La Fase 2 de la desescalada permet reprendre les trobades físiques de les parelles del Projecte Mentoria, amb responsabilitat i tenint en compte les mesures de prevenció i seguretat
Per als mentors i les mentores, mantenir el vincle amb els infants i joves que acompanyen guanya sentit just quan les condicions de vida i de relació canvien tant com van canviar amb la declaració del confinament. Per això, quan coses habituals com sortir a l’aire lliure, anar a l’escola, fer esport, tenir activitats lúdiques i culturals van desaparèixer, el contacte amb la seva parella de mentoria va esdevenir crucial per a aquests nois i noies. La Mentoria ha esdevingut una font d’informació, un espai de socialització i un recolzament, sobretot emocional, important. Moltes coses han canviat aquest mesos, però no el suport de la mentoria.
Mantenir la relació en aquestes circumstàncies, de forma exclusivament virtual, ha fet que la mentoria sigui molt més flexible i creativa que la presencial. Les trobades telemàtiques han permès fins i tot que una mentora confinada al Perú pogués mantenir el contacte amb la seva mentorada. Hi ha parelles que segueixen quedant el mateix dia i a la mateixa hora que quedaven abans del confinament, però ara amb una videotrucada. N’hi ha d’altres que segueixen en contacte amb assiduïtat diversa. N’hi ha que ajuden amb els deures, altres amb la llengua, o s’envien vídeos, àudios o es desitgen “bon dia”.
Tot i així, infants i mentors i mentores tenen ganes de retrobar-se en persona, per això l’Ajuntament està preparant els retrobaments presencials amb garanties de seguretat.
Tant l’alcalde, Isidre Pineda, com la regidora de Nova Ciutadania, Ángeles Llive, faran properament una trobada virtual amb tots els integrants del projecte per valorar com han viscut aquesta crisi sanitària i agrair-los l’esforç de seguir amb el seu compromís solidari.
El projecte Mentoria
El projecte Mentoria, impulsat per la regidoria de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Caldes de Montbui i Caldes Solidària, és una eina d'acollida i de prevenció adreçada als infants i joves nouvinguts que acaben de ser reagrupats. Els mentors els fan un acompanyament, d'una durada mínima d'un any, per ajudar-los en les seves necessitats, a conèixer millor el poble, i ser un referent per a ells; els ajuden a desenvolupar el seu potencial i així afavoreixen la seva inclusió cultural, social i lingüística.
La Mentoria ha demostrat la seva efectivitat en altres municipis i països en la millora de les habilitats socials i cognitives, el benestar emocional i el desenvolupament d’una identitat positiva. Millors resultats acadèmics, millors relacions amb altres adults entre els joves que han tingut una relació d’una certa durada amb un mentor, en són alguns dels resultats observats.
Més informació: integraciociutadana@caldesdemontbui.cat