L’Ajuntament elabora la primera guia de serveis per a la gent gran i les seves famílies

Divendres, 1 d'octubre de 2021 a les 13:00

La guia de serveis per a la Gent Gran recopila tots els recursos municipals disponibles en àmbits com atenció sanitària, serveis assistencials, serveis de mobilitat i activitats de formació i lleure

Coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran, l’Ajuntament ha presentat la primera edició de la Guia de Serveis per a la Gent Gran. Un document que recopila tots els recursos municipals disponibles per aquest col·lectiu, però també per a les seves famílies. L’objectiu és anar més enllà d’un catàleg, i convertir-se en una ajuda que serveixi per orientar i dirigir totes aquelles persones que necessitin algun tipus de servei en concret.

L'alcalde, Isidre Pineda, presenta la guia com una de les accions adreçades a la gent gran.

La regidora de Gent Gran Activa, Núria Carné, presenta el contingut de la guia.

Josep Mª Ferrer, president de l'Associació Jardi Santa Sussanna i membre de la comissió que ha participat en l'elaboració de la guia. 

La guia recull una quarantena de serveis i recursos municipals amb la informació bàsica sobre on s’han dirigir, a qui va destinat, quina administració o organisme n’és el responsable, el cost que té per l’usuari, així com també, com i on es pot fer el tràmit per sol·licitar-lo. La guia està organitzada en quatre àmbits: atenció sanitària, serveis assistencials, serveis de mobilitat i activitats de formació i lleure.

El document, del qual se n’imprimiran uns 3.000 exemplars, es farà arribar en les properes setmanes a tots els domicilis de Caldes de Montbui on es tingui constància que hi viu alguna persona major de 65 anys. També es podran trobar la guia als equipaments municipals i a les entitats vinculades directament amb la gent gran.

L’elaboració d’aquesta guia va començar el 2018 i s’ha vist interrompuda per la pandèmia. És una acció emmarcada dins del projecte Caldes ciutat amiga de la gent gran que va sorgir com unes de les actuacions prioritàries proposades per part del col·lectiu després de dur a terme una diagnosi exhaustiva de la realitat. Fins que la pandèmia ho va permetre, el contingut i el format de la guia es va treballar en diverses sessions amb la Comissió Ciutadana del projecte Ciutats Amigues de la Gent Gran.

La guia, una forma de donar visibilitat als serveis disponibles

La publicació d’aquesta guia de serveis és una manera de donar visibilitat a un ampli catàleg de serveis que està disponible actualment, i alguns dels quals, encara són poc coneguts per la gent gran i les seves famílies. Per exemple, el servei d’assessoria jurídica gratuït que s’ofereix per a totes les persones grans que el puguin necessitar. O bé, el programa municipal d’activitats Gent Gran Activa que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Fundació Santa Susanna per aquest col·lectiu. A més, també hi ha disponible el servei d’acompanyament individualitzat en l’ús de les noves tecnologies. Un recurs que es va implementar durant el confinament per ajudar a les persones grans a no quedar aïllades i excloses des del punt de vista tecnològic. 

Caldes, ciutat amiga de la gent gran

 “Ciutats amigues de la gent gran” és un programa que ha impulsat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a favor de la salut i el benestar de les persones grans. Té com a principal objectiu l'envelliment actiu en el marc d'una xarxa mundial de ciutats.

Caldes es va adherir a aquesta iniciativa en el Ple de l'abril de 2016 i,des d’aleshores, el treball en aquest àmbit ha estat liderat per l’Ajuntament, la Fundació Santa Susanna i la Diputació de Barcelona.

El projecte s'adreça a tot un col·lectiu que, en el cas de Caldes, és nombrós i format per persones majoritàriament actives, autònomes i amb un gran potencial d'implicació en l'entremat social del municipi. Tot i això, també permet dedicar una atenció especial de les persones d'aquest col·lectiu amb menys autonomia i més risc d'exclusió social.

D'altra banda, el fet de formar part d’aquest programa és també una oportunitat per treballar conjuntament en el marc de la Xarxa Mundial de Ciutats Amigues promoguda per l'OMS.

Darrera actualització: 01.10.2021 | 13:38