L’Arxiu a Casa ens acosta el termalisme i els balnearis

Dimecres, 6 de maig de 2020 a les 13:00

Caldes de Montbui va ser la primera estació balneària de Catalunya durant bona part del segle XIX. L'Arxiu Municipal disposa de documentació dels balnearis calderins i documentació gràfica de Can Rius, l'establiment termal més luxós durant el segle XIX

Si hi ha alguna cosa que ha marcat la història de Caldes de Montbui són les seves aigües termals, que des de època romana es coneixen i s’utilitzen, i que, des del segle XVII fins els nostres dies ha donat vida a establiments que, primer com a cases de banys i després com a balnearis, han servit per prendre les aigües medicinals.

A l’Arxiu Municipal es poden veure documents de la dècada dels anys ‘30 del segle XX referents a aquests establiments i documentació gràfica del que va ser el balneari més luxós durant el segle XIX, Can Rius.

A la meitat del segle XIX, Caldes acollia vuit balnearis

A la segona meitat del segle XIX, Caldes de Montbui era la primera estació balneària de Catalunya i la segona de la Península, tant pel nombre de balnearis com per la qualitat dels seus establiments. El 1844, hi havia vuit balnearis perfectament equipats, més un hospital civil i un Hospital militar amb serveis de balneoteràpia.

L'Arxiu a casa, una iniciativa sorgida del confinament

L’Arxiu Municipal va posar en marxa la iniciativa l'Arxiu a Casa la setmana de Sant Jordi, i consisteix en publicar documents i/o fotografies els dimecres, ja que aquest és el dia de la setmana en que l’Arxiu obre al públic en condicions normals i de no confinament. De fet, l’Arxiu a casa vol ser una porta virtual a l’Arxiu municipal durant el confinament, i per això les publicacions es fan els dimecres que és el dia que, en situació de normalitat, l’Arxiu tindria obert.

L’Arxiu a casa és una iniciativa que neix en el confinament i que és independent d’altres que te en marxa l’Arxiu municipal, com El Document del Mes que s’ha reprès aquest mes de maig.

Darrera actualització: 06.05.2020 | 13:14

Imatges