L’Ajuntament i El Centre signen el conveni que permet acabar la reforma del teatre i tenir una programació cultural estable

Dijous, 21 d'octubre de 2021 a les 14:30

El conveni signat entre l’Ajuntament i el Centre, Ateneu Democràtic i progressista permet concentrar en dos anys la inversió prevista en una dècada per acabar les obres de reforma del teatre

El conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i el Centre, Ateneu Democràtic i Progressista té un doble objectiu. D’una banda, permet accelerar i enllestir definitivament les obres de reforma del teatre. D’altra banda, avançar cap a l’elaboració d’una programació cultural més estable. Tot plegat, en un acord de col·laboració público-privada que permet continuar amb el treball conjunt de les dues entitats i reforçar l’activitat cultural de l’Ajuntament i d’El Centre, consolidant i ampliant la seva base social. A la vegada que permet recuperar i posar en valor el patrimoni cultural i arquitectònic de Caldes de Montbui. 

L'acord s'ha presentat aquest dijous 21 d'octubre durant una visita de les obres de rehabilitació del teatre. 

L'alcalde Isidre Pineda destaca la importància del conveni per l'activitat cultural i el patrimoni de Caldes. 

Jaume Pieres, president del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, explica el que suposa el conveni per l'entitat. 

Joan Serra, membre de la junta i responsable d’obres del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, explica l'estat de les obres i les actuacions previstes. 

Laia Cuscó, regidora de Cultura, explica els detalls del conveni. 

Concentrar la inversió prevista d’una dècada en 2 anys

El conveni signat amb El Centre preveu l’aportació extraordinària de 250.000 euros en tan sols dos anys per impulsar definitivament les obres de reforma de les instal·lacions. En concret, la primera meitat s’ha pagat aquest any l’altra meitat s’abonarà l’any vinent. Des del punt de vista econòmic, suposa concentrar en tan sols dos anys la inversió prevista per la propera dècada. Un esforç pressupostari per part de l’Ajuntament que té com a objectiu aportar els diners necessaris per finalitzar la transformació i la renovació completa de l’espai teatral.

En aquest sentit, les obres han de permetre adequar l’equipament a les necessitats escèniques actuals, millorar el confort i la seguretat dels usuaris. Per això, s’han dut a terme treballs per assegurar l’estructura de l’edifici, s’han instal·lat tancaments i divisòries amb resistència al foc, portes tallafocs, revestiments aïllants i d’insonorització, paviments nous, un nou ascensor, i un sistema de climatització actual. Els treballs també contemplen la instal·lació de nous sistemes de seguretat i protecció contra incendis que exigeix la normativa actual, així com un nou pati de butaques.

Amb totes aquestes actuacions, Caldes de Montbui recupera una part important del patrimoni i a la vegada disposarà d’un espai escènic adaptat a les exigències i necessitats del segle 21.

Avançar cap a una programació cultural més estable

Un altre dels objectius del conveni és fomentar el desenvolupament d’activitats culturals al municipi a través de models de gestió compartida entre l’administració i les entitats no lucratives. D’aquesta manera, el conveni referma l’aposta de l’Ajuntament perquè El Centre desenvolupi la programació d’activitats pròpia i consolida la llarga trajectòria de col·laboració entre ambdues entitats.  

Així, el conveni estableix que l’Ajuntament de Caldes de Montbui es compromet a fer una aportació econòmica de 28.600 euros anuals fins el 2024. En total, gairebé 115.000 euros. Una ajuda econòmica que ha de permetre al Centre, Ateneu Democràtic i Progressista a desenvolupar una programació cultural anual en què, entre d’altres, inclou les activitats que tradicionalment ja organitza l’entitat. És a dir, el Concurs de Teatre Amateur, les activitats de la Universitat Popular, la programació habitual d’arts escèniques, els actes de promoció i de dinamització del nucli antic o bé, els diversos projectes d’abast social, assistencial i d’emancipació.

Paral·lelament, el conveni obre la porta a la possibilitat d’ampliar i confeccionar una programació cultural més estable i a l’abast de tota la població perquè també estableix que durant els propers quatre anys l’entitat cedirà gratuïtament el seu espai escènic per a qualsevol activitat que proposi l’Ajuntament.

Darrera actualització: 21.10.2021 | 14:11