Moció sobre la Llei de la Dependència

Dijous, 28 de novembre de 2013

El Ple es posiciona a favor d’un model d'atenció a les persones amb dependència eficaç que ha de promoure la Generalitat de Catalunya. La moció ha estat presentada pel PSC i ha rebut el vot a favor de tots els grups i l’abstenció del PPC.

La moció s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, CiU, PSC i ICV-EUIA i l’abstenció de PPC.

Text íntegre de la moció

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DEL PSC SOBRE LA LLEI DE LA DEPENDÈNCIA.

L'ICASS, Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, ha suspès, des del mes d'agost i de forma indefinida, la realització de nous Programes Individuals d'Atenció (PIA) de prestació econòmica vinculada al servei (PEVS) d'atenció residencial i ha anunciat la flexibilització de les ràtios de personal a les residències de gent gran. La PEVS és una prestació que preveu la Llei 39/2006 de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència (LAPAD) que consisteix en donar una quantitat econòmica a les persones en situació de dependència que no han pogut accedir a una plaça a un centre públic degut al col•lapse existent, per tal que puguin accedir als serveis d' un centre privat amb cofinançament públic.

Negar l'accés a les PEVS d'atenció residencial suposa un càstig a les persones amb menys recursos i comporta que una part important de persones amb molt alta dependència no puguin accedir a ser ateses amb totes les garanties que necessitaria el seu estat. A més, com que no hi ha hagut una modificació del decret de la cartera de serveis, aquesta suspensió discrecional suposa que les persones professionals hagin d'incomplir-lo en la seva activitat diària, negant una PEVS quan és l'acció més indicada a seguir. D'altra banda, la flexibilització de les ràtios pot suposar una disminució global del personal, fet que implica una pèrdua en la qualitat d'atenció.

Cada cop és més evident la devaluació de la qualitat assistencial i el canvi de model a què estan portant les polítiques de CiU i PP. Les agendes d'ambdós partits es sincronitzen a la perfecció quan parlem de la Dependència. Mentre la Generalitat retalla l'accés a uns serveis previstos a la Llei de forma discrecional i al marge de la llei, el govern del PP anuncia als pressupostos generals de l'Estat pel 2014 una retallada d'un 46,7% de recursos per a la seva aplicació, un fet que confirma i quantifica les mesures que va anunciar el Govern en el Pla de Nacional de Reformes del passat mes d'abril, proposat a Brussel•les com a lluita contra el dèficit, on s'anunciava l'ampliació del copagament, la revisió de la quantia dels ajuts econòmics que reben els beneficiaris i l'endarreriment de l'entrada de nous usuaris al sistema. Però que el Govern de l'Estat estigui contrareformant la llei i fent molt difícil l'aplicació de la LAPAD no ha de ser excusa perquè la Generalitat desmantelli el sistema d'autonomia personal i dependència i no presenti cap pla alternatiu o el model català de promoció de l'autonomia personal que van anunciar ja fa 3 anys. La dada més recent són les 3.400 persones que ha perdut la protecció de la llei en els darrers tres mesos.

Davant d'aquesta situació, els sotasignants proposen al Ple l'adopció dels següents acords:

1.- Instar al Govern de la Generalitat a garantir un model d'atenció a les persones amb dependència i de promoció de l'autonomia personal que atorgui la seguretat en l'exercici dels drets de les persones en aquesta matèria i a tal efecte, presentar amb caràcter d'urgència una proposta de sostenibilitat del sistema i traslladar-lo al Parlament de Catalunya per a fer un debat monogràfic.

2.- Denunciar l'actuació del Govern de l'Estat pel que fa a les modificacions legals de la LAPAD, totes restrictives en els drets de les persones així com la disminució de recursos que es destinen al seu compliment.

3.- Instar al Govern de la Generalitat a garantir el compliment efectiu de la normativa vigent acabant amb les rebaixes retroactives i suspensions discrecionals de prestacions i serveis, com ha estat la denegació d'accés a la prestació econòmica vinculada a servei de residència.

4.- Instar al Govern a derogar totes les retallades de prestacions i serveis que s'han fet de manera retroactiva durant el 2013 i a restablir-les als pressupostos del 2014, com és el Programa d'Autonomia a la Pròpia Llar i les convocatòries d'ajuts que enguany s'han publicat amb retallades importants.

5.- Instar el Govern a garantir els serveis d'atenció diürna i residencial a les persones amb discapacitat intel•lectual tot procedint a agilitzar les conformitats i els pagaments.

6.- Instar el Govern de la Generalitat a presentar amb caràcter d'urgència un pla de pagaments a les entitats i empreses amb qui té deutes relacionats amb la prestació de serveis d'atenció a la dependència.

7.- Donar suport, amb eines i finançament, als Ajuntaments i Consells comarcals que actualment són els que s'estan fent càrrec amb el SAD social de totes aquelles persones en situació de dependència de graus exclosos per la llei Estatal i dels quals la Generalitat tampoc se'n fa càrrec.

8.- Demanar al Síndic de Greuges un informe de la situació actual de les persones en situació de dependència per tal de conèixer l'aplicació real de la llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a la dependència i l'afectació de les seves mancances en els drets de les persones amb dependència.

9.- Donar informació a les persones afectades per la no prescripció de la prestació econòmica vinculada sobre com poden reclamar al Govern de la Generalitat l'atorgament d'aquesta prestació per tal de poder accedir a una plaça residencial.

10.- Comunicar aquest acord al Síndic de Greuges, a la Consellera Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, a la Ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a l’Associació de gent Gran de Caldes, a la coordinadora de Gent Gran , a la Fundació Santa Susanna, a l’Associació ASPADINT i a l’associació el Cor de Caldes.

Darrera actualització: 28.11.2013 | 21:49