La Taula de Cooperació presenta els tres projectes que reben suport municipal aquest 2022

Divendres, 9 de desembre de 2022 a les 00:00

Un projecte de defensa de la dona i de la infància, del Marroc; un altre de promoció dels drets sexuals i reproductius de nenes i adolescents, d’Uganda i el Centre Catalunya-Mampatim, del Senegal són els 3 programes que obtenen finançament aquest any

A més de la regidora de Cooperació Laia Cuscó, i de la tècnica de l’àrea, a la darrera sessió de la Taula de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans (TCSPDH) de Caldes de Montbui celebrada el passat dijous 1 de desembre hi han assistit representants de les diverses entitats del sector relacionades directament o indirecte amb els projectes de Cooperació al Desenvolupament presentats (Amics dels Infants del Marroc, Rotary Club, Caldes Solidària), així com persones a títol individual i el cooperant calderí a Mèxic Joan Serra.

Els projectes de Cooperació al Desenvolupament que han obtingut finançament

Els projectes presentats en aquesta edició i que han obtingut finançament municipal són 3: un programa de suport a mares solteres i llurs infants, inserció sociolaboral i defensa dels drets de la dona i de la infància, amb seu a Casablanca (Marroc) i coordinat per l’entitat Amics dels Infants del Marroc; el centre Catalunya-Mampatim, al poble de Mampatim de la regió de Kolda (Senegal), coordinat per Caldes Solidària; i un programa de promoció dels drets sexual i reproductius de nenes i adolescents dels districtes de Luuka I Lganga (Uganda) coordinat pel Rotary Club Caldes de Montbui-Cingles del Bertí.

El conjunt dels 3 projectes ha rebut una dotació de 50.000€.

Projecte de suport a mares solteres i llurs infants

El projecte de suport a mares solteres i llurs infants, inserció sociolaboral i defensa dels drets de la dona i de la infància, amb seu a Casablanca (Marroc) està coordinat a Catalunya per l’entitat Amics dels Infants del Marroc i al Marroc per l’Association Solidarité Féminine (ASF). Es tracta d’un projecte continuista que Amics dels Infants del Marroc ha desenvolupat des de l’any 2015 en cooperació amb ASF, i que es va ampliar a partir de l’any 2018. El finançament municipal amb que es dota aquest projecte de continuïtat és de 10.000€.

Al Marroc, els infants nascuts fora del matrimoni i les seves mares són la població vulnerable més exposada a la discriminació, l’exclusió, la violència i l’explotació. S’estima que cada dia hi ha uns 83 parts de dones solteres i que 13 dels infants nascuts en aquests parts són abandonats.

Malgrat els canvis legislatius i socials que hi ha hagut al país en els darrers anys, promoguts per la mobilització de les associacions de defensa dels drets de la dona, persisteixen en gran mesura els factors de discriminació envers el col·lectiu de les mares solteres i llurs infants.

La crisi de la COVID19 ha tingut un elevat impacte sobre la situació d’aquest col·lectiu i sobre les associacions que li donen suport. D’una banda, la crisi econòmica ha suposat una dificultat addicional per a l’accés de les mares solteres al mercat laboral, fet que agreuja la situació de precarietat de moltes d’elles i posa en perill el seu accés al serveis bàsics. En els darrers dos anys hi hagut un increment considerable de la demanda de serveis de suport per part d’aquest col·lectiu. A més, les mesures d’emergència sanitària han provocat el tancament durant quasi dos anys de gran part de les activitats comercials que generen ingressos propis a les entitats del tercer sector i, com a conseqüència, s’han reduït dràsticament els seus ingressos. Alhora, s’han hagut de posar en marxa actuacions per a prevenir la propagació de la pandèmia, fet que ha suposat un increment de les despeses. En aquesta situació és necessari continuar amb l’aportació de recursos que permetin mantenir els serveis que presten les associacions que donen suport a les mares solteres i els seus infants.

Des del 1985, l’Association Solidarité Féminine (ASF) promou els drets de les dones i els infants i prevé l’abandonament d’infants per la reinserció socioeconòmica de les mares solteres a través dels programes que desenvolupa als seus tres centres. Amics dels Infants del Marroc (IMA), fundada l’any 2000, ha desenvolupat des del 2015 diversos projectes de cooperació amb ASF, amb un augment constant dels fons aportats.

El projecte contempla les següents activitats:

1-  Donar atenció i suport a través del Centre de Suport a Mares en Dificultat (CSMD) a més de

2.200 persones que formen part de col·lectius vulnerables, principalment dones que han patit violències de gènere i mares solteres i llurs infants, i garantir els seus drets de ciutadania.

2- Acollir i tenir cura dels 30 infants de les mares solteres integrades en els centres d’ASF.

3.-Alfabetitzar a nivell funcional, cívic i legal les 30 mares solteres integrades en els centres d’ASF, formar-les professionalment i facilitar la realització de pràctiques laborals, a fi de millorar la seva capacitat per exigir els seus drets i la seva capacitació per inserir-se professionalment fora del centre.

4- Acompanyar les mares solteres en el procés de cerca de feina un cop finalitzada la formació i oferir els serveis d’una plataforma d’autoocupació que els permeti, a través de la concessió de microcrèdits, la creació d’empreses gestionades de manera autònoma.

