«Persistents. Més enllà de la covid», una exposició que posa imatge i veu a persones afectades de covid persistent

Dijous, 29 de setembre de 2022 a les 00:00

Fotografies i testimonis orals de persones amb covid persistent participant a l’estudi sobre els possibles beneficis de les aigües termals en aquesta malaltia crònica conformen l’exposició de Festa Major

La mostra, que obre portes el proper 8 d’octubre i s’inaugura oficialment el diumenge 9 al migdia, s’ha presentat aquest matí al Museu Thermalia on estarà exposada fins el proper 8 de gener.

A l’acte de presentació hi han assistit la regidora de Patrimoni i Memòria Local Carme Germà, la directora del Museu Thermalia Anna Monleon, el fotògraf Quim Pascual, autor de les fotografies i comissari de la mostra i dues de les participants de l’estudi sobre els possibles beneficis de les aigües termals en el covid persistent: Begoña Pugés, que constitueix la imatge del cartell de l’exposició i Vicky Béjar, membre del Col·lectiu d’afectades i afectats per la Covid Persistent de Catalunya.

L’exposició consta de documents gràfics i sonors i va sorgir com un projecte del fotògraf Quim Pascual, que ha realitzat tant imatges documentals com retrats de les persones afectades de covid persistent que han participat a l’estudi pilot sobre els possibles beneficis de les aigües termals en aquesta malaltia crònica. Les imatges es van fer durant els tractaments termals realitzats entre els mesos d’abril i juliol d’aquest any al Balneari Termes Victòria.

L’ambientació sonora de la mostra ha anat a càrrec del músic Ramon Solé a partir dels testimonis de les persones participants i de captar l’ambient de la galeria de banys del balneari.

En conjunt, l’exposició ofereix el testimoni gràfic i oral de 43 persones fent tractaments tant individualment com col·lectivament, en un total de 41 fotografies, entre retrats i documentals, i 25 àudios amb les veus de participants a l’estudi que surten a les fotografies i de dues persones que han preferit no sortir en imatges.

Una de les persones que sí han volgut sortir en les fotografies és precisament Begoña Pugés, que dóna imatge al cartell de l’exposició.

Antecedents i estudi pilot sobre els possibles beneficis de les aigües termals en persones afectades per covid persistent

Quan es va confirmar que la malaltia produïda per la covid-19 podia generar símptomes persistents, l’Ajuntament de Caldes de Montbui va proposar iniciar un estudi sobre els efectes de l’aigua termal en aquesta malaltia a partir de la hipòtesi que aquest recurs natural podia pal·liar símptomes crònics de la covid.

En primer lloc es va fer un estudi preliminar per tal d’analitzar la viabilitat de fer un estudi pilot. L’estudi preliminar sobre l’”Ús de les aigües termals de Caldes de Montbui per a la recuperació de persones amb seqüeles de COVID19", el van realitzar els investigadors de la UPC, Daniel López i Codina i Lluc Tost López, amb l’objecte de determinar si les aigües termals de Caldes de Montbui podien ser útils per a la recuperació de pacients de COVID19. Els investigadors van concloure que les aigües mineromedicinals clorurades i hipertermals de Caldes de Montbui podien ser útils per ajudar en la recuperació de pacients que pateixin seqüeles musculoesquelètiques, neurològiques i/o psicològiques derivades de la malaltia i del pas per centres hospitalaris.

A partir d’aquí, l’Ajuntament va encarregar un projecte de recerca sobre els “Efectes de la balneoteràpia en pacients amb COVID-19 persistent. Aquest estudi pilot, que es va encarregar al Grup de recerca musculo-esquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques – IMIM, amb la Dra. Natàlia García Giralt, com a investigadora principal, havia de comprovar la millora obtinguda en 48 pacients que es sotmetessin al tractament rebut en una estació balneària que disposés d’aigua mínero-medicinal qualificada com clorurado-sòdica hipertermal, segons els compendis d’Hidrologia Mèdica.

Les conclusions científiques d’aquest estudi encara no s’han fet públiques. Però algunes de les persones que hi han participat es mostren en aquesta exposició a través de la seva imatge i el seu testimoni.


 


 


 

 


 


 


 

Darrera actualització: 03.10.2022 | 09:49