L’Ajuntament lliura una vintena de Certificats d’Acollida a ciutadans procedents d’una desena de països

Dimecres, 7 de juliol de 2021 a les 12:30

Una vintena de calderins i calderines procedents d’una desena de països han rebut el Certificat d’Acollida, un reconeixement de l’Ajuntament a la integració al municipi d’aquests nous ciutadans

L’Ajuntament ha entregat aquests dimecres 7 de juliol els Certificats d’Acollida a 21 persones arribats d’una desena de països. En aquesta edició, la sisena, han rebut els certificats 10 persones procedents d’Hondures, 2 de l’Equador, 2 de Guatemala, i una de Colòmbia, una del Brasil, una d’El Salvador, una de l’Argentina, una de Mèxic, una de Cuba i una de Veneçuela.

Els Certificats d’Acollida, atorgats per la Generalitat de Catalunya, reconeixen el compromís i la voluntat dels nous calderins i calderines en la inclusió al municipi. Per això, s’entreguen a les persones que han superat amb èxit el circuit formatiu, com a demostració de la voluntat d’inclusió i arrelament al municipi.

L’acte de lliurament d’aquests reconeixements s’ha dut a terme a la Sala Noble de Can Rius i s’ha fet entrega dels certificats corresponents als dos últims cursos ja que els de l’any anterior no s’havien pogut entregar com a conseqüència de la pandèmia. L’alcalde, Isidre Pineda, ha donat la benvinguda als nous veïns i veïnes i, juntament amb la regidora de Nova Ciutadania, Ángeles Llive, han estat els encarregats de lliurar els certificats.

El Servei de Primera Acollida

L’Ajuntament de Caldes de Montbui ofereix des de 2015 el Servei de Primera Acollida (S1A) a totes les persones estrangeres que acaben d’arribar al municipi. En les 8 edicions que s’ha fet d’aquestes cursos hi han participat 135 persones. Durant aquests anys s’han lliurat 72 certificats d’acollida a les persones que han finalitzat tot el procés formatiu, que està dividit en 3 mòduls. El Servei de Primera Acollida és un conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i informació de les persones arribades d’altres països que ofereix l’Ajuntament de Caldes de Montbui i la Generalitat de Catalunya.

La formació és transversal i l'imparteix personal tècnic municipal de diferents àrees: des de la policia local, passant per medi ambient, habitatge, serveis socials, educació o turisme i, fins i tot, personal del Centre d'Atenció Primària del municipi. D’aquesta manera, l'Ajuntament s’implica completament en facilitar l'acollida de les persones nouvingudes. Aquest servei de primera acollida també inclou visites guiades pels punts més emblemàtics del patrimoni local.

Dues iniciatives per facilitar l’acollida

A Caldes de Montbui hi viuen ciutadans procedents de 66 països diferents. Per aquest motiu, l’Ajuntament ofereix dos projectes dirigits específicament a tots els nous veïns que acaben d’arribar al municipi procedents d’un altre país. L’objectiu, en tots els casos, és acompanyar-los en el procés d’inclusió lingüística, social i cultural.

Els projectes d’acollida que hi ha en funcionament actualment són el Servei de Primera Acollida, dirigit a adults i cofinançat pel Fons Social Europeu; i el projecte Mentoria, pensat especialment per a infants i joves reagrupats, que es duu a terme en col·laboració amb Caldes Solidària.

Tant el Servei d’Acollida com el projecte Mentoria estan incloses com a bones pràctiques a la Guia “Fer nova ciutadania des del món local: propostes per a la inclusió, la interacció i la diversitat”, editada el 2020 pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, on es recullen experiències en l’àmbit de les polítiques migratòries i d’acollida.

Darrera actualització: 07.07.2021 | 13:44