L’Habitatge Jove de Caldes entra en la seva fase final

Dilluns, 20 de març de 2023 a les 17:00

Un taller d’autoconstrucció i la jornada de portes obertes de l’1 d’abril marquen el final de la construcció de l’Habitatge Jove i obren el període de presentació de sol·licituds que s’allargarà fins finals d’abril

Participeu o demaneu informació dels tallers d’autoconstrucció dels dies 31 de març i 1 d’abril enviant un mail a habitatge@caldesdemontbui.cat

Un cop finalitzades les obres de construcció de l’Habitatge Jove s’ha programat una Jornada de portes obertes per presentar el nou equipament a la ciutadania i dos tallers d’autoconstrucció per acabar de condicionar l’espai comunitari exterior dels pisos.

Portes obertes i tallers participatius

Com a part de la programació de portes obertes per presentar l'equipament a la ciutadania que tindran lloc el dissabte 1 d’abril de 10 a 14 h, es proposen dos tallers participatius durant els quals es faran tasques en l'espai exterior dels habitatges joves.

Els tallers es faran el divendres 31 de març a la tarda (a partir de les 16 h) i el dissabte 1 d’abril al matí (a partir de les 10 h) i consistiran en la construcció d’una pèrgola i els acabats d’un contenidor.

La pèrgola consta d'una estructura metàl·lica i es cobrirà amb taules de fusta de pi tractat per a exteriors, com la que s'ha emprat en la façana dels habitatges. Durant el taller, les persones participants aprendran les tècniques per treballar els perfils metàl·lics i sobretot la fusta. Al final es construirà la pèrgola al jardí de l'edifici. Pel que fa al contenidor, el taller consistirà en realitzar els acabats i el pintat del contenidor exterior que haurà de servir com a espai d’emmagatzematge comunitari.

Les persones que vulguin participar en algun dels tallers, o a tots dos, s’han d’inscriure prèviament enviant un mail a habitatge@caldesdemontbui.cat

Per participar als tallers no és necessari tenir cap coneixement previ. Només tenir la voluntat de formar part d'aquesta experiència participativa en la que s’aprendrà fusteria, metal·listeria tot passant una bona estona.

Un edifici construït en menys d’un any

El juliol de l’any passat començaven els treballs preparatoris del terreny situat entre els carrers Granollers, Manolo Hugué i l’avinguda Josep Fontcuberta. Just al davant de la plaça Romà Martí. Paral·lelament, en una nau industrial del polígon de la Borda de Caldes de Montbui es transformaven en habitatges 8 contenidors marítims que posteriorment serien portats amb una grua fins la seva ubicació definitiva.

L’edifici d’Habitatge Jove de Caldes, que te el seu accés principal pel carrer de Granollers, núm. 34, consta de vuit habitatges repartits ens tres nivells: dos d’ells en planta baixa, tres al primer pis i tres més a la segona planta. Cada habitatge te una superfície d’uns 40 m2 (30 m2 útils) repartits entre una sala oberta amb cuina i menjador, una habitació doble, un vestidor i un bany.

Tot l’edifici és accessible, disposa de rampes i ascensor i uns dels habitatges està especialment adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. A la planta baixa hi ha un espai comunitari polivalent que s’obre a un jardí completament obert a l’espai públic.

La construcció de l’edifici, combinada de contenidors marítims amb forjats i façana de fusta, ha permès una construcció més ràpida i és més sostenible que la convencional de formigó armat.

El disseny de l’edifici incorpora algunes de les propostes sorgides del procés participatiu que es va dur a terme entre el 2020 i el 2021, com ara la inclusió de balcons. En matèria d’eficiència energètica, s’ha dissenyat amb l’objectiu d’aconseguir un consum gairebé nul d’energia. Per aconseguir-ho, s’han tingut en compte detalls com la mida i la ubicació de les finestres, els aïllaments o el sistema de ventilació i climatització.

Finalment, el projecte també va ser revisat pel departament d’Igualtat de l’Ajuntament, amb l’objectiu d’incorporar la perspectiva de gènere. Aquesta revisió va comportar alguna modificació, com ara la situació de la porta d’entrada, més avançada i més visible.

Més informació sobre el projecte i el procés: www.habitatgejovecaldes.cat


 

Darrera actualització: 21.03.2023 | 14:50

Imatges