La balneoteràpia redueix el dolor i la fatiga de les persones que pateixen COVID persistent

Divendres, 3 de febrer de 2023 a les 14:30

Un estudi conclou que la balneoteràpia ajuda a millorar la funció física i la funció emocional/social. Els símptomes que més milloren són el dolor i la fatiga, i aquesta millora es manté un mes després d’haver finalitzat la balneoteràpia.

Les primeres conclusions de l’estudi científic sobre els efectes de la balneoteràpia en pacients amb COVID persistent, impulsat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui i realitzat pel Grup de recerca múscul-esquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques – IMIM-Hospital del Mar-, amb la Dra. Natàlia García Giralt com a investigadora principal, apunten que el tractament amb balneoteràpia ajuda a reduir el dolor i la fatiga de les persones que pateixen la COVID persistent.

L’estudi, que es troba en fase prèvia de publicació en una revista científica, conclou que la balneoteràpia ajuda a millorar la funció física i la funció emocional/social tot i que la millora no és tan evident després d’un mes d’haver finalitzat la balneoteràpia. Segons els resultats de la investigació, en la que hi ha participat un centenar de persones entre el grup control i el grup que ha fet tractament, els símptomes que més milloren són el dolor i la fatiga i la millora d’aquests símptomes es manté al cap d’un mes tot i que en menor grau. Per això, com a suggeriment, l’estudi recomana que després d’un mes de balneoteràpia intensiva, es facin sessions de manteniment fins a consolidar la millora.

Les primeres conclusions de l’estudi, impulsat i finançat pel consistori calderí i realitzat a partir de les sessions de balneoteràpia fetes al Balneari Termes Victòria per una cinquantena de pacients amb COVID persistent entre l’abril i el juliol del 2022, s’han presentat aquest dijous al Museu Thermalia on fins aquest diumenge dia 5 encara es pot visitar l’exposició “Persistents. Més enllà de la covid” del fotògraf Quim Pascual i integrada per fotografies i testimonis de persones amb COVID persistent que han participat a l’estudi.

Presidit per l’alcalde de Caldes de Montbui Isidre Pineda Moncusí, la Dra. Natàlia García Giralt, i el director general del Grup Victòria Joan Anglí Sallares, a l’acte també hi han assistit algunes de les persones que han participat a l’estudi, representants d’altres balnearis de Caldes de Montbui i representants de balnearis i de viles termals de Catalunya, que, després de la presentació de les primeres conclusions de l’estudi, han participat en un col·loqui sobre la importància de les aigües termals i de la balneoteràpia per a millorar la simptomatologia i la qualitat de vida de les persones que pateixen COVID persistent, uns beneficis que el sector termal reconeix des de sempre, però que demana es valorin des de l’àmbit de la sanitat.

La primera fase de l’estudi va començar el mes de febrer del 2022 amb una crida a la participació per part de l’Ajuntament de Caldes de Montbui on s’ha obert a tota la ciutadania amb COVID persistent.

Les sessions de balneoteràpia amb els primers grups de pacients van començar el dilluns 25 d’abril i van finalitzar el 28 de juliol, després que passessin pels tractaments 3 grups de pacients d’una quinzena de persones cadascun.

Els tractaments incloïen 12 sessions, a dies alterns i en grups de 6-8 pacients, de manera que cada grup fes 3 sessions a la setmana durant un mes. El programa d’exercicis i sessions informatives va estar dissenyat per especialistes qualificats del Balneari Termes Victòria de Caldes de Montbui que han estat els responsables de dur a terme el programa.

Característiques de l’estudi

Les aigües termals han estat utilitzades des de l’antiguitat com a recurs terapèutic per a la recuperació de persones malaltes. Per conèixer les propietats dels tractaments termals en la recuperació de persones amb COVID persistent, el municipi termal de Caldes de Montbui va impulsar el projecte de recerca sobre els “Efectes de la balneoteràpia en pacients amb COVID-19 persistent“. L’estudi ha permès avaluar la millora obtinguda en 47 pacients que s’han sotmès al tractament en una estació balneària que disposa d’aigüa minero-medicinal qualificada com clorurado-sòdica hipertermal, segons els compendis d’Hidrologia Mèdica.

