Més Horts domèstics per als calderins i més ecològics

Dimarts, 30 de gener de 2018 a les 13:00

L’Ajuntament fa créixer la disponibilitat de parcel·les dels Horts Domèstics gràcies a una distribució dels terrenys més eficient i incorpora un tancat vegetal que fomenta el cultiu ecològic

Jordi Solé, alcalde

Núria Carné, regidora de Desenvolupament Econòmic

 

Els Horts Domèstics funcionen des de l’any 2012 i de manera progressiva han anat incorporant elements de millora per afavorir l’experiència dels usuaris i per fomentar el seu ús entre la ciutadania.

Aquest any, l’Ajuntament fa algunes propostes de millora i augment del total de parcel·les que són fruit d’escoltar i observar el tipus de demanda local en relació al cultiu per a consum propi i de parlar amb l’Associació d’Hortolans dels Horts Domèstics de Torre Marimon.

En primer lloc, i com a prova pilot, es dividiran algunes de les parcel·les de 150m2 i es convertiran en terrenys de 75m2, per donar resposta a persones interessades en el conreu que consideren les parcel·les actuals massa grans. Les noves parcel·les dividides estaran disponibles per als cultius a partir d’aquesta primavera.

En segon lloc, a demanda de l’Associació, s’està estudiant la manera de fer un tancament de l’equipament que impedeixi el pas de persones alienes als horts. Un altre objectiu d’aquesta tanca és ser una barrera que ajudi a allunyar espècies que actuen com a depredadores entre els cultius (com ara els senglars). En aquest sentit, l’Ajuntament fa servir, des de fa un any, un producte provinent del País Basc que és dels més utilitzats i efectius, que ajuda a allunyar els senglars i que té una durada mitja de 6 mesos.

En tercer lloc, es vol aconseguir un tancat més ecològic i, per això, l’Ajuntament aposta per una tanca vegetal que, a més de preservar l’entorn, fomenti el cultiu ecològic a través d’espècies arbòries o arbustives beneficioses per als cultius. Es tracta de vegetació que atrau insectes que actuen com a depredadors de possibles malures pròpies de l’hort.

Finalment, s’estudia com fer realitat l’ampliació del cobert que l’Ajuntament va construir per a ús de l’Associació d’Hortolans dels Horts Domèstics de Torre Marimon.

Aquestes novetats han estat presentades en roda de premsa a càrrec de l’alcalde, Jordi Solé, i de la regidora de Desenvolupament Econòmic, Núria Carné.

Més informació: Servei d’Agricultura de l’Ajuntament (La Piqueta – Tel. 93 862 70 25 – A/e. lapiqueta@caldesdemontbui.cat).

Cinc anys de cessió d’horts a particulars

L’Ajuntament disposa de parcel·les d'Horts Domèstics a la Torre Marimon des de l’any 2012, destinats a la població calderina que vulgui conrear les seves pròpies hortalisses.

Aquest servei és possible gràcies a un acord amb l'lnstitut de Recerca Tecnològica i Agrària de la Generalitat de Catalunya, amb l’autorització de la Diputació de Barcelona.

Els terrenys disponibles sumen 57 parcel·les, de les quals 7 estan reservades com a horts pedagògics, de  recuperació d’espècies o d'altres usos que tinguin una finalitat educativa.

Una d'aquestes parcel·les I’ha ocupada l'lnstitut Manolo Hugué. Les parcel·les individuals són de 150 m2 destinats al conreu d’espècies hortícoles per a I'autoconsum, amb pre-instal'lació d'aigua i aigua de reg sense cost.

En aquests 5 anys s'han anat fent millores en I’entorn dels Horts, com ara I'asfaltat del camí d'accés, la zona d'aparcament, la instal·lació de mobiliari urbà (cobert, taula de pícnic i bancs), la instal·lació d'un sensor per evitar el reg els dies de pluja i la instal·lació d'un dipòsit d'aigua.

Actualment, d’aquestes 57 parcel·les 7 són per a horts pedagògics i, de les 50 restants, 35  estan ocupades per usuaris i 22 estan lliures. D’aquestes 22 lliures, 7 seran dividides en dos per obtenir les parcel·les més petites i, per tant, a partir de la primavera hi haurà una ampliació de l’oferta d’Horts Domèstics amb un total de total de 64 parcel·les.

Sol·licitud de parcel·les

Les persones interessades en una parcel·la d'Hort Domèstic, poden presentar la seva sol·licitud al registre municipal de l'Ajuntament, on podran recollir el plec de condicions vigent. 

El cost per tenir una parcel·la és de 50,00 € anuals, amb una fiança de 100,00 € que serà retornada en donar de baixa la plaça. Els usuaris disposen d’aigua pel reg (gota a gota) amb un dipòsit que ja compta la instal·lació.

Podran demanar aquest servei municipal les persones empadronades a Caldes de Montbui que no disposin d'altres terrenys d'horta al municipi (consulteu els plecs a www.caldesdemontbui.cat).

Darrera actualització: 30.01.2018 | 13:57