L’Ajuntament signa el manifest “No eren bruixes, eren dones”

Dilluns, 29 de març de 2021 a les 12:00

L’Ajuntament s’adhereix al manifest “No eren bruixes, eren dones” per dignificar la memòria històrica de les víctimes de la cacera de bruixes que, a Caldes, va afectar una quinzena de dones.

L’Ajuntament ha signat el document “No eren bruixes, eren dones” impulsat per la revista Sapiens per tal de dignificar la memòria històrica de totes les víctimes de la cacera de bruixes a Catalunya. El manifest, al que també s’ha adherit el Museu Thermalia, recorda que entre els segles XV i XVII més de 700 dones van ser torturades i executades a la forca acusades de bruixeria. De fet, Catalunya va ser un dels territoris d’Europa on més dones van ser assenyalades i sentenciades.

La iniciativa es presenta com un acte de justícia històrica, similar a les que ja s’han dut a terme a països com Suïssa, Noruega o Escòcia. El manifest fixa tres objectius: recuperar la memòria d’aquelles dones innocents sense prejudicis ni falsedats; promoure la reparació i dignificar-les per mitjà d’actes de desgreuge; i reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història.

En el cas de Caldes, la investigació històrica feta per la revista Sapiens identifica una quinzena de dones que van ser perseguides durant el segle XVII acusades de bruixeria. Segons aquesta recerca, liderada pels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell, disset dones del municipi van ser jutjades pel batlle de Caldes entre el 1615 i el 1621. Dotze d'elles van morir a la forca i una va fugir. Dos casos van ser traslladats a la Inquisició de Barcelona, el de Maria del Portal, la causa de la qual va ser desestimada, i el d'Eulàlia Ursola, que va ser absolta. De fet, el 2019 el Museu Thermalia ja va acollir l’exposició “Lo negosi de les bruixes. El procés de Caldes 1619-1621” que recuperava els casos de desenes de dones, calderines i vallesanes, que van ser assassinades, torturades o empresonades al municipi acusades de bruixeria o heretgia.

L’adhesió al manifest coincideix amb l’aprovació al Ple de març de la proposta de l'Associació La Forca en què demana que s’atorgui el nom de Passatge de les Bruixes al passatge situat al carrer Joan Samsó, entre el carrer del Forn i la Plaça de la Font del Lleó.

Més informació sobre el manifest i la iniciativa: https://www.sapiens.cat/noerenbruixes/index.html

Darrera actualització: 29.03.2021 | 08:42