L’Ajuntament aportarà 2000€ per fer front a l’emergència del terratrèmol al Kurdistan

Dimarts, 14 de febrer de 2023

L’Ajuntament de Caldes de Montbui farà una aportació de 2000 euros per fer front a l’emergència que ha suposat el terratrèmol al Kurdistan, Síria i Turquia en resposta a la crida feta pel Fons Català de Cooperació

Tot i que l’Ajuntament de Caldes treballa des de fa anys a la zona afectada en el marc de la Campanya “Món Local Refugi” i en fa aportacions regularment des del 2015, el consistori farà ara una aportació extra de 2000€ en resposta a la crida feta pel Fons Català a sumar-se a la campanya d'emergència de suport a la població damnificada pel terratrèmol.

L’endemà mateix del terratrèmol, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va llançar una crida per ajudar la població victima d’aquesta nova emergència que es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries i amb tendència clara a agreujar-se. Turquia acull uns 3,6 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a la zona afectada. A Síria els camps de refugiats palestins també s’han vist greument afectats. 

Des del primer moment, les organitzacions humanitàries estan donant suport als esforços de resposta immediata urgent. El Fons Català té una trajectòria de suport a respostes d’emergència en aquests territoris en el marc de la Campanya “Món Local Refugi” i ha fet una crida als ajuntaments i a les institucions supramunicipals a sumar-se a la campanya d'emergència pel procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada pel terratrèmol.

Una setmana després del terratrèmol que va sacsejar la zona del Kurdistan, al sud de Turquia i nord de Síria, el nombre de víctimes mortals es situa en més de 36000 persones i continua augmentant conforme passen les hores i l’esperança de localitzar persones amb vida s’esvaeix cada vegada més. També augmenta el nombre de persones desaparegudes, mentre s’apunta que encara n’hi podria haver més de 150.000 atrapades sota la runa.

Una altra de les grans preocupacions són ara el risc d’epidèmies a conseqüència de l'emergència sanitària còlera.. Hi ha brots de sarna i les autoritats sanitàries de Turquia diuen que aviat n'hi podria haver de còlera. De fet, a Síria ja n'hi ha un de confirmat. 

Aquesta situació s'accentua als camps de persones desplaçades, on no hi ha recollida d'escombraries ni evacuació d'aigües residuals. Les autoritats ja han fet una crida urgent per la necessitat de lavabos mòbils, inexistents a les principals ciutats afectades.

L’epicentre del terràtremol va tenir lloc el 6 de febrer a les províncies d’Ekinozu i Kahramanmaras, va afectar una àrea d’uns 400 km al voltant, i inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són refugiats sirians. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d’Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, així com la regió de l’administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d’Afrin i Kobane.

 


 

Darrera actualització: 14.02.2023 | 13:42