El projecte és una iniciativa de l’Ajuntament de Caldes de Montbui i portada a terme pel Grup de recerca múscul-esquelètica de l’MIM-Hospital del Mar, amb la Dra. Natàlia Garcia Giralt, com a investigadora principal.

En l’estudi hi ha participat finalment 47 pacients amb COVID-19 persistent que han rebut una balneoteràpia programada i el tractament habitual i s’han comparat amb un grup de 43 pacients control que només han rebut el tractament habitual.

Els pacients que han participat a l’estudi havien de ser majors de 18 anys amb COVID-19 persistent que afecta la seva qualitat de vida. La simptomatologia pròpia d’aquests tipus de pacients pot variar des de la fatiga, dificultat respiratòria, tos, dolor toràcic cefalea, dolor muscular, dolor articular, erupcions, caiguda de cabell entre d’altres. També s’inclouen símptomes neurològics com dificultat de concentració, parestèsies, trastorns del son, ansietat i alteracions de l’estat d’ànim.

Les persones que han rebut els tractaments termals i el grup control van realitzar una sèrie de qüestionaris de qualitat de vida a la primera visita, abans de rebre el tractament en el cas dels pacients assignats al grup de balneoteràpia, un segon qüestionari de qualitat de vida just en acabar el tractament (o al cap d’un mes en el cas del grup control) i un tercer qüestionari al cap d’un mes d’haver finalitzat el tractament (o al cap d’un mes en el cas del grup control)

Informe previ sobre els beneficis de les aigües termals en persones amb COVID‐19 persistent”

Per tal d’analitzar la viabilitat de l’estudi pilot, els investigadors de la UPC, Daniel López i Codina i Lluc Tost López, van realitzar un informe previ sobre l’"Ús de les aigües termals de Caldes de Montbui per a la recuperació de persones amb seqüeles de COVID‐19", amb l’objecte de determinar si les aigües termals de Caldes de Montbui podien ser útils per a la recuperació de pacients de COVID‐19. Els investigadors van concloure que les aigües clorurades i hipertermals de Caldes de Montbui poden ser útils per ajudar en la recuperació de pacients que pateixin seqüeles múscul-esquelètiques, neurològiques i/o psicològiques derivades de la malaltia i del pas per centres hospitalaris.

L’informe recull que les aigües mineromedicinals, com el seu nom indica, contenen minerals, oligoelements i altres substàncies dissoltes en l’aigua. Aquests soluts són els que aporten propietats terapèutiques i poden variar entre diferents aigües termals. Així doncs, no hi ha dues aigües amb les mateixes característiques i, per tant, no hi ha dues aigües amb exactament les mateixes propietats terapèutiques. A part de la composició química, les propietats també venen determinades per les condicions físiques, sobretot la temperatura a la qual s’apliquen, i les tècniques d’aplicació que s’usen.

En el cas de les aigües de Caldes de Montbui aquestes tenen un origen meteòric i, tot i la seva elevada temperatura, es classifiquen com a tel∙lúriques (11), hipertermals (més de 37ºC) i de mineralització forta, ja que tenen un residu sec a 110 oC de 1235 mg/L, sent superior al valor llindar de 1000 mg/. Alhora es classifica com a clorurada i com a sòdica, ja que en el cas dels clorurs suposen el 74.5 %meq dels anions i en el cas del sodi el 90.3 %meq dels cations. I té una concentració de CaCO3 de 56.6 mg/L essent una aigua classificada com a molt tova (10).

Els beneficis de les seves aigües venen determinats per la predominança dels ions clorur i sodi, principalment pel clorur, i per l’elevada temperatura. A grans trets les aigües clorurades són estimulants de les funcions orgàniques i metabòliques; faciliten la recuperació d’intervencions quirúrgiques sobre l’aparell locomotor; i són indicades per afeccions reumàtiques i processos crònics de vies respiratòries.

Darrera actualització: 23.02.2023 | 12:25