5- Promoure canvis en l’opinió pública i defensar els drets de la dona i la infància, a través de la realització accions de prevenció i sensibilització adreçades a la joventut, el públic en general, el sector associatiu i els responsables polítics.

6- Desenvolupar un pla de millora de les activitats formatives i de la gestió i comunicació de les activitats comercials d’ASF, a nivell metodològic i d’innovació, a través de la formació a formadores i responsables de les activitats comercials i la implementació d’un pla de difusió i promoció d’aquestes activitats.

Centre Catalunya-Mampatim del Senegal

El centre Catalunya-Mampatim, a la població de Mampatim de la regió de Kolda, al Senegal, està coordinat a Catalunya per l’entitat calderina Caldes Solidària; i al Senegal per l’Association Education Solidaraire. En aquest cas es tracta d’una ampliació del projecte ja existent que pretén el desenvolupament humà i econòmic de la població del sector Fouladou de Mampatim i municipis veïns, mitjançant la promoció dels joves. La dotació econòmica rebuda per aquesta ampliació de projecte és de 33.500€.

 Amb aquest objectiu, el projecte està posant en marxa un centre sociocomunitari multifuncional que tingui espais per acollir infants i joves i la població en general, per tal de desenvolupar-hi :

 - Activitats d’acompanyament personal per a infants i joves, a partir de l’educació en el lleure, activitats esportives i culturals

- Activitats educatives i formatives per tal d’obtenir una autonomia econòmica i desenvolupar l’entorn social i econòmic.

- Activitats comunitàries que impliquin la població en general per tal de millorar l’entorn social i econòmic de la zona.

Promoció dels drets sexuals i reproductius de nenes i adolescents a Uganda

El projecte de promoció dels drets sexual i reproductius de nenes i adolescents dels districtes de Luuka I Lganga d’Uganda està coordinat a Catalunya pel Rotary Club Caldes de Montbui-Cingles del Bertí i l’Associació Petits Detalls i des d’Uganda per la Passionate, Empowerement, Compasssionate and Accountable Women & Children Foundation (PECA). En aquest case s tracta d’un projecte nou i la dotació municipal que rep és de 6.500€

El projecte té com a objectiu contribuir a l'eradicació de la discriminació estructural per gènere en els districtes de Luuka i Iganga (Uganda), des de la infància, promovent la igualtat d'oportunitats, la reducció de les desigualtats i l'accés a drets fonamentals a dones i nenes de les zones rurals. Pera això, específicament, es pretén apoderar en coneixements sobre drets sexuals i reproductius a nenes i adolescents de les quatre escales de la zona d'intervenció.

El projecte s'articula entorn de dos components:

1- Enfortiment dels coneixements i l'accés a recursos sobre drets sexuals i reproductius de nenes i adolescents, com a manera de mitigar les barreres socials que dificulten a les dones i nenes en edat escolar l'exercici deis seus drets individuals i col·lectius.

A Uganda l'accés a productes per a la higiene menstrual és molt limitat, per la qual cosa moltes de les nenes i adolescents, quan comencen a menstruar, han d'abandonar els estudis i es converteixen en possibles esposes í mares. A més, la dot a Uganda la paga la família del marit, per la qual cosa les nenes i adolescents, són també una font d'ingressos per a les famílies a les zones rurals. El projecte pretén incidir en aquesta problemàtica, repartint compreses reutilitzables a les participants del projecte i treballant en la seva formació i educació sobre salut sexual i reproductiva mitjançant xerrades de sensibilització o girl talks  i grups focals de debat.

2- Enfortiment de les capacitats dels/les titulars d'obligació, com el professorat i aquells/es que formen part de les xarxes encarregades de garantir l'aplicació dels drets humans i reduir les bretxes de discriminació, desigualtat i exclusió, al mateix temps que es dona suport a accions feministes per garantir els Drets Sexuals i Reproductius, generant espais de participació i sensibilització comunitària.

Per a aconseguir l’èxit d'aquest projecte, és important treballar i formar en drets sexuals i reproductius també el professorat com a titulars de responsabilitats i agents per al canvi, crear una xarxa de suport amb altres organitzacions civils de la zona que treballin pera garantir els drets de les dones i les nenes i promoure la sensibilització comunitària mitjançant campanyes, no sols amb les participants directes, sinó també amb les seves famílies i comunitats perquè elles mateixes puguin lluitar pels seus drets i reivindicar la seva importància.

Altres temes que s’han abordat en aquesta trobada anual de la Taula de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans (TCSPDH) de Caldes de Montbui han estat la revisió de l’estat de comptes i projectes de la regidoria de Cooperació i Solidaritat: Ciutats Defensores dels Drets Humans, Campanya 20J Siguem Refugi, Solidaritat amb el Poble Sahrauí, respostes d’emergència a la campanya de suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna promoguda pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la revisió de l’impacte i prospecció de la cooperació calderina a Senegal a partir de l’explicació del viatge realitzat aquest novembre per una delegació calderina i membres del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Darrera actualització: 09.12.2022 | 14:47

Imatges