L’Arxiu Municipal mostra aquest mes una sol·licitud de prestació de servei social femení

Dimarts, 1 de novembre de 2022 a les 00:05

Aquest mes de novembre, l’Arxiu Municipal ens proposa recordar què va ser el Servei Social femení entre els anys 1937 i 1978 a partir de la mostra d’un model de sol·licitud

L’Arxiu Municipal ens presenta, aquest mes de novembre, el model de sol·licitud per prestar el servei social femení, una mena de servei obligatori per a les dones d’entre 17 i 35 anys, i la gestió del qual va ser assignat per l’estat a la secció femenina de la Falange.

El “Servicio Social Femenino” va ser la prestació obligatòria que es va establir entre els anys 1937 i 1978 per les dones solteres entre els 17 i 35 anys. Aquesta prestació era necessària per tenir un treball remunerat, obtenir un títol acadèmic, unir-se a una associació, obtenir el passaport o el carnet de conduir.

La secció femenina de la Falange va ser la rama femenina del partit de la Falange Española de las Jons (Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista) que es va constituir al 1934 dirigida des del seu naixement per Pilar Primo de Rivera, germana de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la FE.

La funció de la secció femenina de la Falange es podria resumir en tornar les dones a les seves cases i inculcar-les la submissió al règim i als homes.

El servei social durava 6 mesos i estava dividit en dues fases, els primers tres mesos eren de formació destinada a preparar a les dones, seguint l’ideari del règim, per exercir com a bones mares i esposes. La formació incloïa classes de religió, història del moviment, educació física, cuina, confecció, higiene i medicina casera, entre d’altres.

La segona fase era de treball en diferents institucions. A la sol·licitud es donava la possibilitat de fer la prestació a biblioteques, ensenyament, oficines, tallers, informació, socors d’urgència, salvament nàutic o feines socials a maternitats, poblats, dispensaris, menjadors, escoles bressols o hospitals de nens.

Les escoles de la secció femenina de la Falange estaven destinades a les afiliades a la Falange però també a la part formativa del servei social femení.

 


 

Darrera actualització: 03.11.2022 | 14:33

Imatges