La Santa Majestat torna a l’església parroquial de Santa Maria

Divendres, 7 de maig de 2021 a les 11:25

La Santa Majestat de l’església de Caldes de Montbui torna al poble després de ser sotmesa a un procés de restauració al Centre de Restauració de béns Mobles de la Generalitat de Catalunya 

El passat mes de novembre, la talla de la Santa Majestat de l’església de Caldes de Montbui va ser traslladada al Centre de Restauració de béns Mobles de la Generalitat de Catalunya per ser sotmesa a un procés de restauració. El centre és una institució dedicada a la conservació i restauració dels béns que conformen el patrimoni cultural moble català.

Lourdes Domedel, ha estat la restauradora encarregada de dur a terme el procés de restauració. L’objectiu de la intervenció ha estat l’estudi i conservació de la talla i de tots els materials que la composen, seguint el paràmetre de fer la mínima intervenció necessària per assolir-lo. 

La talla s’ha sotmès a una desinsectació, tractament curatiu i preventiu contra els insectes xilòfags, i per permetre un correcte tractament i estudi del revers, la figura de Crist ha estat desmuntada, podent tractar la totalitat de l’anvers de la creu. S’ha fet una neteja mecànica per eliminar la pols superficial, i s’ha dut a terme la consolidació i estabilització estructural.

La restauració ha procedit en eliminar el reforç de tela que hi havia al cap i que l’anàlisi de fibres havia identificat com a tela de lli. Per altra banda, s’ha efectuat el tancament dels forats provocats pels insectes xilòfags tant en la Majestat com en la creu. Els elements metàl•lics també han estat tractats i s’ha fixat l’estrat pictòric. Finalment, s’ha procedit a fer una neteja aquosa i una remoció química.

El treball de restauració ha tingut lloc de novembre del 2020 a març del 2021. L’actuació, valorada en 9.468,25 €, ha estat subvencionada en part per la Generalitat de Catalunya i la resta l’han aportat el Bisbat, la Parròquia de Santa Maria i les regidories de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. 

Des del 5 de maig la talla torna a estar a l’església parroquial de Santa Maria, on es pot contemplar l’aspecte romànic original que la restauració a tret a la llum.

La Santa Majestat de l’església parroquial de Santa Maria 

La Santa Majestat venerada a l’església parroquial de Santa Maria de Caldes de Montbui és la imatge de Crist Majestat. Es tracta d’una reproducció de la imatge antiga que es va cremar el dia 21 de juliol de 1936 durant la guerra civil espanyola, a excepció del cap que es va poder salvar del mig de les flames.

Els crítics d’art situen l’origen de la imatge entre els segles XII i XIII. Entre la població de Caldes de Montbui corre la llegenda que la imatge va ser portada per una tribu bohemiana que l'utilitzaven com a passera per travessar rierols i torrents. Aquesta tribu es va instal•lar a Caldes però quan va decidir marxar de la població va resultar que la imatge havia augmentat el seu pes. Davant la dificultat de traslladar-la d'un lloc a l'altre, la tribu va decidir deixar-la a la població. 

La vinguda de tribus de l'Est d'Europa durant el segle XV a Catalunya està documentada però no s'ha trobat cap document que relacioni l'arribada d'aquestes tribus i la imatge de la Santa Majestat. La llegenda hauria servit per donar explicació dels trets bizantins característics de la imatge. En tot cas la primera referència documentada sobre la Santa Majestat és del segle XVII.

El dimarts dia 21 de juliol de 1936, gent armada va fer una foguera davant l'església on van cremar objectes de culte i imatges, entre elles la Santa Majestat. Un vilatà va poder salvar el cap de la imatge de la foguera. El mes d'octubre de 1937 en mossèn Ramon Giralt, vicari de la parròquia, va encomanar la reconstrucció de la imatge a l'escultor barceloní Josep Rius. Acabada la guerra es va recuperar el cap de l'antiga imatge i es col•locà a la nova. La nova reproducció va ser lliurada a la població el segon diumenge d'octubre de 1939, dia de la festa de la Santa Majestat.
 
 

 

Darrera actualització: 07.05.2021 | 12:53