L’entrada en vigor de la fase d’excepcionalitat per la sequera té un impacte limitat a Caldes de Montbui

Dijous, 2 de març de 2023 a les 15:00

L’activació de la fase d’excepcionalitat per sequera no afectarà el consum d’aigua a les llars, tot i que es redueix el volum d’aigua disponible pel municipi. Es notarà, sobretot, en el reg de zones verdes i en les piscines

Aquest dijous ha entrat en vigor el decret que regula l’entrada en fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat. Caldes de Montbui és un dels 224 municipis catalans que han entrat en aquesta fase pel fet que el subministrament d’aigua potable prové d’aquests rius. A grans trets, en situació d’Excepcionalitat es redueix de 250 a 230 litres/habitant/dia la dotació que serveix per calcular el cabal d’aigua disponible pel municipi per a tots els usos que se’n faci, tant domèstics com no domèstics. En el cas de Caldes, la dotació màxima diària d’abastament queda situada en 4.074 m3/dia. Un llindar que queda molt per sobre del consum actual, ja que en aquests moments la dotació diària d’aigua que se subministra a la població és d’uns 3.000 m3/dia de mitjana.

L’impacte més directe serà en el reg dels parcs i les zones verdes, que a partir d’ara quedarà molt limitat. El nou decret prohibeix l’ús d’aigua potable per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència ha de realitzar-se amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. Això implica que, a partir d’ara, es tanquen els recs automàtics que hi ha als parterres i els espais verds amb gespa i només es podrà regar l’arbrat urbà amb la quantitat mínima d’aigua per assegurar la supervivència dels exemplars.

La neteja dels carrers amb aigua es podrà continuar fent perquè en el cas de Caldes de Montbui es fa amb aigua no potable procedent d’un pou que es dedica exclusivament a aquesta finalitat. També es podrà seguir regant la gespa del camp municipal de futbol perquè el decret estableix una excepció en els casos de pràctica esportiva federada, que és el cas de Caldes. Això sí, es reduirà a les quantitats mínimes necessàries per mantenir en bones condicions el terreny de joc.

L’altre impacte que tindrà el decret és en la gestió de les piscines. En aquest cas, el Complex esportiu Les Cremades, que disposa de sistema de recirculació d’aigua, haurà de reduir el reompliment parcial de les piscines a les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Per a usos privats, queda prohibit omplir piscines amb aigua potable.

En el cas del reg de les hortes i dels horts domèstics el nou decret tampoc afecta. D’una banda, perquè les hortes de baix fan servir aigua reutilitzada procedent dels balnearis i dels safareigs. I, en el cas de les hortes de dalt i dels horst domèstics reguen amb aigua procedent d’unes mines d’aigua pròpies.

A les granges amb animals, l’ús d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d’eficàcia equivalent.

En termes generals, l’entrada en vigor del decret d’excepcionalitat implica una reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials i la reducció també de l’aigua que es pot fer servir per a usos lúdics.

L’estalvi d’aigua, fonamental per afrontar la sequera

Davant d’aquesta situació d’excepcionalitat, és imprescindible incrementar encara més l’estalvi d’aigua potable. Per això, cal incidir en les principals mesures d’estalvi que, a nivell individual, poden ajudar a allunyar l’empitjorament de l’escenari de sequera:

  • Tancar les aixetes quan ens ensabonem, ens rentem les dents o ens afaitem
  • Dutxar-nos en comptes de banyar-nos
  • Fer servir una galleda per recollir l’aigua freda mentre no surti calenta
  • Fer servir les rentadores i els rentavaixelles quan siguin plens
  • No fer servir el vàter com a paperera
  • Evitar la neteja de vehicles, garatges i terrasses a raig de mànega
  • Restringir el regs al màxim i controlar-ne la freqüència
  • Instal·lar mecanismes d’estalvi a les aixetes i cisternes dels vàters i evitar-ne les pèrdues
Darrera actualització: 03.03.2023 | 13:09