“Persistents. Més enllà de la covid”, una exposició sobre els efectes dels tractaments termals en persones amb covid persistent

Divendres, 14 d'octubre de 2022 a les 00:00

L’exposició de Festa Major ofereix, de la mà del fotògraf Quim Pascual, retrats i testimonis de persones amb covid persistent que participen a l’estudi pilot impulsat per l’Ajuntament sobre els efectes de la balneoteràpia en aquesta malaltia crònica

La mostra, que es pot visitar al Museu Thermalia fins el 8 de gener, ofereix el testimoni gràfic i oral de 43 persones fent tractaments tant individualment com col·lectivament, en un total de 41 fotografies, entre retrats i documentals, i 25 àudios amb les veus de participants a l’estudi que surten a les fotografies i de dues persones que han preferit no sortir en imatges.

La majoria de persones que han posat la seva imatge i la seva veu a l’exposició van ser presents a l’acte d’inauguració, que va tenir lloc el diumenge de festa major al migdia, on van expressar el seu agraïment per l’atenció rebuda com a participants de l’estudi sobre els possibles efectes de les aigües termals en les persones afectades de covid persistent.

Necessitem deixar de ser invisibles”

En aquest sentit, Ana Alcaine, que va parlar en nom de les participants a l’estudi i de les persones afectades de covid persistent, va agrair tant la participació a l’estudi com a l’exposició ja que ajuda a visibilitzar aquesta malaltia crònica que pateixen moltes persones. A l’acte inaugural, van participar també l’alcalde de Caldes Isidre Pineda, la doctora Natàlia Garcia Giralt de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques – IMIM- i investigadora principal de l’estudi sobre els efectes de la balneoteràpia en el covid persistent, Joan Anglí del Balneari Termes Victòria on s’han fet els tractaments i el fotògraf Quim Pascual, autor i comissari de l’exposició.

Pot l’aigua termal de Caldes pal·liar símptomes crònics de covid persistent?

Aquesta és la pregunta que ha de respondre el projecte de recerca sobre els “Efectes de la balneoteràpia en pacients amb COVID-19 persistent encarregat per l’Ajuntament al Grup de recerca músculo-esquelètica de l’IMIM, liderat per la Dra. Natàlia García Giralt. Una investigació que compta amb la participació de 48 pacients que s’han sotmès a tractament termal en una estació balneària amb aigua minero-medicinal qualificada com clorurado-sòdica hipertermal, segons els compendis d’Hidrologia Mèdica.

I aquesta és també la pregunta que trobem darrera les mirades dels retrats de l’exposició “Persistents. Més enllà de la covid” i la que es fa el públic visitant de mostra que passeja entre aquests retrats de persones afectades pel covid persistent mentre escolta els seus testimonis, les veu fent el tractament termal i es descobreix llegint el mur de les seqüeles que deixa la covid, amb més de dos-cents símptomes reconeguts.

L’exposició consta de documents gràfics i sonors i va sorgir com un projecte del fotògraf Quim Pascual, que ha realitzat tant imatges documentals com retrats de les persones afectades de covid persistent que han participat a l’estudi. Es tracta de retrats de caràcter intimista que volen transmetre aquesta pausa i l'estat d'incertesa en el que han entrat les persones que pateixen la malaltia.

Les imatges es van fer durant els tractaments termals realitzats entre els mesos d’abril i juliol d’aquest any al Balneari Termes Victòria.

L’ambientació sonora de la mostra ha anat a càrrec del músic Ramon Solé a partir dels testimonis de les persones participants i de captar l’ambient de la galeria de banys del balneari.

Termalisme és salut

Aquesta frase que presideix el darrer panell de l’exposició, a més de constituir una afirmació en sí mateixa, pretén establir un pont entre el present de la mostra, amb els retrats de les persones amb el barnús i fent tractament termal, i el futur en que es faran públics els resultats científics de l’estudi. Una mena de camí esperançador que es correspon amb el fil conductor de l’exposició que recorre 8 espais des de la primera imatge, que inclou un text de benvinguda que apunta el nou ordre en el que hem entrat a partir de la pandèmia, fins aquest darrer panell, passant per dos blocs de retrats, el mur -on es llegeixen molts dels més de 200 símptomes reconeguts de covid persistent-, dos blocs més de retrats i un altre bloc compost per imatges col·lectives de les persones fent tractament termal i els testimonis sonors que completen l’exposició.


 

Darrera actualització: 14.10.2022 | 13:51

Imatges