La nova prefectura de la Policia Local serà una realitat el 2024

Dilluns, 6 de març de 2023 a les 00:00

Les obres de construcció de la prefectura de policia començaran el 14 de març. El projecte global té una durada prevista d’uns 21 mesos i un pressupost 1.404.405,35 euros, IVA inclòs

El nou edifici, que se situarà en el mateix terreny que l’actual, es construirà en dues fases per no interrompre el servei. El projecte també dedica part de l’espai actual a una nova plaça

Caldes de Montbui tindrà una nova prefectura de Policia Local. El nou edifici es començarà a construir el 14 de març i s’ubicarà al mateix espai que l’actual prefectura. Les obres permetran la creació d’una nova plaça pública. L’equipament es construirà en 2 fases per tal de mantenir el servei policial a l’equipament actual mentre es construeix el  nou edifici. Posteriorment, un cop construïdes les noves instal·lacions, s’enderrocarà l’actual prefectura i s’urbanitzarà l’espai per convertir-la en una plaça pública.

El nou equipament ha de donar solució a les mancances d’espai i de condicions que presenta actualment l’edifici de la prefectura i, per tant, que el servei prestat pels agents de la Policia Local faci un salt qualitat. A més, el nou edifici de la prefectura de policia resol els problemes d’accessibilitat de l’actual edifici.

Un prefectura del segle XXI

El projecte contempla la construcció d’un nou edifici de dues plantes amb una superfície total construïda de 1.161,70 m2, connectades interiorment per un nucli de comunicacions format per una escala i un ascensor. El nou edifici gairebé triplica l’actual superfície de la prefectura de policia, que és de 452,51 m2.

La planta baixa de la nova prefectura disposarà d’una superfície total construïda de 783,90 m2 i disposarà d’espais destinats a l’estacionament de vehicles, sala de custòdia, magatzem, vestuaris i altres instal·lacions del propi edifici. La primera planta, amb una superfície total construïda de 377,80 m2 serà l’espai principal per als diferents usos administratius i d’atenció a la ciutadania de la Policia Local. Per això, disposarà de diverses sales i despatxos, locutoris i serveis públics. L’accés principal al nou edifici de la prefectura de policia serà pel carrer de General Padrós i just al davant del s’ubicarà una nova plaça pública.

El responsables de dissenyar el projecte del nou edifici ha estat el despatx Arquimes Arquitectura i Gestió i el pressupost global de les dues fases és de 1.404.405,35 euros, IVA inclòs. Aquest import inclou la construcció del nou edifici, l’enderroc de l’actual edifici i la urbanització del nou espai públic.

La finca, d’uns 800 m2, té una forma triangular i està delimitada pels carrers de General Padrós, Santa Teresa i Climent Cuspinera. L’inici previst de les obres és el 14 de març i la durada total prevista d’execució de les obres és d’uns 21 mesos. En concret, uns 15 mesos per l’execució de la primera fase del projecte i uns 6 mesos per la segona fase.

La construcció no interromprà el servei

El disseny del projecte de construcció ja s’ha fet tenint en compte que el servei prestat per la Policia Local no es pot interrompre mentre durin les obres. Per això, s’ha dividit en dues fases que permeten seguir desenvolupant les activitats habituals de forma simultània a la construcció del nou edifici.

La primera fase serà la construcció del nou edifici a l’espai que actualment ocupa el pati de la prefectura. Un cop enllestit, es farà el trasllat de l’activitat policial al nou equipament i, un cop finalitzat, es procedirà a l’enderroc de l’actual edifici. La segona fase és la que preveu la construcció completa de la planta baixa del nou edifici i la primera planta és la que s’urbanitzarà com a nova plaça. Aquest nou espai públic correspondrà a la superfície que actualment ocupa la prefectura.

Per fer compatibles les obres amb el manteniment del servei habitual de la prefectura, en el moment en què s’executi la segona fase s’instal·laran uns accessos provisionals al nou edifici adaptats també a les persones amb discapacitat funcional.

Torna la diada de la Policia Local

Les obres de construcció començaran just després de la celebració de la Diada de la Policia Local, prevista pel diumenge 12 de març a les 12h a la plaça de la Font del Lleó. L’acte té com a objectiu fer un reconeixement a les persones o entitats que, per un o altre motiu, han treballat directament amb el cos durant els últims anys. També serà l’espai en el qual es donaran els distintius corresponents als agents que porten més de 20 o 30 anys al cos.

Aquesta jornada, que es recupera després de l’aturada provocada per la pandèmia, és una reformulació de la celebració del Patró de la Policia que abans es feia després de l’estiu. Ara, per tal d’ajustar-ho més a l’origen històric dels cossos de policia local, s’ha traslladat al març. 

L'alcalde, Isidre Pineda, i el regidor d'Urbanisme, Jordi Martín, presenten el projecte de la nova prefectura de Policia Local.

Manuel Ruíz, inspector en cap de la Policia Local, presenta el projecte de nova prefectura.

Eusebi Gutiérrez, arquitecte responsable del projecte.

Darrera actualització: 22.03.2023 | 11:08