La salut mental és el tema protagonista del Carnestoltes 2023

Divendres, 10 de febrer de 2023 a les 09:00

“Trenquem tabús, obrim la ment” és el lema del Carnestoltes 2023, dedicat a la salut mental. El Ninot, d’uns 3 metres d’alçada, presenta una figura antropomorfa amb un cap en forma de gàbia

El Ninot del Carnestoltes 2023 estarà dedicat a la salut mental. Els alumnes de l’escola Taller d’Art Manolo Hugué han escollit aquesta temàtica alhora de dissenyar i construïr la figura protagonista del Carnaval d’aquest any, L’objectiu és donar visibilitat, també en un entorn festiu, a les malalties i els trastorns mentals, que han proliferat de forma significativa entre joves i adolescents després de la pandèmia.

El ninot, que es cremarà dissabte 18 de febrer a la plaça de la Font del Lleó després de la rua de Carnaval, té uns 3 metres d’alçada i està construït a base de fusta, cartró i paper pintat. La figura tindrà forma antropomòrfica amb un cap en forma de gàbia. D’aquesta gàbia en surten uns elements que representen, simbòlicament, els pensaments d’aquell ésser. Al pit hi ha un forat que significa la solitud en què es troben algunes de les persones amb malalties mentals pel fet que, socialment, encara hi ha molts tabús alhora de i parlar-ne. 

Al voltant de tota la figura hi ha unes arrels que la lliga a terra i que té una doble interpretació. D’una banda, representa el lligam d’aquestes persones a la malaltia. Però, d’altra banda, també vol representar la necessitat que tenen d’arrelar-se a la realitat totes aquelles persones amb una malaltia mental.

Un Carnestoltes que recupera la tradicional rua

La celebració del Carnestoltes 2023 torna a la normalitat després de la pandèmia. Per això, es recupera la tradicional rua pels carrers del nucli urbà de Caldes de Montbui. La festa començarà a les 17 h a la pista esportiva del Bugarai amb el lluïment de tots els participants i l’animació a càrrec de Tres pares de narices. Un cop hagin desfilat totes les persones, aproximadament a partir de les 18.30 h, començarà la rua que creuarà el municipi. El recorregut passarà pels carrers de Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, avinguda Pi i Maragall, carrer Major, carrer Bellit i acabarà a la plaça de la Font del Lleó.

El recorregut acabarà a la plaça de la Font del Lleó on, a partir de les 20 h es farà el lliurament dels premis i el Ball de Diables de Caldes de Montbui cremarà el Ninot de Carnestoltes. La festa acabarà amb música i ball a càrrec de PDePetxines.

Inscripcions de comparses obertes fins el 12 de febrer

Per optar a guanyar alguns dels premis, comés cal inscripció prèvia de les comparses. Les que vulguin participar al Carnestoltes han de formalitzar la inscripció a través del web caldescultura.cat abans del 12 de febrer de 2023, a les 24 h. Els participants de les categories individual, parella i grups només cal que s’inscriguin presencialment el mateix dia just abans del lluïment i esperar-se al lloc designat.

Totes les comparses participants (de més de 10 persones) tindran directament un premi de 100€. A més, el jurat atorgarà premis a les millors disfresses de cada categoria. La dotació econòmica total dels premis que es repartiran entre les millors disfresses de les diferents categories serà 1.125€ repartits de la següent manera:

• Individual: 50€

• Parella: 75€

• Grup: 100€

• Comparses:

• Comparsa petita (de 10 a 30 persones): 150 €

• Comparsa mitjana (de 31 a 60 persones): 200 €

• Comparsa gran (de 61 a 00 persones): 250 €

• Comparsa gegant (més de 90 persones): 300 €

De cara a l’organització, entre les 16 i les 16.45 h les carrosses han d’estacionar al carrer de Maria Aurèlia Capmany en l’ordre indicat per l’organització. Pel que fa a l resta de participants, a les 16.45 h s’han de situar a l’espai d’espera designat a la pista del parc del Bugarai.

La regidora de Cultura, Laia Cuscó, explica el funcionament del Carnestoltes 2023.

La directora de l'Escola Taller d'Art Manolo Hugué, Iolanda Molina, dóna els detalls del Ninot de Carnestoltes 2023.

L'estudiant de l'Escola Taller d'Art Manolo Hugué, Berta Ruiz, és l'autora del disseny del Ninot de Carnestoltes 2023.

 

 

Darrera actualització: 10.02.2023 | 09:52