La consellera Vilagrà, l’alcalde Pineda i representats de la cultura i la societat calderina inauguren la plaça Catalunya

Dilluns, 29 de novembre de 2021 a les 13:50

La inauguració de la nova plaça Catalunya i la reurbanització dels carrers adjacents milloren l’eix cívic calderí en matèria de mobilitat, fent-lo més accessible, sostenible i segur

Isidre Pineda, alcalde

Jaume Mauri, regidor d'Espais Públics i Mobilitat

L’acte d’inauguració de la nova plaça Catalunya i entorns que va tenir lloc dissabte a la tarda va comptar amb la presència de la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà. Acompanyada de l’alcalde, Isidre Pineda, i el regidor de d’Espais Públics i Mobilitat, Jaume Mauri, va cloure els parlaments sobre una obra que ha suposat una millora de l’eix públic calderí en matèria de mobilitat, fent de la plaça i els carrers adjacents un espai més accessible, sostenible i segur.

L’Escola Municipal de Música Joan Valls va amenitzar l’esdeveniment amb dues peces interpretades pels músics Bernat Bosser, Seán Gilboy, Abel Batlles, Miguel Villar i Marc Guillén.

Durant la inauguració es va descobrir el mosaic inspirat en la silueta de Catalunya i les quatre barres de l’artista calderina Carme Domenjou, autora també de l’escut calderí fet en vidre situat a l’entrada de la Sala de Plens de l’Ajuntament. Sense perdre la identitat de la plaça, que manté les llambordes formant tres cercles centrals (ara més grans) i els bancs de formes sinuoses als laterals (recuperats i embellits), aquesta nova expressió artística s’afegeix a l’embelliment de l’espai que ja comptava amb l’escultura dedicada a la gent gran de Sebastià Badia.

L’obra millora l’eix cívic calderí

La inauguració d’aquest espai inclou la fi de les obres als dos carrers adjacents, Sant Pau i Rector Alemany, reformats per adaptar-los a les noves exigències en matèria de mobilitat, accessible, sostenible i segura. S’han incorporat arbres i mobiliari urbà i es garanteix la mobilitat i l’accessibilitat segura, prioritzant l’espai destinat al vianant i eliminant el trànsit de vehicles.

De la plaça i dels carrers adjacents desapareixen barreres arquitectòniques, connexions de serveis aèries, la cruïlla complexa entre Sant Pau i Rector Alemany i el paviment deteriorat pel pas del temps. Tot plegat fa créixer l’eix cívic calderí que comença a Les Cremades i que dibuixa una vila que convida a ser passejada i caminada amb seguretat, especialment en l’entorn d’equipaments escolars, esportius i socials. Més informació sobre el projecte.

Canvis en la mobilitat

Els canvis en la mobilitat suposen un millor accés dels vehicles particulars i sanitaris a la residència de la Fundació Santa Susanna. A partir d’ara es podrà accedir amb vehicle a la residència a través del carrer Gregori Montserrat, sense necessitat de creuar el centre del municipi. El carrer Font i Boet, per altra banda, canvia de sentit. Ara, els vehicles que circulin per aquest carrer s’hauran de desviar quan arribin al creuament amb el carrer Sentmenat. Podran girar a l’esquerra per anar a l’avinguda Pi i Margall o a la dreta per anar al carrer Raval Canyelles. Així doncs, l’últim tram del carrer Font i Boet quedarà dedicat gairebé en exclusivitat als vehicles que es dirigeixin a la residència de la Fundació Santa Susanna. D’aquesta manera, l’entrada principal de la residència es pacifica de trànsit i es pot convertir l’espai en zona per a vianants.

La plaça Catalunya va ser la plaça de la Victòria

Aquest és el darrer capítol d’una plaça que va ser batejada amb el nom de plaça de Boet l’any 1875, a petició de Paula Boet de Font i Salvador Font y Boet, propietaris dels terrenys on actualment s’ubiquen el carrers de Font i Boet, Montserrat, Marquès Santa Teresa i Sant Pau (entre altres) i les places Catalunya i Moreu.  Durant la dictadura franquista la plaça es va rebatejar amb el nom de plaça de la Victòria, tot i que al poble se la coneixia com la plaça de Los Caídos, per la creu que s’hi va col·locar i que actualment es troba al Cementiri Municipal.

Amb l’arribada de la democràcia, l’any 1979 es va fer una consulta popular per rebatejar aquesta plaça de l’eixample calderí. Amb 112 vots es va imposar el nom de plaça de Catalunya, per davant de plaça de Font i Boet i de plaça de la Concòrdia. 

 

Darrera actualització: 29.11.2021 | 14:25