L’Arxiu recupera el document que el 1925 va formalitzar la donació a l’Ajuntament de Caldes de Les Cases dels Mestres

Dilluns, 3 d'octubre de 2022 a les 00:00

Aquest octubre, l’Arxiu recupera el document del 1925 que oficialitza la donació de Carlos Sanllehy i Girona de l’actual espai que ocupa Les Cases dels Mestres a la vila de Caldes

El document del mes d’octubre que recupera l’Arxiu Municipal és el que el 1925 va formalitzar la donació de Carlos Sanllehy i Girona a la vila de Caldes d’un edifici de vuit habitacions destinat a ser l’habitatge dels mestres públics nacionals de Caldes. Es tracta de l’espai que, actualment, ocupa el centre sociocultural batejat com Les Cases dels Mestres.

Carlos Sanllehy, II Marquès de Caldes, va comprar el terreny, ubicat a l’Heretat del Marquès, i el dret d’aigües provinents de la Mina del Remei per construir habitatges pels mestres. L’edifici es distribuïa en vuit habitatges en la següent disposició: quatre habitatges que tenien la seva façana als números 23,25, 27 i 29 del c. de Font i Boet i que tenien una planta baixa i un primer pis; dos habitatges que tenien la seva façana als números 1 i 3 del c. de Sentmenat amb un baix, primer pis, un terrat i un petit patí; i dos habitatges que tenien la façana a la Pl. Font i Boet 2bis (actual pl. Catalunya) i al número 1 de carrer d’Aparici.

Aquests terrenys tenien un cens anual, una mena d’hipoteca, que Carlos Sanllehy també va pagar fins la seva cancel·lació per poder cedir el terreny sense gravàmens a l’Ajuntament.

La cessió del terreny amb l’edifici ja construït i la renúncia de les dues persones amb dret d’ús de fruit sobre la finca estava condicionat a l’ús que es fes d’aquest edifici. Només es podia fer servir com a habitatges dels mestres públics nacionals de Caldes.

L’any 1976, davant del mal estat en què es troben aquests habitatges i els canvis socials, es planteja la necessitat de grans reparacions o de derruir i tornar a bastir l’edifici. Per això, l’Ajuntament i l’hereu de Carlos Sanllehy acorden uns nous usos per l’edifici que es construís de nou. En concret, s’havia de destinar la segona planta a l’habitatge dels mestres però a la primera planta es podrien fer activitats culturals, benèfiques, d’ensenyament, cíviques o usos similars. Tot i l’acord, en aquell moment no es van poder enderrocar els habitatges i construir el nou edifici.

No va ser fins l’any 1986 quan l’Ajuntament i els descendents del Marquès de Caldes es reuneixen novament per canviar els usos assignats l’any 1925 a l’espai del c. de Font i Boet. Es torna a plantejar l’enderrocament i la construcció d’un nou edifici ampliant els possibles usos a usos sanitaris o d’escola bressol. També s’acorda que els mestres que tinguin drets adquirits sobre aquells habitatges siguin reallotjats per l'Ajuntament a habitatges d’unes dimensions similars. I, en el cas que fos necessari, l’Ajuntament es comprometia a assumir el pagament dels corresponents lloguers.

Finalment, els antics habitatges dels mestres van ser enderrocats i es va construir el nou edifici entre el 2010 i el 2011, mantenint els usos acordats. Aquest és l’edifici que ara, gairebé 100 anys després de la donació, s’ha ampliat.

Darrera actualització: 20.09.2022 | 13:16