La Taula de Cooperació presenta la convocatòria d’enguany

Dijous, 10 de juny de 2021 a les 00:00

La trobada de la Taula de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans ha tractat del projecte de ciutats defensores i dels 3 projectes de cooperació presentats a la convocatòria d’enguany

La darrera trobada de la Taula de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans, que va tenir lloc el passat 2 de juny en format online i va comptar amb la participació de 13 membres, va acollir l’explicació dels estats de comptes dels anys 2020 i 2021, així com la presentació del projecte «Ciutats defensores dels Drets Humans 2021» en el que Caldes participa i que va tenir l’acte inaugural el passat 18 de maig a Sant Boi del Llobregat, i la ressenya dels projectes que opten a la convocatòria d’aquest any.

Els projectes presentats enguany es situen a Uganda, el Marroc i al Senegal

El primer projecte, presentat per Rotary Club, s’anomena «Smiles for Luuka» i té com a objectiu principal garantir el dret a l'educació inclusiva i de qualitat a través del desenvolupament integral d'escoles públiques i comunitàries d'ensenyament primari a Luuka, un districte rural d'Uganda. L'accés a l'educació continua sent un dret vulnerat a moltes zones d'Uganda i, davant d'aquesta problemàtica, hem dissenyat aquest projecte per garantir l'accés a l'educació i promoure la qualitat d'aquesta, en totes les seves formes, amb principal èmfasi en els col·lectius que veuen sistemàticament vulnerats els seus drets, especialment les nenes i contribuir també a la consecució del quart i cinquè Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Amb l'aparició de la Covid-19 a tot el món, Uganda va tancar els centres educatius el març de 2020 i encara no s'han obert totalment. La tornada a les aules s'està produint de manera gradual. Això deixa els menors exposats i vulnerables a ser víctimes de treball i explotació infantil i les nenes a ser víctimes de matrimonis i embarassos infantils. Tots han perdut el dret a l'educació i, per aquest motiu, aquest projecte se centra en el retorn a les aules en un moment clau de la història i la recuperació d'un dret humà bàsic.

Actualment, «Smiles for Luuka» atén 3.736 alumnes de quatre centres educatius de primària (Primary School) diferents -Tabingwa PS, Kiroba PS, Namukubembe PS i Kamwirungu PS- i les seves respectives comunitats. Les quatre escoles són centres públics de districte i es van seleccionar especialment per donar suport a estructures socials i comunitàries de la zona com a part de la sostenibilitat del projecte.

El segon projecte, presentat per Amics dels infants del Marroc, és de suport a mares solteres del Marroc i a llurs infants, a partir de la inserció sociolaboral i de la implantació de mesures per fer front a la pandèmia de la covid-19, amb accions de suport a l’Association Solidarité Féminine que des de 1985 promou els drets de les dones i els infants i fa prevenció sobre abandonament d’infants, treballa la reinserció socioeconòmica de les mares solteres a través dels programes que desenvolupa als seus tres centres. Al Marroc els infants nascuts fora del matrimoni i les seves mares són un dels col·lectius vulnerables més exposats a la discriminació, l’exclusió, la violència i l’explotació. Cada dia hi ha 83 parts de dones solteres i 13 dels infants nascuts en aquests parts són abandonats ja que malgrat els canvis legislatius i socials que hi ha hagut els darrers anys, promoguts per la mobilització de les associacions de defensa dels drets de la dona, encara persisteixen en gran mesura els factors de discriminació envers aquests col·lectius. Aquesta situació s’ha vist agreujada encara més amb la covid-19 ja que les restriccions de la mobilitat de la població i el tancament d’activitats econòmiques dificulten l’accés de les mares solteres al mercat laboral, fet que agreuja la situació de precarietat de moltes i posa en perill el seu accés al serveis bàsics.

El tercer projecte presentat, que és de continuïtat, és sobre el Centre Catalunya de Mampatim, al Senegal, un projecte que pretén el desenvolupament humà i econòmic de la població del sector Fouladou de Mampatim i dels veïns, mitjançant la promoció del jovent. Amb aquest objectiu, el projecte està posant en marxa un centre sociocomunitari multifuncional amb espais per acollir tant infants i joves com a la població en general, per tal de desenvolupar-hi activitats d’acompanyament a partir de l’educació en el lleure, activitats esportives i culturals, activitats educatives i formatives per tal d’obtenir una autonomia econòmica i desenvolupar l’entorn social i econòmic, i activitats comunitàries que impliquin la població en general per tal de millorar l’entorn social i econòmic de la zona.

Les presentacions en el sí de la Taula de Cooperació contribueixen a recollir tots els aspectes que aborda un projecte de cooperació i que sovint la presentació de la proposta en paper no pot recollir.

Val a dir que els tres projectes presentats han obtingut una bona puntuació.

Darrera actualització: 10.06.2021 | 14:29