració de la Diada, dues propostes de caràcter cultural i lúdic:

El divendres 12 de setembre, l'Agrupació Sardanista Calderina ens convida a la Ballada nocturna de sardanes, amb la Cobla Ciutat de Terrassa. A Plaça de la Font del Lleó, a les 22 h.

I el diumenge 14 de setembre, una Cercavila sortirà a les 11.30 h des del parc de l'Estació i conduirà a l'Actuació Castellera organitzada pels Castellers de Caldes de Montbui i amb els Castellers de Sant Vicenç dels Horts i els Castellers de Cornellà. A la Plaça de la Font del Lleó, a les 12 h

 

Un any excepcional, una Diada excepcional
L’11 de setembre Catalunya celebra la Diada en record de la darrera defensa de Barcelona durant la Guerra de Successió de 1714. En un any en què Catalunya commemora el Tricentenari d’aquests fets, la Diada Nacional es converteix en una oportunitat per fer d’aquesta data una jornada transcendent. Una Diada que honori el nostre passat i, sobretot, que reculli els anhels de la ciutadania per al nostre futur col·lectiu.
L’excepcionalitat de l’efemèride ha propiciat l’elaboració d’un ampli programa d’actes que, amb el fil conductor de la nostra cultura i la seva vocació universal, seran participatius, cívics i d’afirmació nacional. Els actes s’allargaran fins al dia 21, en què Cardona commemorarà la caiguda de l’última plaça catalana a mans de l’exèrcit borbònic.
El dia 10 de setembre, el president de la Generalitat farà una ofrena al Fossar de les Moreres, en record dels herois de la defensa de Catalunya i de les generacions que ens han precedit en la defensa de la nostra identitat, i que serà el preludi del tradicional acte institucional, que enguany tindrà lloc a la Llotja de Mar.
El vespre del dia 10 de setembre se celebrarà la Nit Blanca, la qual, amb la col·laboració dels principals festivals d’arts escèniques del país, omplirà el barri de la Ribera, el Born i la Ciutadella de múltiples propostes culturals gratuïtes per donar tot el protagonisme a la participació de la ciutadania.
El dia 11 de bon matí, coincidint amb el moment en què va caure el conseller en cap Rafael Casanova, 300 violoncel·listes portaran a terme un acte simbòlic de resistència, armats de poesia, música i cançó.

El cartell: La imatge de la Diada 2014 ha estat encarregada a Mario Eskenazi, que ha sabut imprimir-hi el seu tarannà distintiu. Amb colors plans i bàsics, i línies clares, l’autor reflecteix a través d’elements visuals que recorden la bandera nacional la continuïtat i persistència de la identitat catalana, que de manera indestriable vincula 1714 i 2014. La versatilitat del disseny permetrà que els elements visuals s’apliquin a múltiples formats, fet que farà present la Diada Nacional arreu.

Darrera actualització: 10.09.2014 | 08:24