La Capvuitada clou el #FMCaldesbull 2013

Dilluns, 21 d’octubre de 2013

Els dies de Festa Major no van esgotar els calderins i les calderines i els actes de Capvuitada han estat un èxit, en general. El sol i la participació van fer lluir l’Aplec del Remei com mai

La Festa Major de Caldes de Montbui ha acabat amb un Aplec del Remei multitudinari i solejat, animat per les actuacions de les colles, les parades d’artesans, d’artistes i d’entitats, la desfilada de carros i cotxes antics i la curiositat de veïns de la vila i d’arreu.

L’Aplec manté les mateixes característiques any rere any sense perdre ni un centímetre d’encant i esdevenint un aparador on estan representats els trets singulars, culturals i tradicionals del poble termal.

Novetats d’aquesta Capvuitada
A les actuacions més arrelades de castellers, geganters, sardanistes, bastoners, diables o puntaires sempre s’afegeix alguna novetat de Capvuitada. Aquest anys les novetats han vingut donades per una iniciativa cultural i gastronòmica engegada per diferents restauradors, el dissabte al passeig del Remei; i per la commemoració dels 150 anys de Cant Coral a Caldes de Montbui.

L’efemèride de la creació de la societat coral Euterpe Caldense, l’any 1863, va motivar l’organització d’un concert a càrrec de diferents formacions el dissabte a la tarda, a l’església de Santa Maria. Amb l’església plena, van actuar la Coral del Centre, la Coral Guisla, l’Escola Municipal de Música Joan Valls (amb els grups Octet i Grup de Gospel), Tot Música Ensenyament i la Societat Coral Estrella Daurada. Per obrir boca, el divendres al vespre s’havia celebrat una xerrada sobre els 150 anys de cant coral calderins a càrrec de l’historiador i musicòleg, Jaume Carbonell, organitzada amb la Federació de Cors Clavé.

D’altra banda, la celebració dels 20 anys del Ball de Diables ha propiciat també una ceptrotada que va tenir lloc el dissabte a la nit, per als que no van tenir prou amb els correfocs de Festa Major, i un concert de Djs amb el què van cloure els actes commemoratius en el marc de la festa calderina.

Finalment, altres entitats i escenaris van ser part del recorregut d’activitats de Capvuitada, com la convocatòria als infants a treballar per la mobilitat sostenible de Pas a pas, el Cicle de Joves Músics del Casino, el ball de l’Associació de Gent Gran o la visita de Juan Perro a l’Ateneu, Centre Democràtic i Progressista, entre altres.

Al llarg d’aquesta setmana s’anirà ampliant l’album de Festa Major i Capvuitada que trobareu l'enllaç adjunt. I recordeu que a Instagram també hi ha un recull d’imatges sota l’etiqueta #FMCaldesbull.

Història de la Capvuitada
Fins al mitjans del segle XIX, Caldes de Montbui celebrava la seva Festa Major el dia de Santa Susanna, l’11 d’agost. I tenia com a festes i patrones secundàries la de la Santa Majestat i la del Remei.

Una acta del Ple de l’Ajuntament del 21 de juliol de 1861 recull la decisió municipal de canviar la festa de dia, donat que l’agost era un mes massa calorós per atraure els visitants amb el doble atractiu de venir a la Festa Major i prendre un bany termal. La festa va ser traslladada al quart diumenge de setembre (dia de la Santa Majestat).

Aquest primer intent va ser un fracàs, perquè la vila es reservava per la celebració de l’Aplec del Remei que tenia lloc el segon diumenge d’octubre.

La solució definitiva, i que ha arribat fins als nostres dies, va ser fusionar les dues festes de la següent manera: la Festa Major es va traslladar al segon cap de setmana d’octubre i la festa del Remei va passar al tercer diumenge, convertint-se en un fi de festa al cap de vuit dies.

 

Darrera actualització: 21.10.2013 | 11:28