L’Arxiu presenta el fons fotogràfic de la calderina Anita Gispert Vila

Dijous, 25 de maig de 2023 a les 00:00

En el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, l’Arxiu de Caldes presenta el fons fotogràfic d’Anita Gispert Vila amb 330 fotografies en paper, 60 imatges digitalitzades, 22 postals i 5 fotografies de grans mides

El 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, coincidint amb la data de la fundació del Consell Internacional d’Arxius, un organisme internacional de caràcter no governamental que promou l'ús, el desenvolupament i la conservació del patrimoni arxivístic mundial, creat l’any  1948.

Al voltant del Dia Internacional dels Arxius té lloc la Setmana Internacional dels Arxius que enguany es celebra del 5 al 9 de juny amb el lema #ExplorArxius.

L'objectiu d’aquesta celebració, que a Caldes de Montbui te com a dates significatives aquest any el 5, el 7 i el 8 de juny, és donar a conèixer a la ciutadania els arxius com garants de la gestió i conservació del patrimoni documental.

Presentació del fons fotogràfic de la fotògrafa calderina Anita Gispert Vila

La Setmana dels Arxius comença amb la presentació del fons fotogràfic d’Anita Gispert Vila   (1891-1965), fotògrafa calderina que va treballar a l’estudi familiar del seu pare Bonaventura Gispert -fotògraf i pintor- situat al carrer Sant Damià de Caldes de Montbui. 

La presentació del Fons Fotogràfic, que tindrà lloc el dilluns 5 de juny a les 17h a la Biblioteca Municipal, comptarà amb la presència dels nets d’Anita Gispert, fills de la seva filla Marta, i la regidora Carme Germà, i inclourà una projecció d’un petit vídeo amb imatges del fons fotogràfic cedit a l’Ajuntament.

La donació, aprovada per decret municipal, consta de 330 fotografies positives sobre paper, 60 imatges digitalitzades, 22 postals i 5 fotografies de grans mides emmarcades.

Tot i que la presentació del fons tindrà lloc el 5 de juny, la ciutadania en podrà veure un tast a principis de juny amb el Document del mes que en aquesta ocasió serà una fotografia d’Anita Gispert.

Qui fou Anita Gispert Vila?

L’Anita Gispert Vila va néixer a Caldes de Montbui el 21 de juny de 1891, filla de Buenaventura Gispert i de Susanna Vila. Va tenir 2 germanes i dos germans: Sofia, Pedro, Miquel i Aurora, nascuda del segon matrimoni del Buenaventura Gispert.

El pare d’Anita era pintor i fotògraf i tenia un estudi al carrer Sant Damià, professió i estudi que ella va continuar fins que va marxar a viure a Marsella, durant un curt període, i a Barcelona.També el seu germà Miquel Gispert va ser un pintor reconegut.

Anita es va casar als 31 anys amb Aimé Desiré Feraud Chastan, de Tohard, a l’Alta Provença francesa, i vàren tenir dues filles, Marta i Lluïsa. Luïsa va morir de petita. El matrimoni es va conèixer a Caldes quan Aimé va venir per qüestions laborals al poble. L’Anita va enviudar al 1939 i va morir al 1965 a Barcelona.

L’Anita va ser una fotògrafa molt activa ja que treballava a l’estudi de carrer Sant Damià però també fotografiava actes i paisatges, i va guanyar diversos premis de fotografia. També participava dels espais més intel·lectuals de Caldes.

Jornades de Portes Obertes a l’Arxiu Històric

Per donar a conèixer l’Arxiu de Caldes de Montbui, l’Arxiu Històric organitza dues Jornades de Portes Obertes. La primera el dimecres 7 al matí, a les 11h, i la segona el dijous 8 a la tarda, a les 17h.

L’Arxiu Històric de Caldes de Montbui està situat a la planta inferior de la Biblioteca Municipal, al carrer Santa Teresa, núm 3-5. Els horaris de consulta són els dimecres, de 10h a 13.30h i els dijous de 15.45h a 18h. Cal demanar cita prèvia al telèfon 938626756 o a través del correu electrònic arxiu@caldesdemontbui.cat

Darrera actualització: 25.05.2023 | 14:17

Imatges