L’Ajuntament penja la bandera del Sàhara Occidental pel 47è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica

Dilluns, 27 de febrer de 2023 a les 00:00

El 27 de febrer es commemora l’aniversari de la República Àrab Sahrauí (RASD) que enguany arriba a la 47ena edició. Per aquest motiu, la bandera del Sahara Occidental es penja al balcó de l’Ajuntament

Amb aquest acte simbòlic, que te com objectiu solidaritzar-se amb el poble sahrauí per reclamar la celebració d’un referèndum que li permeti decidir el seu futur, l’Ajuntament de Caldes de Montbui s’afegeix a la crida de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris (CCASPS), i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per commemorar el 47è aniversari de la República Ârab Sahrauí Democràtica (RASD). El consistori és soci de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris (CCASPS) des del 2012, i l’alcalde Isidre Pineda ostenta la presidència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

En aquest sentit, el ple de febrer, celebrat el passat dijous 23, va aprovar per unanimitat una moció de suport, presentada pel grup municipal d'ERC-AM, a la declaració de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments solidaris amb el poble Sahrauí en commemoració del 47è aniversari de la república àrab Sahrauí democràtica.

Text íntegre de la moció de suport a la declaració de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments solidaris amb el poble Sahrauí en commemoració del 47è aniversari de la república àrab Sahrauí democràtica

El 27 de febrer de 1976 es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i, com cada any, els municipis socis de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el poble sahrauí volem afirmar el suport i reconeixement a la lluita que, des de fa quaranta-set anys, du a terme el poble sahrauí en la consecució del seu dret a l’autodeterminació.

Darrerament, s’han produït canvis històrics que han generat un escenari internacional especialment convuls pel poble sahrauí. D’una banda, el trencament de l’alto el foc per part del Marroc el novembre de 2020 i, d’altra banda, el canvi de posicionament del govern espanyol el març de 2022, donant suport al pla d’autonomia proposat pel Marroc. Aquest gir va suposar una ruptura amb el consens que s’havia mantingut fins el moment a l’Estat espanyol.

El context de guerra armada ha obligat a part de la població que vivia als territoris alliberats a mobilitzar-se als campaments de persones refugiades de Tinduf, al desert d’Algèria, generant problemes d’abastiment d’aliments i productes de primera necessitat. Així, cal que l’acció humanitària continuï sent un dels eixos de treball prioritaris amb el poble sahrauí. Arran del trencament de l’alto el foc, la població sahrauí que viu als territoris ocupats del Sàhara Occidental ha denunciat l’augment de la repressió per part de les forces d’ocupació marroquí amb detencions arbitràries, amenaces i tortures, especialment, sobre les persones defensores de drets humans que lluiten pel dret d’autodeterminació del poble sahrauí.

Els Acords de Pau signats l’any 1991 i la Resolució 690 del Consell de Seguretat de Nacions Unides del 29 d’abril de 1991 contemplen la realització d’un referèndum d’autodeterminació com la solució justa i definitiva del conflicte. No obstant això, durant anys el Regne del Marroc ha imposat obstacles a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació en el que la població sahrauí pogués decidir lliurement el seu futur. Això s’ha produït amb la complicitat de la comunitat internacional que hi col•labora econòmicament i políticament. En conseqüència, és urgent que les potències internacionals s'aliïn amb els principis acordats al Pla de Pau per posar fi a gairebé cinquanta anys d’ocupació i exili.

Actualment, el Sàhara Occidental continua sent un dels disset Territoris No Autònoms reconeguts per Nacions Unides i en els darrers anys ha pres protagonisme la denúncia de l’espoli il·legal de recursos naturals del Sàhara Occidental. Com així ho reconeix la sentència del Tribunal General de la Unió Europea de setembre de 2021, que anul•lava els acords comercials entre el Marroc i la Unió Europea en incloure els recursos naturals del Sàhara Occidental.

Per tot això la Comissió Informativa de les matèries de competència de Ple de l’Ajuntament, emet el dictamen següent:

Sumar-se a la commemoració de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica el 27 de febrer i, en aquest marc, penjar la bandera sahrauí en un lloc destacat de l’espai públic i fer-ne difusió per xarxes socials.

Demanar al govern espanyol que tingui una actitud proactiva favorable a la realització d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental, tal com li correspon com a potència administradora del territori i de denúncia de les repetides violacions dels drets humans que pateix la població sahrauí als territoris ocupats pel Marroc.

Denunciar la vulneració dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental que exerceix el Regne del Marroc i exigir posar fi a la repressió.

Instar a totes les administracions, als governs locals, al govern de Catalunya, al govern de l’Estat espanyol, a les institucions europees, així com a les Nacions Unides a què promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la MINURSO i, alhora, vetllin per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte.

Renovar el compromís del municipi amb el poble sahrauí a través de la participació en els diversos espais que treballen en aquest sentit com la Coordinadora d’Ajuntaments Solidaris amb el poble Sahrauí i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i la col•laboració amb les entitats locals de solidaritat amb el poble sahrauí a través dels projectes de cooperació i d’acció humanitària que garanteixen els drets humans de les persones sahrauís.

Fer arribar aquest acord al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del govern d’Espanya, al Parlament de Catalunya, al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments amb el Poble Sahrauí, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí, i a la Delegació del Front Polisario a Catalunya.

Visita de la regidora de Cooperació als campaments de refugiats sahrauís

Les mostres de solidaritat amb el poble sahrauí culminarà aquest any amb una visita de la regidora de Cooperació Laia Cuscó als campaments de refugiats sahrauís prevista del 3 al 7 de març, un viatge que vol donar continuïtat a les missions realitzades a nivell polític i institucional amb la idea de reprendre contacte amb els campaments de refugiats sahrauís després de l’aturada produïda durant els anys 2020, 2021 i 2022 a causa de la pandèmia. El viatge ha de servir per generar un millor coneixement de la realitat actual als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, amb els canvis produïts des de 2020 i, especialment, a partir del trencament de l’alto al foc del novembre del 2020.

Concretament, els objectius del viatge són:3. Denunciar la vulneració dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental que exerceix el Regne del Marroc i exigir posar fi a la repressió.4. Instar a totes les administracions, als governs locals, al govern de Catalunya, al govern de l’Estat espanyol, a les institucions europees, així com a les Nacions Unides a què promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la MINURSO i, alhora, vetllin per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte.

- Conèixer la realitat dels campaments sahrauís i les diferents subdivisions administratives (wilayes) -Aaiun, Rabouni, Smara, Boujador i Auserd- a partir dels desplaçaments i les trobades amb membres del Govern, funcionaris i població.

- Reforçar els lligams de fraternitat entre les institucions catalanes i les institucions de la República Ârab Sahrauí Democràtica (RASC).

- Posicionar el conflicte del Sahara Occidental a l’agenda política i mediàtica.

- Identificar possibles línies de col·laboració entre Catalunya i el poble sahrauí.

- Recollir el màxim d’informació per tal d’elaborar un informe i impulsar iniciatives parlamentàries que es puguin elevar a les instàncies oportunes tan nacionals com estatals i internacionals.

- Conèixer la situació de la joventut sahrauí als campaments, sobretot arran del retorn al conflicte armat

Darrera actualització: 27.02.2023 | 14:14