L’Arxiu mostra aquest mes una Cartilla del Casal Sanitari de l’any 1937

Dijous, 1 de desembre de 2022 a les 00:00

Aquest mes de desembre l’Arxiu presenta la cartilla del Casal Sanitari que es va instaurar a Caldes l’any 1937 i que recull el cobrament d’aquest servei durant tot l’any 1938

Al febrer de 1937 l’Ajuntament va decidir implantar un Casal Sanitari que donés cobertura sanitària a la ciutadania calderina a la casa coneguda com la Torre de les Còmiques, situada al final del carrer Pi i Margall, passat l’actual Parc de l’Estació i entre els carrers Lleida i Joaquim Jorba.

La decisió municipal d’implantar un Casal Sanitari va crear un conflicte amb la CNT, ja que el sindicat havia confiscat i cedit aquest immoble a les Joventuts Llibertaries per instal·lar la Escuela Racionalista. Finalment , ajuntament i sindicat van arribar a un acord i es va permetre la ubicació del Casal Sanitari i van començar les obres d’adaptació i la compra de material sanitari per a la seva instal·lació.

Totes les famílies calderines estaven obligades a tenir aquesta cartilla, que es va aprovar el 16 de juny de 1937 i que recollia el pagament de l’impost municipal per sostenir el Casal Sanitari. L’aportació depenia del salari i dels béns de la unitat familiar.

El Casal Sanitari va ser una eina per oferir una assistència mèdica igualitària per tota la població ja que l’Ajuntament va limitar l’exercici dels metges fora d’aquesta cobertura pública per tal de controlar el cost de l’atenció mèdica.

Les visites mèdiques quedaven cobertes per les aportacions de la gent a través de l’impost municipal, tot i que calia pagar a banda la visita dels especialistes i el servei de Raig X.

L’any 1937 els ingressos pel finançament del Casal Sanitari van ser de 3.664,70 pessetes per quotes familiars, 50 pessetes per 2 radiografies, 235 pessetes de 47 radioscòpies i 212,50 pessetes per tiquets de visites a especialistes.


 

Darrera actualització: 01.12.2022 | 09:30