La memòria històrica oral calderina immortalitzada en un documental

Dimecres, 15 d'octubre de 2014 a les 12:24

La presentació del documental “Caldes de Montbui. El Caliu de la Terra, la memòria del temps” ha estat un dels actes més emotius de la Festa Major.

Els rostres dels veïns més grans de la vila van il·luminar la pantalla gegant de la Sala de Plens amb d'experiències i emocions molt arrelades a la història més recent de Caldes de Montbui. L'acte de presentació d'aquest documental sobre la memòria oral calderina va tenir lloc el dissabte de Festa Major. La sala era plena de protagonistes del DVD, familiars, amics i veïns encuriosits pel projecte que ha liderat l'Arxiu Històric, amb la col·laboració de la Comissió de Patrimoni i del Museu Thermalia, i que ha realitzat SabemCom.

El passi del documental va generar multitud de reaccions a la sala conforme succeïen les narracions de fets i anècdotes, més tràgics o més divertits, viscuts pels protagonistes. Un dels moments més aplaudits el va generar el testimoni de Joan Poble, quan va explicar com definia ell Caldes de Montbui: “Sóc d'un poble en el què al juliol posem l'aigua al sol perquè se'ns refredi”. El mateix Joan Poble es referia a Caldes de Montbui com el seu colomar, el lloc al qual sempre ha tornat. De fet, aquest DVD és un documental sobre el colomar de moltes persones, la vida de les quals ha girat fonamentalment al voltant del caliu de la vila termal. I el resultat és un conjunt d'informació oral i gràfica de gran valor documental i humà.

El DVD es pot adquirir al Museu Thermalia i i hi ha exemplars de consulta a la Biblioteca.

Els protagonites de les entrevistes han estat: Joan Badia Campabadal, Josep Boluda López, Josep Cardona Salamero, Josep Carrera Canals, Marcela Casabayó Canals, Rosa Casas Boqué, Federic Catafau Rabadà, Maria Comas Rifà, Teresa Dachs Vicente, Jaume Encesa Pineda, Maria Escarabajal Belzunces, Francesc Estadella Serracant, Miquel Farràs Boqué, Francesc Flaqué Tura, Josep Maria Font Picañol, Joan Fontcuberta Ambrós, Jaume Gregori Torras, Martí Llobet Brunés, Albert Masat Roca, Núria Masclans Villanueva, Maria Mumbrú Picañol, Joan Picanyol Carrera, Joan Poble Tura, Josep Poch Monserrat, Maria Potrony Barnils, Antoni Puigdueta Rosàs, Genís Pujol Solanas, Pilar Santos Ros, Margarida Sardà Sagués, Mercé Subirana Ortuño, Carme Truyols Freixedes, Joan Vila-Grau, Francesca Vila Sutrias.

I altres agents col·laboradors han estat: Grup Trobades, Fundació Santa Susanna, Escola d'Adults, Associació de Sant Sebastià de Montmajor, Alcaldia de Sant Sebastià de Montmajor i Coordinadora de Gent Gran.

La presentació del projecte i l'agraïment als participants va anar a càrrec de l'alcalde, Jordi Solé i la regidora de Règim Intern, Sara Marcé. A més, el regidor de Patrimoni va aprofitar el moment per presentar la “Beca de recerca històrica local de l'Ajuntament de Caldes de Montbui" dedicada a la investigació i l'organització d'una exposició sobre la Pedrera.

Darrera actualització: 15.10.2014 | 12:25