Les pluges dels últims dies i el sistema propi de tractament d’aigua de Caldes rebaixen el risc de sequera i de restriccions

Dimarts, 22 de març de 2022 a les 13:45

Les precipitacions dels últimes dies donen un respir a la sequera però, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, els responsables de la gestió de l’aigua a Caldes fan una crida a l'ús racional

La celebració del Dia Mundial de l’Aigua coincideix, aquest 2022, amb un episodi de pluges que ha permès, en certa manera, rebaixar el risc de sequera i allunya l’amenaça d’haver d’aplicar restriccions de consum d’aigua. Les precipitacions acumulades els darrers dies han ajudat a reduir l’estrès hídric en què es trobava Caldes de Montbui, així com bona part del país. Tot i això, les pluges no han estat, ni de bon tros, suficients per compensar la sequera acumulada dels últims mesos. Per això, coincidint amb la celebració d’aquesta jornada, els responsables de GMSSA, l’empresa encarregada de la gestió de l’aigua potable al municipi, demanen fer un us racional d’aquest bé i no malgastar-la.

El cert és que les precipitacions de les últimes setmanes han permès reomplir bona part de l’embassament de la Pedrera, al costat del Càmping el Pasqualet. L’aigua d’aquest embassament procedeix directament de la Riera de Caldes. En aquests moments, després de l’últim episodi de pluges, les reserves d’aigua d’aquest embassament estan al 56% de la seva capacitat, el que suposa uns 138.000m3 d’aigua que es poden fer servir al municipi.

De fet, la sequera ja fa temps que es nota en la quantitat d’aigua que es pot recollir de la Riera de Caldes. En aquest sentit, el 2021 va ser l’any que menys aigua es va captar per omplir l’embassament dels últims 15 anys. En concret, no es van arribar als 200.000m3, una xifra que queda molt lluny dels aproximadament 750.000m3 que es van captar fa just una dècada.

Caldes disposa d’un embassament i una planta potabilitzadora pròpia

La infraestructura de gestió i tractament d’aigua potable que hi ha a Caldes de Montbui és un dels trets diferencials i significatius del municipi. Quan cal fer servir aigua de l’embassament de la Pedrera, passa per una planta de tractament que permet potabilitzar-la distribuir-la per la xarxa d’aigua del municipi. El fet de disposar d’aquest embassament permet gaudir d’una relativa autonomia i d’un volum extra d’aigua que altres municipis no tenen.

Actualment, l’aigua que es consumeix a caldes de Montbui pot procedir de 3 fonts diferents: de l’embassament de la Pedrera, dels pous que hi ha en diversos punts del municipi o bé, de la xarxa Ter-Llobregat. Això fa que Caldes disposi d’uns recursos propis d’aigua addicionals respecte els municipis que no tenen una infraestructura pròpia i depenen completament de l’aigua procedent de la xarxa Ter-Llobregat.

El 2021, el consum total d’aigua potable a Caldes de Montbui va ser de 1.233.039 m3. Això suposen uns aproximadament 69m3 d’aigua per habitant. Era el tercer any consecutiu en què es rebaixava el consum global d’aigua al municipi, després d’anys d’oscil·lacions. Tot i això, suposa una rebaixa important del consum d’aigua respecte el 2006, quan es van fregar l’1,4 milions de m3 d’aigua consumida. 

 

Darrera actualització: 22.03.2022 | 13:44