L’Arxiu Municipal custodia documentació local de deu segles

Dimecres, 9 de juny de 2021 a les 17:00

Caldes celebra el Dia Internacional dels Arxius amb visites guiades a l’equipament aquest dimecres 9 i dijous 10 de juny i una conferència de la historiadora Assumpta Montellà

Per celebrar el Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Històric de Caldes ha obert portes aquest dimecres al matí i també ho farà aquest dijous a la tarda oferint una visita guiada per acompanyar les explicacions de la responsable de l’equipament Esther Sanchez. En el marc d’aquesta celebració, l’Arxiu ofereix aquest divendres una conferència de la historiadora i autora del llibre «La Maternitat d’Elna» Assumpta Montellà.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui (AMCMO) fa públiques les dades de consultes i visites rebudes l’any 2020. Unes dades que reflecteixen que, malgrat la pandèmia i amb les limitacions que aquesta ha suposat, la ciutadania ha continuat fent ús d’aquest equipament municipal situat a planta inferior de la Biblioteca i a la planta baixa de l’Ajuntament.

123 persones usuàries de l’Arxiu el 2020 i 236 consultes

Pel que fa a les consultes registrades durant l’any 2020, l’Arxiu ha registrat 192 consultes externes i 44 de remotes 44, i pel que fa al nombre de persones usuàries, l’Arxiu ha atès 76 persones de forma presencial i 47 de no presencial

Arxiu Administratiu i Arxiu Històric

Segons la documentació custodiada, l’Arxiu Municipal està dividit en dos edificis: l’Arxiu Administratiu a l’Ajuntament (plaça de la Font del Lleó, 11 obert dilluns i dimarts de 9 a 14 h; i dijous i divendres de 10 a 14 h) i l’Arxiu Històric a la Biblioteca Municipal (carrer de Santa Teresa, 3 – 5, obert dimecres de 10 a 13 h i dijous de 15.45 a 19.45 h. Per anar-hi,

cal demanar cita prèvia contactant amb l’Arxiu a través dels telèfons 93.865.56.56 o 627026694 o per correu electrònic a l’adreça arxiu@caldesdemontbui.cat

L’Arxiu Municipal custodia la documentació del S.X a l’actualitat, principalment documentació generada i rebuda per l’Ajuntament en el exercici de les seves funcions.

L’Arxiu històric també custodia documentació d’altres institucions o persones que han cedit els seus fons documentals a l’Arxiu per la seva preservació i difusió.

Les funcions bàsiques de l’Arxiu Municipal és establir un sistema de gestió documental per la documentació i informació de l’Ajuntament per garantir la seva preservació, accessibilitat i difusió.

Per tal de difondre la documentació que conté, l’Arxiu Municipal fa públic un document cada mes que sota el títol genèric de «Document del mes» es publica al web municipal i a les xarxes socials de l’Ajuntament.

Durant els mesos en que l’Arxiu va estar tancat debut a la pandèmia, per mantenir la presència i el servei l’Arxiu publicava cada setmana alguna informació i/o documentació sota el títol genèric de l’Arxiu a Casa.

El Dia internacional dels Arxius

La data del 9 de juny commemora la fundació del Consell Internacional d’Arxius de la UNESCO, el 9 de juny de 1948. Durant el Congrés Internacional d'Arxius a Viena el 2004, els participants del 2000 van adoptar una resolució en què es demnava a les Nacions Unides la creació d'un Dia Internacional dels Arxius. En la seva Assemblea General del novembre de 2007, l'ACI va formalitzar el Dia Internacional dels Arxius el 9 de juny. .


  


 

Darrera actualització: 09.06.2021 | 17:56

Imatges

Donació de Rosabel Roca de de fotografies del corpus